Marta sover (Innbundet)

Forfatter:

Rune R. Moen (Oversetter)

Et makabert spill, styrt av grusomme hemmeligheter og dødelig sjalusi, finner sted i en avsidesliggende hytte i skogen. Sannheten skal frem, men prisen å betale kan være høyere enn noen kan forestille seg.

Romy Hausmanns andre thriller er en følelsesladet psykologisk thriller i toppklassen. En gripende historie om fortid, skyld og gjengjeldelse.
Den enestående debuten Elskede barn ble en kritikerrost internasjonal storselger.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Marta schläft
Oversatt av: Moen, Rune R.
ISBN/EAN: 9788202724344
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Marta sover

Den perfekte morderen

Et makabert spill, styrt av grusomme hemmeligheter og dødelig sjalusi, finner sted i en avsidesliggende hytte i skogen. Sannheten skal frem, men prisen å betale kan være høyere enn noen kan forestille seg.

Nadja Kulka jobber i det største og mest vellykkede advokatfirmaet i Berlin. Der er hun advokatassistent for den suksessrike strafferettsadvokaten Gero van Hoven, en god mann og en god sjef. Utover den faste jobben, lever Nadja et relativt tilbaketrukket liv, med en liten, spartansk innredet, leilighet og noen få venner. 

Romy Hausmanns andre thriller er en følelsesladet psykologisk thriller i toppklassen. En gripende historie om fortid, skyld og gjengjeldelse.
Den enestående debuten Elskede barn ble en kritikerrost internasjonal storselger.

 

Vennskap på liv og død

Blant de få Nadja definerte som venner, var lenge Gero van Hovens kone Laura.  

Hun jobbet også i advokatfirmaet, men sluttet etter at hun og van Hoven fikk en liten datter sammen. Og etter en skremmende hendelse som involverte Nadja og ekteparets datter Vivi, fikk vennskapet en brå slutt. Og det kunne gått enda verre. Det var bare Gero van Hovens godhet som gjorde at hun fikk beholde jobben.

 

Besøket

Nadja og Laura van Hoven har ikke sett hverandre på mange år. Så da Laura en ettermiddag dukker opp på advokatkontoret etter arbeidstid, skjelvende og blek, og forteller at hun har et problem, ser Nadja en mulighet til å gjenopprette det gamle vennskapet.

Laura er ute av stand til å forklare seg eller komme seg hjem på egenhånd, så Nadja tilbyr seg å bli med henne. Da de ankommer van Hoven-familiens hus, viser det seg å være noe ganske annet enn en gammel venninne som ønsker forsoning, som ligger bak Lauras plutselige kontakt.

 

Liket

I stua, foran peisen, under bilder av den lykkelige familien på tre, ligger det et lik. Den døde mannen viser seg å være Lauras elsker Aron Bruckstätt. Nå Lauras mordoffer.
Laura forteller at hun tok livet av elskeren etter en krangel, og nå er hun livredd for å miste alt hun har kjært. Først og fremst på grunn av utroskapen. Hun sier Gero er svært sjalu, og vil drepe henne om han får vite om forholdet hennes til Aron. Om han ikke tar livet av henne, havner hun i fengsel, og mister hun alt hun har kjært; datteren, mannen og hjemmet.

 

Planen

Laura bønnfaller Nadja om å hjelpe henne med å bli kvitt liket og skjule alle spor.  Desperat etter å reparere vennskapet med Laura, og overveldet av minner fra sin egen fortid, sier Nadja ja. I hver sin bil, for å ikke bli observert sammen, kjører de til familien van Hovens bortgjemte hytte i skogen. Nadja med liket av Aron Bruckstätt i bagasjerommet. Vel fremme skal de bli kvitt liket og alle spor, en gang for alle. Men når hun kommer frem til huset i skogen, forstår Nadja at noe har gått fryktelig galt.

