I natt er du død (Innbundet)

Serie: Sandhamn-serien 4

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I natt är du död
Oversatt av: Engen, Kari
Serie: Sandhamn-serien
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202408589
Kategori: Nordisk krim
Omtale I natt er du død

Hevnens dyp

Hva er drivkraften til en morder? Viveca Sten skriver om mennesker på stengrunn i skjærgårdsidyllen Sandhamn utenfor Stockholm. Sverige elsker bøkene hennes. Nå står Norge for tur.
Svenskene har kjøpt over en million bøker om Viveca Stens krimmysterier. I natt er du død er hennes fjerde bok, - den aller beste, og hennes første på norsk. Juristen Nora Linde kjemper for å balansere yrkes- og familieliv – og Thomas Andreasson, kriminalinspektør, prøver å komme på beina etter et havarert ekteskap. Sammen løser de forbrytelser i skjærgårdsidyllen, hvor ondskapen bobler under den perfekte overflaten.

Mord i idyllen

Psykologistudenten Marcus Nielsen blir funnet død i sin egen leilighet. Tilsynelatende et selvmord, og kanskje ikke så underlig, vi vet jo at de som studerer psykologi ofte har psykiske problemer. Så blir en svært MS-syk mann myrdet i sitt eget hjem - uten tegn til innbrudd eller kamp - bare noen få dager etter at Marcus har intervjuet ham om hans tid i militæret, som kystjeger. Moren til Marcus er overbevist om at han er myrdet, og klarer å få kriminalinspektør Thomas Andreasson og teamet hans til å sette i gang etterforskning.

Troverdige krimhelter
Vi følger krimheltene til Sten på nært hold. Thomas, som var døden nær da han holdt på å gå gjennom isen for noen måneder siden. Juristen Nora Linde, som har gått gjennom en vond skilsmisse, og trenger noe annet å tenke på. For eksempel den gryende forelskelsen i hennes leieboer og SAS-pilot, som er ti år yngre enn henne. De personlige problemene til Thomas og Nora veves inn i etterforskningen slik mange svenske krimforfattere gjerne gjør, men Viveca Sten har utviklet seg til å bli den beste i akkurat den kategorien.
Selv Sier Viveca Sten om bøkene sine: "Min krim er ikke hardkokt, men basert på hvordan livet egentlig ser ut. Karakterene er viktige, enten det er helter eller mordere, og i I natt er du død visste jeg at drivkraften hos morderen var hevn. Den som tar hevn på denne måten, må ha spesielle grunner, og disse er det opp til leseren å finne. Jeg legger ut ledetråder, som kan gi leseren en mulighet. Jeg leser selv en god del krim, og liker ikke at morderen dukker opp plutselig på slutten."


Dunkel militærfortid
Etterforskningen peker etter hvert i retning av Korsö militærleir utenfor Sandhamn, der de barske kystjegerne har hatt sin base i mange år. Viveca Sten tar oss elegant tilbake til syttitallet ved hjelp av dagboken til en av kystjegerne, som gir oss et innblikk i hvilken trakassering og voksenmobbing som skjedde der. Når enda en kystjeger fra syttitallet dør, skrur Viveca Sten tempoet opp. Kan det være slik at noe av det som skjedde kanskje ikke tåler dagens lys?

På topp i Sverige
Det er høyt nivå på skildringen av hevn, besettelse og trakassering i I natt er du død. Pendlingen mellom fortid og nåtid bidrar til å holde spenningsnivået høyt. Du har medlidenhet med karakterene når de baler med sine personlige problemer i hverdagen, og det gjør historien høyst troverdig. Du gjetter gang på gang på feil person når jakten på gjerningsmannen drar seg til, og blir forbauset når løsningen foreligger. Og hvilken forrykende avslutning i den stockholmske skjærgården! Ikke rart at romanen lå på førsteplass på svenske bokhandleres lister i mange uker!

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

I natt er du død
Bokmål Ebok 2013
I natt er du død
Bokmål Nedlastbar lydbok 2013
I natt er du død
Bokmål Heftet 2014

Flere bøker av Viveca Sten:

Utdrag

Olle så seg omkring, som om han var redd for at noen skulle høre hva han hadde på hjertet.
   "Husker du det jeg fortalte deg? At kystjegerne skulle trenes for å bli harde, både mot seg selv og andre?"
   Nora nikket uten å si noe.
   Olle flyttet kroppsvekten fra den ene foten til den andre. Øynene hadde et ulykkelig uttrykk.
   "Noen ganger gikk det galt, befalet mistet kontrollen."
   Nora var splittet mellom ønsket om å høre mer og vissheten om at hun måtte rekke båten. Et siste spørsmål, så var hun nødt til å løpe.
   "Vet du hva han heter, denne personen du snakker om?"
   Olle Granlund klødde seg i nakken.
   "Det er så lenge siden. Jeg husker det ikke, men jeg kan prøve å finne det ut."
 

Thomas sto inne på badet med tannbørsten i hånden da telefonen ringte. Han så på displayet at det var Nora.
   Hva ville hun så sent?
   Nora gikk som vanlig rett på sak.
   "Jeg snakket med naboen min, Olle, i går, slik du ba meg om. Han fortalte en god del om det som foregikk på Korsö."
   Thomas gikk ut i stuen og sank ned i sofaen. Pernilla hadde sovnet allerede i nitiden, og han ville ikke forstyrre henne. Han lente seg tilbake mot sofaryggen og prøvde å få bukt med trøttheten. Den nektet å slippe taket, enda han hadde sovet hele ettermiddagen.
   "Hva hadde han å komme med?"
   "Han beskrev Korsö som et mildt sagt merkelig sted," sa Nora. "Han sa at det handlet om å presse soldatene til et punkt før de brøt sammen. Først da kunne man bygge dem opp igjen til å bli ekte kystjegere. En gruppe elitesoldater med spesielle ferdigheter i kamp, kalte han dem. Det høres ikke helt sunt ut, spør du meg."
   Det skramlet i bakgrunnen, som om hun drev og ryddet ut av en oppvaskmaskin.
   "Det har tydeligvis vært offiserer der som trådte over alle grenser," la hun til.
   Kortfattet fortalte hun om soldaten som hadde kuttet seg opp.
   "Hva sier du om det?" sa hun.
   "Det høres for jævlig ut. Nevnte han noe navn?"
   "Han snakket om ett befal som visstnok var spesielt sadistisk, men han kom ikke på hva mannen het."
   Da de hadde avsluttet samtalen, ble Thomas sittende i sofaen og tenke.
   Noras ord ga gjenklang i ørene hans. "De skulle skape elitesoldater ved å presse mennene til de brøt sammen."
   Fantes det noen der ute som var blitt presset for hardt? For tretti år siden?

Til toppen

Om forfatter Viveca Sten

Viveca Sten er utdannet jurist, og har utgitt en rekke juridiske fagbøker. Hun er i dag heltidsforfatter, og hennes kriminalromaner har solgt over 1 million eksemplarer i Sverige. Viveca Sten bor utenfor Stockholm sammen med mann og tre barn. Siden barndommen har hun tilbrakt somrene i Sandhamn, på Sandön i Stockholms skjærgård. Handlingen i hennes kriminalromaner utspiller seg i disse idylliske omgivelsene.

Den populære Tv2krimmen Mordene i Sandhamn, som er basert på bøkene hennes, har i år tatt Norge med storm!

Til toppen

Bøker i serien