Krimklubben

Nyhet fra kongen av Islandsk krim!

Jenta ved broen

Indridason i storform!

 

Et eldre ektepar er bekymret for barnebarnet Danní og henvender seg til den tidligere politibetjenten Konráð. De vet at hun har vært involvert i narkotikasmugling, og nå er hun forsvunnet.

På samme tid blir Konráð oppsøkt av en gammel venn. Hun får ikke fred før hun får vite hva som skjedde med en tolv år gammel jente som druknet i Rekjavik på sekstitallet. Konráð vet hva det vil si å bli hjemsøkt i drømmene, hans egen far ble knivstukket for flere tiår siden og saken ble aldri oppklart. Idet Konrad nærmer seg sannheten om farens død, finner de noe som kaster et nytt lys over den gamle drukningsulykken.

Her møtes fortidens og nåtidens forbrytelser i en tankevekkende og uhyggelig krimroman om gamle løgner! Islandske Arnaldur Indridason er definitivt i storform!


Svar fra fortiden

En ung jente forsvinner i Reykjavik. Hva har hun blitt innblandet i? Og hvorfor er noen plutselig interessert i en annen ung jentes død mange tiår tidligere? Den pensjonerte politimannen Konrad får nok å bryne seg på.

En ung mann vandrer gatelangs for å hente inspirasjon til diktene han skriver, da han oppdager en dukke som ligger og flyter i vannet. Han bestemmer seg for å hente opp dukken og sette den på broen, i tilfelle den som har mistet den kommer tilbake for å lete.

Han går ned mot vannet, og klarer til slutt å fiske opp dukken som kommer seilende forbi. Da får han øye på noe annet like under vannflaten. Han kaster seg i det iskalde vannet og griper tak i det han ser der under vannskorpa. Først da han beveger seg mot land, forstår han hva han har dratt opp av vannet: liket av en liten jente.

I dag

Nå, flere tiår etter hendelsen ved broen, blir den pensjonerte politibetjenten Konrad oppsøkt av en gammel venn, Eygló. Hun har hatt noen spesielle opplevelser, og nå får hun ikke fred før hun får vite hva som skjedde med en tolv år gammel jente som druknet i Reykjavik på sekstitallet. Hun ber Konrad finne svar.

Fortvilte besteforeldre

På samme tid blir Konrad uventet kontaktet av et eldre ektepar som trygler ham om hjelp. De har hatt ansvaret for barnebarnet Danní siden moren hennes døde i en bilulykke, og i det siste har hun skapt trøbbel for dem. De vet at hun har havnet i et dårlig miljø og vært involvert i narkotikasmugling. Og nå er hun forsvunnet.

Bestemoren har bakgrunn som kjent politiker, og fordi de er engstelige for hva pressen vil skrive dersom de får nyss om saken, ønsker de ikke å involvere politiet. De vil at Konrad skal finne ut hva som har skjedd med barnebarnet.

Brikker som mangler

Dermed må Konrad noe uvillig grave i både nåtid og fortid for å hjelpe på flere hold.

Kontakten med Eygló bringer også opp en gammel personlig sak for Konrad, som fortsatt ikke vet hva som egentlig skjedde da faren ble drept. Siden Eygló er datter av farens gamle venn og svindelpartner, kan hun kanskje hjelpe ham med brikkene som mangler. Konrad drives av å finne svar, både for andre og seg selv. Men noen ganger er kanskje spørsmålene best ubesvart.

Elegant fra krimkongen

Arnaldur Indridasons bøker har solgt over 14 millioner på verdensbasis og han har mottatt høyt respekterte krimpriser som Glassnøkkelen, The Golden Dagger og Martin Beck-prisen. Han liker å linke fortid og nåtid i bøkene sine, og gjør det effektivt og elegant i Jenta ved broen, den andre boka i den kritikerroste serien om den pensjonerte politimannen Konrad. Han er bare en av de mange karakterene til Indridason som er verdt lesingen i seg selv, i dette som er en fengslende thriller fra Islands krimkonge.

 

Av Sarah Natasha Melbye

Kriminelt kupp!

Alle disse vakre løgnene

Få dager før Harry går ut av college ringer stemoren Alice med sjokkerende nyheter. Faren hans er død og politiet tror det er selvmord. Forferdet drar Harry tilbake til sin fars hjem i Maine. Der hjelper han og Alice hverandre med å komme tilbake til hverdagslivet, og han møter mystiske Grace. Harry er betatt av begge kvinnene, men føler på en stadig økende frykt – frykt for at de bærer på en farlig – og dødelig – hemmelighet.