 

Spillet

For der venter Lauras ektemann Gero van Hoven. Han har gjennomskuet både utroskapen og drapet, og nå tvinger han Laura og Nadja med på en bisarr og grufull lek; de skal gjennomføre en rettssak der Laura står tiltalt for utroskap. Gero er selv jury, dommer og bøddel. Nadja er villig til å gjøre alt hun kan for å redde Laura. Men da det går opp for henne at Gero van Hoven vet grusomme ting om hennes fortid, hendelser ingen skal vite om, forstår hun at hun ikke bare er en brikke i dette makabre spillet. Det er hun som har hovedrollen. Nadja er både det perfekte offeret, og den perfekte morderen.

 

Suksessen

Romy Hausmann, født i tidligere DDR i 1981, forfatterdebuterte med den rystende psykologiske thrilleren Elskede barn i Tyskland i 2019. Den ble en kjempesuksess og fikk strålende kritikker både i hjemlandet, og i en rekke andre land, deriblant USA og Norge.

Nå følger hun opp med en marerittaktig historie om sjalusi, skyld og hevn. Marta sover tar for seg menneskesinnets irrganger, og hva sterke følelser kan få oss til å gjøre, på en intens og gripende måte. Her flettes fortid og nåtid elegant sammen, og Hausmann leverer nok en gang et karaktergalleri det er vanskelig å ikke la seg berøre av, i denne spennende og overraskende thrilleren.

 

 Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Marta sover er umulig å legge fra seg.
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Marta sover
Bokmål Ebok 2022
Marta sover
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Marta sover
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Romy Hausmann:

Utdrag

Fra: brev nr. 17

Kanskje var du fortsatt for liten til å merke hvor annerledes det var hjemme hos oss. Eller så lot du bare som om du ikke merket det, akkurat som jeg. Til og med til damen fra barnevernet sa jeg: «Jeg vet ikke hva du snakker om», og da gjorde hun meg på en svært tydelig måte oppmerksom på haugene med skittentøy, på det faktum at barn skal ha rene klær å ha på seg, på støvet og hybelkaninene, på ølflaskene som gjestene våre hadde tømt og deretter bare latt stå igjen, og på leketøyet som lå og slang og åpenbart ikke var ment for barn. Jeg viste henne fingeren og dyttet henne ut av leiligheten. Etterpå satt jeg på senga vår og hylgråt. Jeg visste jo at hun hadde rett, og allerede tusen ganger hadde jeg bestemt meg for at jeg endelig skulle gjøre noe. Hver gang jeg gikk inn på kjøkkenet og kjente stanken fra avløpet, bestemte jeg meg for at jeg så snart som mulig skulle låne penger av vennen min Aniela for å kjøpe vaskemidler, rengjøringsmiddel, sånne skikkelig heftige saker som kunne spyle de gamle rørene skikkelig rene. Og veggmaling, veggmaling skulle jeg også kjøpe, så vi kunne pusse opp. Først måtte jeg så klart rive ned den gamle tapeten, men det kunne ikke være så vanskelig, for de fleste remsene begynte jo uansett å løsne fra betongen av seg selv. Og når jeg var ferdig med det, skulle vi henge opp bilder, plakater av franske landskaper eller bildene du har tegnet selv. Du ville helt sikkert bli stolt hvis moren din hengte opp bildene dine, i stedet for bare å krølle dem sammen og kaste dem i papiravfallet.

 Men mens jeg satt der sånn, på senga vår, gikk det opp for meg igjen at selv hvis jeg hadde krefter og penger til å realisere alle planene mine, ville det alltid dreie seg om kortsiktige løsninger. Før eller senere ville kjøleskapet bli tomt igjen, avløpet ville stinke igjen, den nye malingen ville bli gul av nikotin og flasse av veggene. Jeg ville aldri klare å gi deg muligheten til å få en normal barndom, ikke i denne leiligheten, ikke i denne byen, ikke i dette livet. I slike øyeblikk – ja, det er riktig, jeg innrømmer det – i slike øyeblikk hatet jeg henne …

Til toppen