Ravnen (Innbundet)

Serie: Ballantyne 

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

En thriller fra mesteren Wilbur Smith!

Som sønn av en velstående plantasjeeier og en dullete mor er Augustus Mungo St John vant til rikdom og luksus. Dette tar slutt når han kommer hjem fra universitetet og oppdager at familien hans er ruinert og arven stjålet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Call of the raven
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Ballantyne
ISBN/EAN: 9788202821470
Omtale Ravnen

En thriller fra mesteren Wilbur Smith!

"Det er bare én lov på denne jorden - loven som gir de sterke og velstående makt over de svake og fattige."

Et actionfylt og gripende eventyr om en manns ønske om hevn, slaveriets brutalitet i Amerika og de urettferdige forholdene mellom mennesker som kan drive – eller beseire – oss.

Som sønn av en velstående plantasjeeier og en dullete mor er Augustus Mungo St John vant til rikdom og luksus. Dette tar slutt når han kommer hjem fra universitetet og oppdager at familien hans er ruinert og arven stjålet.

I tillegg er barndomskjæresten, slavepiken Camilla, blitt tatt av den slu Chester Marion. Raseri og kjærlighet driver Mungo ut på en reise for å redde Camilla – og knuse Chester.

Brutalitet og slaveri

Augustus Mungo St John kommer hjem fra universitetet og oppdager at familien hans er ruinert og barndomskjæresten Camilla bortført.

Faren hans er død, og plantasjen er konkurs. I tillegg oppdager Mungo St John at farens advokat har lurt dem, og er nå er den nye eieren av plantasjen. Advokaten Chester innrømmer til og med at han drepte faren selv. Alle slavene er solgt i stedet for at de ble frigitt slik faren ønsket i testamentet sitt. Et testamente som selvfølgelig var i hendene på advokaten, og nå er ødelagt

Et godt hjerte
Mungo St John er en mann av sin tid. Han har et godt hjerte og forstår moralsk sett at slaveri ikke er etisk. Men han er også pragmatisk og forstår at økonomien i de amerikanske sørstatene er avhengig av slaveri. Han er oppvokst på en plantasje og har vært slaveeier fra fødselen av. Derfor forsvarer han slaveriet så lenge man behandler dem godt. Han hevder det ikke er så ulikt de fattige arbeiderene som jobber i engelske fabrikker, noen ganger under mye verre forhold.

Ond og avstumpet
Advokaten Chester selger Windemere-plantasjen til et konsortium, noe han åpenbart har planlagt lenge før faren til Mungo St. John døde.  
Chester drar til New Orleans i Louisiana for å dyrke bomull, og tvinger Camilla med seg. Hun må arbeide på bomullsmarkene om dagen, og i sengen hans om natten. Camilla blir gravid, og en sønn blir født og får navnet Isaac. Chester planlegger i alle fall å oppdra ham som om han er en sønn, selv om han juridisk sett fortsatt er en slave.

En overlever
Camilla er maktesløs som slave under Chesters brutalitet, og må lære seg å overleve for enhver pris. Men hun er smart, og hun er en overlever. Når hun har havnet i klørne til Chester klarer hun flere ganger å endre uflaks og elendighet til en mulighet.

Drevet av kjærlighet
Mungo St John legger ut på en reise, drevet av kjærlighet og raseri vil han redde Camilla og knuse slu Chester Marion. Mungo må slåss mot sin egen skjebne, og samtidig spørre seg om hva en mann er villig til å gjøre når han har mistet alt.

Fortellermester
Som alltid i sine eventyrlige thrillere viser Wilbur Smith sin dype kjærlighet til Afrika, til  naturen, til byene og menneskene. Det er nesten så du kan lukte støv, landskap, svette og kruttrøyk – og klarer du å lese med øynene lukket, så er det som å være til stede! God lesing!

Av redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Ravnen
Bokmål Ebok 2024

Flere bøker av Wilbur Smith:

Utdrag

Mungo skjønte ikke hva som foregikk, han visste bare at han var blitt forrådt. Han fløy på Chester. Ville plante nevene i den bløte skikkelsen og knekke hvert bein han hadde i kroppen. Ville vri om halsen på ham og rive av ham hodet. Ville –

Han kom ikke lenger enn halvveis. Fra et hylster under jakka hadde Chester tryllet frem en liten pistol med perleskjefte. Han holdt den på strak arm, rettet mot Mungos hjerte, og selv i raseriet hadde Mungo vett og selvbeherskelse til å stoppe. Inntil for ti minutter siden ville han aldri trodd at Chester hadde mot til å dra i avtrekkeren. Nå visste han ikke hva mannen var i stand til.

Chester pattet på sigaren til enden glødet ildrødt. Uten å ta blikket fra Mungo løftet han testamentet og lot hjørnet berøre den lysende gloen. En mørk flekk bredte seg over papiret, så tok det fyr. Det kom et halvkvalt skrik fra Mungo, men pistolen i Chesters hånd vek ikke. Chester dreide arket hit og dit til flammen fikk tak, så slapp han det på gulvet. Mungo måtte bare se på at papiret ble redusert til askefnugg. Farens siste ønsker – borte.

Chester slukket glørne med støvlehælen. «Dette er ikke slutt,» sa Mungo. «Selv om domstolene tror far døde utestamentert, er jeg like fullt enearving. Windemere tilhører meg.»

«Du er for sent ute. Godset ble tvangsutlagt i formiddag. Jeg undertegnet personlig skjøtet på vegne av Fidelity Trust Bank i Charles City.» Chester strakte ut den ledige armen med et tilfreds smil og sølte sigaraske på hardtregulvet. «Windemere har en ny eier nå.»

«Du?» Raseriet kokte i Mungo, men vettet holdt ham i jerngrep. «Hvordan henger det sammen?»

«Jeg eier banken. Jeg brukte den til å overta gjelden til faren din. Billig, kan jeg vel tilføye. De andre bankene var ivrige etter å bli kvitt de fordringene. Så krevde jeg inn lånene. Faren din kunne ikke betale, så han måtte avstå hele godset til meg.»

Igjen ergret Mungo seg grønn over at han hadde vært så blind for ondskapen i Chester.

«Det var ikke fars egen skyld at det gikk så galt. Du ledet ham mot konkurs.»

Chester benektet det ikke. «Det var ikke vanskelig. Han hadde ikke anlegg for forretninger, og han stolte helt og holdent på meg. Han gjorde alt jeg ba ham om, selv om det førte til at han ruinerte seg.»

«Uansett hva far gjorde, drepte du ham like sikkert som du ville gjort om du trakk av pistolen selv.»

Om han hadde ment å såre Chester, lyktes han dårlig. Smilet som bredte seg i sakførerens ansikt var et vemmelig syn.

«Du har mer rett enn du er klar over. Jeg trakk faktisk av pistolen selv.»

«Du?»

Til toppen

Om forfatter Wilbur Smith

Wilbur Smith var en av verdens mest leste forfattere med 140 millioner solgte bøker. Han døde i 2021, 88 år gammel. Han rakk å skrive 49 bøker, og de aller fleste av dem er oversatt til norsk. I nesten alle romanene er handlingen lagt til Afrika, og de to familiene Courtney og Ballantyne opptrer i de fleste av dem. Bøkene er oversatt til 30 språk, og flere er filmet.
 

Siden debuten Ung manns land i 1964 har Wilbur Smith underholdt millioner av lesere over hele verden med sine eventyrlige historier fra og rundt det afrikanske kontinentet.

Til toppen

Bøker i serien