Tilbud

Krimkuppet!

Et offer til Molok

Fortidens ekko

Åsa Larsson er en av de fremste svenske krimdronningene, og hun har en helt særegen evne til fange leserne sine. Man klarer ikke å slite seg løs. Et offer til Molok fester grepet om deg og får deg til å ønske at boken aldri tar slutt.

Aldri tilfeldig
Det starter med at en bjørn angriper en hund i den lille norrlandske byen Lainio. Dermed er jakten i gang og bjørnen skytes. Men i bjørnens mage finner de knokkelrester av et menneske. Hvem tilhørte de? Og noen måneder senere blir en kvinne brutalt myrdet i sitt hjem med en høygaffel.

Aktor Rebecka Martinsson settes på saken og gjør sine undersøkinger. Sta og egenrådig som hun er, kommer hun raskt i konflikt med sjefens store ego. Martinsson tar etterforskingen i egne hender og lurer på om det fins en sammenheng. Mannen i bjørnens mage var i familie med den drepte kvinnen. Ulike ulykker gjennom årene har radert ut en hel familie, bortsett fra en liten gutt som nå sitter igjen vettskremt, alene og uten minner.

Egen krimliga
Larsson er i en egen krimliga. Hennes evne til å skildre personer og miljø skaper en helt egen troverdighet og stemning. Miljøet er så ekte, og alle personene har hver og én sin væremåte som til sammen skaper et univers de fleste krimforfattere etterstreber å mestre. Når spenningen i tillegg griper deg med en kald og hard hånd, er det bare å stålsette seg.

Utrydde en hel familie
For Rebecka Martinsson har rett. Det er noen som er ute etter å utrydde denne familien, og den personen har så langt klart det ved at tilfeldige ulykker har tatt livet av én etter én. Men det er ingenting som heter tilfeldigheter har Martinsson erfart – og den lille gutten som hennes brannskadde kollega Krister tar vare på, befinner seg snart i livsfare der hun minst aner det ...

Fortidens grums
Det store spørsmålet er hvorfor? Hvorfor jobber noen så systematisk for å ta livet av en hel familie? Og hva er det som ligger til grunn for at det nå ser ut til å haste med å få endt hele arverekken?

Det fascinerende er at Larsson tar deg tilbake i historien – og en kjærlighetshistorie mellom en lærerinne og en byfogd tidlig i 1900-tallets gruvesamfunn i Kiruna ligger og ruger i bakgrunnen. Hva er tråden til nåtiden, hvordan nøstes sammenhengen? Her tegnes et mannsdominert samfunn opp, der uforløst kåtskap, voldtekt og brutalt drap får katastrofale konsekvenser gjennom flere generasjoner senere.

Medmenneskelige frysninger
Gjennom den vekselvise pendlingen mellom 1900-tallets Kiruna og nåtidens sedate Norrland lyder et grumsete ekko som gir oss medmennesker frysninger. Dette er ikke bare det ypperste av svensk krim, men samtidig en spennende historie som forteller mye mer om mennesker og samfunnet vi lever i og fortiden som preger oss.