Perfect Day (Innbundet)

Forfatter:

Rune R. Moen (Oversetter)

Politiet mener mannen de kaller Sløyfemorderen, han som har bortført og tatt livet av ti små jenter, er Anns elskede pappa. Hun er sikker på farens uskyld, og når politiet ser ut til å ha låst seg på faren som den eneste mistenkte, bestemmer hun seg for å ta saken i egne hender. Det blir en livsfarlig jakt på sannhet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Perfect Day
Oversatt av: Moen, Rune R.
ISBN/EAN: 9788202730246
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Perfect Day

Alt for pappa

Politiet mener mannen de kaller Sløyfemorderen, han som har bortført og tatt livet av ti små jenter, er Anns elskede pappa. Hun er sikker på farens uskyld, og når politiet ser ut til å ha låst seg på faren som den eneste mistenkte, bestemmer hun seg for å ta saken i egne hender. Det blir en livsfarlig jakt på sannhet.

En torsdagskveld seks uker før jul er Ann på besøk hos pappaen sin, Walter. De to har alltid vært et perfekt team, og denne kvelden hører de på Lou Reed og drikker rødvin.  Da det ringer på døren tror de det er pizzabudet som kommer, men utenfor står en beredskapstropp. De kaster seg over Anns pappa, setter på ham håndjern og tar ham med seg. Walter, som er en høyt ansett professor ved universitetet i Berlin, en lederskikkelse innenfor feltet filosofisk antropologi, blir satt i varetekt. Og det han blir tiltalt for er grusomt.

Professor Død

I løpet av de siste fjorten årene har ti jenter i alderen seks til ti år forsvunnet. Røde sløyfer har så ledet politiet til stedene der jentene har blitt funnet drept. Lenge har de stått uten spor av gjerningsmannen, men nå mener de at en lang beviskjede knytter professor Walter Lesniak til alle bortføringene og drapene.

Ann rives opp innvendig av beskyldningene mot faren. Pappaen hennes, den beste hun kunne hatt. Selvfølgelig har han ikke tatt livet av noen.
Men overalt blir hun minnet på det grusomme de mener faren har gjort. Avisforsidene med det anonymiserte ansiktet hans og overskrifter som «Professor Død!» skriker mot henne, og faren til en av de drepte jentene dukker stadig opp i media.

 

Ny identitet
Selv om faren ikke er identifisert med navn i pressen, forstår Ann at det ikke skal mye til før folk skjønner at det er ham politiet har arrestert.  Redd for blikkene og sladderen, bestemmer hun seg for å slutte på universitetet.  Hun farger håret, tar sin døde mors pikenavn, og dikter opp en ny historie for kollegaene på gatekjøkkenet Big Murphy´s, der hun tar seg jobb. Hun trenger å være et sted der ingen kjenner henne. Der ingen vet hvem hun er datteren til. Samtidig har farens kamerat, og Anns gudfar, Ludwig, kommet tilbake til Berlin. Han er pensjonert advokat, men nå tar han opp arbeidet igjen for å hjelpe sin gamle venn. Problemet er bare at Walter ikke er lett å hjelpe. Han nekter å forklare hvor han har befunnet seg når jentene har blitt drept, og gjør lite for å motbevise indisiene.

En datters bønn
Da Ann skal besøke faren i fengsel, ber Ludwig henne om hjelp til å få faren til å prate. Men heller ikke datterens bønn, får Walter i snakk. Han virker kraftløs, som om han er lammet av sjokk. Der og da bestemmer Ann seg for å vie livet sitt til å få faren renvasket.
På vei hjem fra fengselet stopper Ludwig på en bensinstasjon. Da han er ute av bilen, klarer ikke Ann å motstå fristelsen. Hun napper til seg Walters dokumentmappe, med alle papirene om farens sak, og sniker den ned i sekken sin. Da hun blir sluppet av hjemme, er hun klar for å kaste seg over dokumentene og starte arbeidet. Men der blir hun møtt av et skremmende syn: rundt en av plantene ute på terrassen, har noen bundet en rød sløyfe.  

Livsfarlig jakt
Romy Hausmann er en tidligere sjefredaktør og frilanser i tv-bransjen. Hun fikk en pangstart på forfatterkarrieren med Elskede barn som kom på norsk i 2021 og er solgt til 19 land. Med Perfect Day leverer hun på ny en sterk og gripende thriller, der dykket i menneskesinnets irrganger står like sterkt som den intense spenningen. For i sin jakt på sannheten, må Ann stå ansikt til ansikt med både egne og andres mørkeste hemmeligheter. Og det er både hjerteskjærende og livsfarlig.

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

 

Til toppen

Mesterlig psykologisk thriller.
Stern

Andre utgaver

Perfect Day
Bokmål Ebok 2023
Perfect Day
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Perfect Day
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Romy Hausmann:

Utdrag

Først lyset som falt inn gjennom vinduene fra den andre siden av huset, fra forsiden. Blå sirkelbevegelser som plutselig danset gjennom rommet. Ann, som sto der irritert med vedkurven, og faren hennes, som spøkefullt lurte på om pizzaen ble ekspresslevert med blålys fordi de hadde merket hvor utrivelig den lille marihøna kunne bli når hun var sulten.

Men så.

Ytterdøra som for opp, og mennene som trengte seg inn. Som kastet seg over pappa og la ham i gulvet. Åpenbart var det en del skriking, for Ann så at de hadde munnen på vidt gap. Men hun hørte ingenting. Alle skrek stumt under den høye tonen som fylte skallen hennes som tinnitus. Mennene dro i faren hennes, dro ham opp på beina, halte ham mot døra. Ann klamret seg til vedkurven sin. Hun så hvordan faren gjorde en rykkende bevegelse og snudde seg mot henne en gang til. Det helt tomme ansiktet hans. Så tok de ham med seg, ut i natten. To av mennene ble igjen og prøvde å forklare henne hva som nettopp hadde skjedd. Ordene deres skar seg inn i brystet til Ann, støtte dypere og dypere inn i henne, helt til de traff hjertet. Blodomløpet stoppet opp. Kurven falt i gulvet. Først dunket vedkubbene i gulvet med en hul lyd, deretter hodet hennes. Kroppen fikk krampetrekninger, rykninger, hun rallet, klynket, og det var fælt helt til hun havnet her: i verdenen bak de lukkede øyelokkene, der hjertet fortsatt er intakt, der det er sommer og hun kan fly med litt hjelp fra pappa. Hun er sju år gammel og den «lille marihøna» hans, og Lou Reed synger om en perfekt dag …

«Vi trenger en ambulanse!» Fra et eller annet sted lyder en forstyrrende, fremmed stemme, høyere og høyere. Ann skal puste, befaler stemmen – puste inn på en, puste ut på to, og rolig, det er viktig, helt rolig.

«Her er det astmaspray!»

Hun kjenner at noen beveger på hodet hennes. Grove fingre river opp munnen hennes og skyver inn noe hardt. Svelget blir kaldt, krampene forsvinner i brystkassen. Langsomt åpner hun øynene. En eller annen bøyer seg over henne.

«Så bra at du kom tilbake», sier den heldige idioten som ikke aner noe som helst om helvete.

 

Til toppen