Sikre tegn på din død (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202421311
Kategori: Nordisk krim og Psykologisk krim
Omtale Sikre tegn på din død

Sjalusiens voldsomme krefter


Patologen og forskeren Jennifer Plåterud, eller Jenny som hun gjerne kalles, blir tilkalt da en pasient forsvinner på Akershus universitetssykehus og senere funnet i et kott i kjelleren med strupen skåret over.

Samtidig blir et møte mellom hennes sønn Sigurd og den vakre, mystiske Katja skjebnesvangert. Et blikk fra henne er nok til at han forlater kjæresten sin og innleder et intenst, erotisk forhold til den svenske servitøren fra Malmø. Men da Sigurd oppdager at den hemmelighetsfulle Katja lyver om hvem hun treffer, vekker sjalusien voldsomme krefter, som får konskvenser for absolutt alle personene i romanen.

Noen forfattere kan kunsten å snekre de mest perfekte plot. Andre er mest kjent for å skrive om brutalt levde liv. Torkil Damhaug mestrer begge deler. 

I sin nye roman Sikre tegn på din død tar han for alvor i bruk alle sine litterære strenger, og hvilken fortelling det er blitt! Et bredt anlagt, internasjonalt drama med sykehuset A-Hus som base for de viktigste karakterene, enten de nå kommer fra et krigsherjet Bosnia, terrorens Iran eller ghettoen Rosengård i Malmø. Midt i dramaet to unge menn, Sigurd og Arash, drevet fra skanse til skanse, fra mord til mord.

En spiral av vold
Jenny Plåteruds sønn, Sigurd, rekrutterer selgere for helseproduktet Newlife, som hindrer cellene våre i å eldes. Allerede her har du et sikkert tegn. Kjæresten Katja fra Rosengård i Malmø er et nytt tegn, stadig legges nye tråder ut, og når Katja vikler seg inn i en spiral av vold, er ikke Sigurd vanskelig å be. Han gjør det han innerst inne vet er galt, oppsøker farlige situasjoner på farlige steder, og lander som regel på bena. Som regel.

To parallelle løp
Arash med en helt annen bakgrunn, fra Elvin-fengslet i Teheran, er portør og kaospilot på A-Hus. Også han ønsker å lykkes i livet, men virvles inn i en kaotisk verden, der han hele tiden er på grensen til å bryte sammen. Portrettet av Arash gir oss også innsikt i en kultur som for mange er fremmed. Sigurd og Arash, to parallelle løp med Jenny som navet, mor til Sigurd og bekjent av Arash. Hvilken psykologisk thriller du som leser er en del av fra første side! Krydret med lovbrudd tilsatt en dash av blod og blind vold. Det er bare å ta seg fri et par dager, lese og gi seg over!

Kunne vært deg og meg
Det er ikke mange forfattere forunt å mestre den litterære utfordringen Torkil Damhaug tar på strak arm. Han skaper undring, karakterene er levende mennesker med relasjoner og handlinger som forteller hvem de er, og de kunne vært deg og meg. Når disse gradvis virvles inn i kriminelle miljøer uten at du forstår hvorfor, og hvordan det skal gå, tvinges du til å tenke på nytt. Hva gjør at noen utsetter seg lettere for risiko, at noen tilsynelatende mestrer det og andre ikke, at noen lykkes i den kulturen de lever i, mens andre kullseiler? Evnen til å få leseren til å undres er Torkil Damhaugs styrke, og gjør at du bare må videre for å se hvordan dette psykologiske dramaet vil ende. Nettopp det er et sikkert tegn på en stor roman.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Avansert og helstøpt "gourmetkrim"
Maj Grethe Lerum, VG

Andre utgaver

Sikre tegn på din død
Bokmål Ebok 2013
Sikre tegn på din død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
Sikre tegn på din død
Bokmål Heftet 2014
Anmeldelser Sikre tegn på din død

​«Avansert og helstøpt «gourmetkrim» fra Damhaug med internasjonalt sprikende plot, sydd sammen med kirurgisk presisjon.»
May Grethe Lerum, VG
 

«Innfløkt mordmosaikk som favner vidt i tid og rom.»
Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad


«La det like godt først som sist vere sagt, «Sikre tegn på din død» er ein ny, god psykologisk kriminalroman frå ein som kan handverket, og som har teke det som på (dårleg) norsk heiter research på alvor.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen


«Dermed har Damhaug fyrt av en adrenalinfremkallende startpistol, og det er bare å lene seg tilbake og følge den tvers igjennom intelligente intrigens buktninger i og rundt en rekke livsskjebner som i tillegg til mye annet levendegjør kompleksiteten i det nye multikulturelle Norge.(...)Uansett er Sikre tegn på din død samlet sett en ganske så overlegen spenningsroman som får drahjelp av Marius Renbergs usedvanlig lekre og fantasistimulerende omslagsdesign.»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten


«Torkil Damhaug er en ambisiøs forfatter, han vil noe mer enn bare å fortelle en lesverdig historie.»
Jan-Erik Østlie, Aktuell

