Natteløperen (Innbundet)

Serie: Eddie Feber 2

Forfatter:

Som alltid leverer Fossum en stilsikker kriminalroman, der hun tar oss med på både etterforskning og det som ligger bak forbrytelsen. Natteløperen er både spennende og sår, og er sedvanlig velskrevet med nerve og innsikt.  Og ikke minst blir vi bedre kjent med Karin Fossums nye etterforsker Eddie Feber, og det er et svært trivelig bekjentskap! 

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 192
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Natteløperen
Serie: Eddie Feber
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202769611
Kategori: Nordisk krim og Psykologisk krim
Omtale Natteløperen

Nerve og innsikt fra Karin Fossum

Når flere eldre rystes av innbrudd og trues på livet av en bevæpnet skikkelse, må etterforsker Eddie Feber bruke all sin innsats på å jobbe slik han liker det best: utenfor boksen. Men i kampen mot klokka, er kanskje ikke en gang det nok til å avsløre hvem som er Natteløperen.

Som alltid leverer Fossum en stilsikker kriminalroman, der hun tar oss med på både etterforskning og det som ligger bak forbrytelsen. Natteløperen er både spennende og sår, og er sedvanlig velskrevet med nerve og innsikt.  Og ikke minst blir vi bedre kjent med Karin Fossums nye etterforsker Eddie Feber, og det er et svært trivelig bekjentskap! 

Dødens tall

Med en far i fengsel og en mor som er innlagt med psykisk sykdom har unge Meidel André Jonsson lenge bodd sammen med farfaren Lennart. Og etter flere år i deres tette boble, er Meidel godt påvirket av farfarens måte å se livet og menneskene på. Så da farfaren dør, mister Meidel alt, også mye av seg selv. I tillegg skal faren snart slippe ut av fengsel, og Meidel vet at når han kommer hjem, blir livet hans et helvete.

Da det viser seg at Lennart har etterlatt Meidel alle pengene sine, forstår han at han har enda større grunn til å frykte faren når han slipper ut av fengsel. Det er ingen grunn til å tro at Roger Jonsson vil akseptere det, og språket han snakker for å få fram sine poenger har aldri bestått av ord. I sorg og fortvilelse over det som har skjedd og det som skal komme, bestemmer Meidel seg for å skape seg en ny identitet. En identitet ingen kan ta fra ham.

Ny identitet
I den døde farfarens rullestol blir Meidel en annen. Og denne andre har en styrke og en besluttsomhet Meidel aldri før har kjent på. Nå har han har et oppdrag, og det skal gjennomføres. For Meidel føler seg som en tilfeldighet. Og nå mener han at andre også bør kjenne på den følelsen. I farfarens rullestol blir han en som kan skape frykt, men også en ingen vil mistenke. Han blir usynlig.

Inntrengeren
En natt våkner en gammel dame av at det står en opplyst skikkelse ved sengen hennes. I hendene holder skikkelsen en pistol, og med skjelvende hender trekker vedkommende av. Den gamle damen er sikker på hun skal dø, men ingen kule treffer henne.  Og i det mørke soverommet er skikkelsen brått borte, like raskt som den dukket opp. Bortsett fra den gamles skrekk, er det eneste sporet etter inntrengeren en post-it lapp med tallet 833.

Utenfor boksen
Etterforsker Eddie Feber har hendene fulle på hjemmebane med 8 unger og en kone som skriver kriminalromaner. På jobb regnes han som noe utradisjonell, en som liker dårlig at de andre ikke forstår at absolutt alt kan ha betydning. Og nå får han bruk for hele spekteret av sin måte å jobbe på. For etter bare noen dager slår Natteløperen til igjen, og i leiligheten finner Feber en ny post-it lapp med tre nye tall påskrevet.  

Tallenes tale
Feber forstår at tallene er viktig for etterforskningen. Men hva betyr de?
Når han endelig knekker koden, blir det klart at det haster å finne ut hvem Natteløperen er. Gjør de ikke det, er det langt mer enn innbrudd og skrekkslagne mennesker de kommer til å stå ovenfor. Da vil de måtte etterforske et drap.

Ny spenning
Mens etterforskningen pågår, lever Meidel sitt nye dobbeltliv og blir stadig tryggere som gutten uten førlighet i beina. Men så skjer det noe uventet. Han forelsker seg i Sofie som jobber på Kiwi, og for første gang føler Meidel seg sett på ordentlig. Det får ham til å tenke at hvis dette blir til et forhold, kan han avslutte sitt pågående prosjekt og leve videre med en annen form for spenning. Hvis bare hodet og hjertet snakker samme språk. Fossum utforsker igjen menneskesinnet og det som former oss, og Natteløperen er en intens  fortelling om søken etter en identitet.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Natteløperen
Bokmål Ebok 2022
Natteløperen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Natteløperen
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Karin Fossum:

Utdrag

Det var ikke helt virkelig. At han sto i et nattemørkt rom med en ladd revolver.

Hun var ikke lenger ung. Hun kunne være på alder med bylten hjemme på Bringebærfjellet. Han listet seg ned til fotenden igjen og stilte seg høytidelig opp. Trakk revolveren frem fra bukselinningen, og kjente at han skalv, og en lyd, et hest stønn kom fra munnen hans og nådde inn i bevisstheten hennes.

Hun snudde seg og satte seg opp.

Sitt stille, sa han. Ikke skrik!

Han var ikke lenger en kropp, en vilje, en inntrenger, han var et mekanisk vesen som ristet og skaket, han varpå gråten av bevegelse. Fingrene ville ikke lystre.

Det er bare å skyte, tenkte han, det er bare å bestemme seg, det er verst den første gangen, bare skyt!

Han så inn i det vettskremte ansiktet og trakk av. Retretten han hadde planlagt i minste detalj, som skulle være rask og elegant, ble et kav over gulvet og et klønete sprang over vinduskarmen. Han kjente rullestolen under føttene og kom seg på plass, trillet over plenen og ut på veien, jobbet voldsomt med hendene, og en underlig lyd fra inne i hodet forstyrret ham.

Tennene mine, slo det ham. De klaprer.

Stivt stirrende rett frem i mørket, ikke se bakover eller til sidene, kom deg til bilen. Noen kan ha sett deg fra et vindu. Det gjelder å kapsle seg inn, det er om å gjøre å opprettholde prosjektet, ikke slipp noe innenfor, tvil eller redsler, ikke slipp noe inn!

Han stablet Quickie inn i bilen og satte seg bak rattet. Han kjente ikke engang Gjertrud Åsane, hun var en del av rekken hans, men likevel tilfeldig valgt, fordi dynen hennes hang ut over karmen, fordi vinduet hennes sto åpent. Fordi det var varmt.

Offer for en ren tilfeldighet. Døden og tilfeldigheten, tenkte [...], kanskje de samarbeider, kanskje de er i slekt. Kanskje døden sier, denne tar jeg innenfra, så tar du den neste utenfra.

Han hadde ingen kraft i hendene da han kjørte hjem. Fingrene føltes svake, hjertet slo ikke lenger, det duret. Pusten gikk ikke lenger, han hikstet. Han følte for å skrike eller le eller synge, eller alle tingene på én gang.

Han var over terskelen, og kunne aldri vende tilbake, [...]

 

Til toppen

Bøker i serien