I sirkelens sentrum (Innbundet)

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Det hele begynner med at en bil sprenges i luften på motorveien, målet er en ukjent direktør. Etterpå følger flere angrep, der klimaet ser ut til å være fellesnevner. Men det eneste politiet har å gå etter er et slags manifest adressert til kriminalsjef Eva Nyman: Vi må granske de skyldige, på den andre siden av forgjengelighetens ruiner.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I Cirkelns mitt
Oversatt av: Blomgren, Einar
ISBN/EAN: 9788202774905
Omtale I sirkelens sentrum

Mesteren Dahl!

Det hele begynner med at en bil sprenges i luften på motorveien, målet er en ukjent direktør. Etterpå følger flere angrep, der klimaet ser ut til å være fellesnevner. Men det eneste politiet har å gå etter er et slags manifest adressert til kriminalsjef Eva Nyman: Vi må granske de skyldige, på den andre siden av forgjengelighetens ruiner.

Raskt samler Eva Nova-gruppen, som er spesialister på uvanlige forbrytelser. Men Eva må også håndtere spor som leder tilbake til sin egen traumatiske historie, tidlig i karrieren, og den siden da forsvunne kollegaen Lukas Frisell.

En ny heftig krim fra thrillermesteren Arne Dahl!

 

Brennende aktuell spenning!

En mann kjører av veien i full fart og ut på en åker. Deretter tar bilen plutselig fyr og eksploderer midt i det knallgule rapsfeltet. Det siste som synes gjennom frontruten, er førerens hevede langfinger.

Kikkerten som har fulgt hele hendelsesforløpet senkes, det gjør også fjernutløseren.
Det har begynt ...

Mystisk manifest
Ikke lenge etter skjer det ytterligere en eksplosjon med dødelig utfall i sentrale Stockholm. Samtidig mottar kriminalsjef Eva Nyman et mystisk brev formulert nærmest som et manifest. Hun åpner konvolutten med en papirkniv og trekker ut et tett maskinskrevet A4-ark. Innholdet er kryptisk og vanskelig å forstå.
"Det er på tide å la hellig vrede skylle over dette fordervede landet der mennesker en gang levde. Vi må avdekke de skyldige på den andre siden av forfallets ruiner. Så: Se opp, dere nåtidens etterkommere av homo sapiens."

Minner fra fortiden
Manifestet er overraskende velskrevet, men Eva Nyman har bedre ting å gjøre; hun kaster brevet i søppelkassen. Likevel er det noe som gnager i henne ... En følelse av at noe har gått henne hus forbi. To bombeangrep på kort tid. To ofre. Har det mystiske brevet med sine truende og apokalyptiske linjer noe med dette å gjøre? Er det noen sammenheng med angrepene? Og hvorfor var brevet adressert til akkurat henne?

Tidligere sjef
Det er noe i brevet som får Eva til å minnes noen dypt traumatiske hendelser langt tilbake i tid, til hennes første år som ung kriminalbetjent. Eva kjenner igjen uttrykket "forfallets ruiner", et uttrykk som hennes tidligere sjef og mentor Lukas Frisell brukte noen ganger for å beskrive den råtne samtiden.  Men Frisell har vært savnet i mange år. Etter det som skjedde, sluttet han ved avdelingen og forsvant sporløst. Hva skjedde egentlig med ham? Kan det være han som står bak alt dette?

 

Nova-gruppen
Kriminalsjef Eva Nyman ser seg nødt til å aktivere Nova-gruppen, gruppen i politiet som er spesialisert på uvanlige forbrytelser. Er det noen som kan finne sammenhengene og hindre flere ugjerninger, så er det nettopp Nova-gruppen. Før det er for sent.

Så skjer enda et blodig angrep ...

Isolert i naturen
Det viser seg at Lukas Frisell har levd isolert i naturen i mange år, i en kamuflert jordhytte der han har livnært seg av selvdyrkede grønnsaker. Likevel har han hverken funnet ro eller lykke, og har bestemt seg for å vende tilbake til samfunnet. Men så oppdager han at noen har vært ved hans kamuflerte hjem og det har aldri skjedd før. Noen har skåret ut en sirkel inni en annen sirkel i dørkarmen.

I sirkelens sentrum beviser Arne Dahl at han er en av de beste svenske krimforfatterne med det heftige drivet, det elegante språket, og denne mesterlige intrigen.

 

Av redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

I sirkelens sentrum
Bokmål Ebok 2024
I sirkelens sentrum
Bokmål Nedlastbar lydbok 2024

Flere bøker av Arne Dahl:

Utdrag

Stiernström prøvde å føle seg som helt innhyllet i den ledelsesfilosofien mens han leste e-posten fra advokaten, men da han forsto at hans kommende ekskone krevde enda mer penger, fordampet filosofien. Han har gitt etter på punkt etter punkt, men ingenting er nok. Kjerringa vil ha alt han noensinne har karet til seg.
Feminismen har faen meg gått for langt.
Nå ser Alf Stiernström, langt der framme på motorveien utenfor Uppsala, at en elbil begynner å kjøre forbi en annen elbil. Han åpner spjeldet, lar dieseltåka senke seg over de bølgende rapsåkrene og legger seg på hjul etter klimatullingen. Han merker seg fornøyd hvor nølende forbikjøringen blir idet tullingen blir liggende en meter foran hans elegante BMW-front. Det rykker i det unaturlig gassende elektronikkproduktet, og han ser den overbetalte, sannsynligvis innvandrede digitalnerden kaste seg skrekkslagen inn foran den knapt merkbart langsommere føreren i høyre fil.
Da Stiernström kjører forbi den såkalte bilen, får han opp langfingeren litt for sent. Han har allerede passert føreren, det kommer neppe til å synes, men han gjør det likevel.
Han har valgt sin krig.
Akkurat idet han gasser som hardest, kjenner han at bilen reagerer rart.

*

Kikkerten fanger inn bilene akkurat idet forbikjøringen skjer. De er synlige på skrå ovenfra. Men det som for alvor er synlig, er hvordan bilen i venstre fil mister kontrollen rett etter forbikjøringen, hvordan den skjærer ut i feil retning der kurven begynner, hvordan bilen tar fyr allerede før den har vendt tilbake og inn mot høyre fil, hvordan den i stedet fyker ut mot den knallgule rapsåkeren og pløyer gjennom den som en ildkule.
Det siste som kan sees gjennom bilvinduet, er en løftet langfinger som brenner lik en fakkel. Kikkerten senkes, det gjør også fjernutløseren.
Universet hører en dyp utånding.

Det har begynt.

Til toppen