Til toppen

Utdrag

Arash gned seg i begge tinningene, som om han ville gni bort det som meldte seg, det som var fra en annen tid, fra et annet sted, men som la seg oppå det han så og hørte her og nå.
Han prøvde en dør skrått overfor sengen. Et lager derinne, hyller av håndklær og pakker med papirservietter og plastkrus i kartonger, et el-skap som ga fra seg en dyp knurring, en ny dør i den andre enden. Han skrittet gjennom rommet, stanset, lukket øynene. Bildet av et annet rom, i den andre kjelleren. De kalte det kjølerommet. Tre dager hadde han sittet derinne i mørket, naken, mens kulden trengte inn i hver celle i kroppen. Ta med en øks til fengselsveggen.
Han blunket hardt noen ganger for å komme løs fra alt som bare var tankeskygger, men de ble ikke borte. Han vred på klinken, den rikket seg ikke. Han bøyde seg, kikket inn i sprekken, det så ikke ut som det var låst. En gang til prøvde han, klinken var ikke til å bevege. Han slapp den, pustet lettere, trakk seg baklengs gjennom rommet igjen.
Idet han skulle gå ut av lageret, bråstanset han. Bøyde seg langsomt. To flekker på den nest nederste hyllen, ingen av dem større enn en mynt. Han stakk fingertuppen borti den ene.
Blod, fortsatt fuktig.
På gulvet en dråpe til, nesten brun mot den grå linoleumen. Og langs veggen til venstre: flere myntstore dråper.
Et kott i det innerste hjørnet. Blodflekkene på en nesten rett linje bort dit.
– Ibro, sa han gjennom duren fra el-skapet. – Ibro Hakanovic?
Han fulgte flekkene, gikk på tærne for ikke å tråkke på noen av dem. Trakk seg et skritt tilbake idet han rykket døra til kottet åpen. Et skritt til, men ikke langt nok. Det som sto krøket sammen der inne fulgte med døra og deiset over ham med en blåselyd som fra en svær belg. Arash ble slått overende, den halvnakne kroppen presset ham ned i gulvet, ned under gulvet.
Han skrek, men sluttet ikke å falle.

Til toppen

Om forfatter Torkil Damhaug

Nok et mesterverk fra Damhaug

Målet er alltid å skrive en enda bedre roman. Skrive seg nærmere boken han aldri får skrevet. Mye tyder på at han nærmer seg med stormskritt.

Torkil Damhaugs ambisjoner er det ingen ting å utsette på. Her er det slett ikke snakk om å hvile på laurbær, han har vist at han bokstavelig talt går gjennom ild og vann i de siste bøkene for å nå målet. Med Sikre tegn på din død tar han et sjumilssteg. Hva er resepten? Hvilken sjanger er det egentlig han skriver i?

Tre ulike sjangre
"Ambisjonene er å skrive en historie som inkluderer tre ulike sjangre: Den psykologiske romanen om mennesker og deres relasjoner i vår tid. Den psykologiske thrilleren, der noen gjør noe galt og, som en følge av det, ender i kritiske og dramatiske situasjoner. Til slutt krimdelen, der forbrytelsene som er begått, gradvis avdekkes og oppklares. Målet er å integrere de tre sjangerne så sømløst og balansert som mulig," forklarer Torkil Damhaug.

På flere plan
Det er i dette litterære kinderegget den optimale romanen ligger. Han etablerer karakterer som ofte er ofre, vi er tett på dem, i deres tanker, følelser. Når jeg spør om romanene er karakter- eller plotdrevet, er svaret at plot og karakter er fullstendig integrert i den gode roman. For Damhaug kan et sidespor være uinteressant for det kriminelle mysteriet, men avgjørende for den psykologiske romanen. Leser du bøkene hans, leser du gjerne på flere plan.

Mor-sønn-forholdet
"Sikre tegn på din død startet med en tanke om å skrive om mor-sønn-forholdet mellom Jenny og Sigurd. Så skjer det som alltid skjer, nye typer og situasjoner hekter seg på, jeg fant ut at dette skulle bli en fortelling om to unge menn med ulik bakgrunn, men et felles ønske om å lykkes i livet. Jeg plasserte begge på vippepunktet, spørsmålet var hvordan de ville mestre det. Jenny, den tredje hovedpersonen, har tilknytning til begge, i tillegg til å slite med sitt enten det nå gjelder kjærlighet, obduksjoner eller et forskningsprosjekt hun bare har en lunken interesse for," forklarer Torkil Damhaug.

Ingen ting er tilfeldig
Han skriver om miljøer han kan mye om. Tidligere praksis som lege på Ahus i tillegg til flere års praksis som psykiater kommer godt med når tanker og følelser skal beskrives. Han kjenner til mafiaen i Malmø, har intervjuet en journalist som har skrevet en bok om fenomenet, og han har selv sommerhus i Skåne. Når det gjelder Arash og hans bakgrunn, har han hatt hjelp, særlig av en god venn og psykiaterkollega som selv er fra Iran. Ingenting er tilfeldig når den kunnskapsrike forfatteren går til verks.

Et levende liv
For første gang på flere år holder han alle muligheter åpne når det gjelder neste prosjekt. Først skal denne boken lanseres og promoteres, og han uttrykker glede over at to store bokklubber har den med blant høstens utvalgte. De blanke arkene er forresten ikke helt blanke, han har et par ideer som kanskje skal foredles. Og så skal han lese alt han ikke har rukket å lese. Og så skal han i skauen, uansett årstid. Og bli for all del ikke overrasket om du møter ham på rollerblades i Skåne en sen sommerkveld. Det er bare et sikkert tegn på at Torkil Damhaug har et levende liv.

Torkil Damhaug intervjuet av Bernt Roald Nilsen

Til toppen