Elskede barn (Innbundet)

Forfatter:

Rune R. Moen (Oversetter)

Med års mellomrom dukker det opp en thriller som setter deg i en stemning du ikke helt kan sette ord på. En historie som griper tak i deg fra første side, holder deg i et fast grep til du har lest siste ord, og etterlater deg full av inntrykk og følelser.

Elskede barn er en sånn bok.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: LIEBES KIND
Oversatt av: Moen, Rune R.
ISBN/EAN: 9788202653118
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Elskede barn

Grufullt og hjerteskjærende

Med års mellomrom dukker det opp en thriller som setter deg i en stemning du ikke helt kan sette ord på. En historie som griper tak i deg fra første side, holder deg i et fast grep til du har lest siste ord, og etterlater deg full av inntrykk og følelser.

Elskede barn er en sånn bok.

En kvinne havner i en bilulykke og fraktes til sykehus sammen med sin tretten år gamle datter Hannah. Kvinnen er ikke ved bevissthet, og i samtale med datteren fatter sykepleier Ruth mistanke om at noe er galt. Den unge jenta virker å ha et annerledes og spesielt syn på mye i livet. Hun forteller at moren heter Lena, at de bor i en bortgjemt hytte i skogen sammen med faren og lillebroren Jonathan. Hun forteller også at faren har dekket til alle vinduer og låst alle dører i hytta, at de ikke har telefon og at det ikke er meningen at noen skal finne dem. Da går alarmen.

 

Overraskende ubehag

I München sitter Matthias og Karin Beck. Det har gått nesten fjorten år siden deres elskede datter forsvant på vei hjem fra en fest. 4825 dager uten et livstegn.

Nå får de telefonen de har ventet på i så mange år, men ikke lenger forventet å få. En kvinne ved navn Lena har dukket opp på et sykehus bare to og en halv time unna. De har sammenlignet med registeret over savnede, og det er ting som tyder på at kvinnen på sykehuset kan være barnet de mistet for så lenge siden.

Intrikat puslespill
Men i Romy Hausmanns debutroman er lite slik det ser ut til å være. Gjennom flere fortellerstemmer kommer vi tett på karakterene og får ta del i både det grusomme og det hjerteskjærende denne intense thrilleren rommer.
Elegant og med stålkontroll serverer Hausmann oss brikke etter brikke i et intrikat puslespill. I Elskede barn kommer sammenhengene krypende på deg med et like stort ubehag som vendingene kommer overraskende.
Hver gang et spørsmål synes å bli besvart, dukker et nytt opp. Hvem er egentlig kvinnen og barnet som kom til sykehuset etter trafikkulykken? Hvem er mannen jenta kaller far, og hvorfor ønsker hun seg tilbake til det som fremstår som et fangenskap? Og hvem kan man stole på?

Sterke historier
Tyske Romy Hausmann har bakgrunn fra TV-bransjen, blant annet som sjefredaktør for et TV-produksjonsselskap. I jobben har hun møtt og engasjert seg i mennesker med sterke historier; blant annet gifte kvinner som har blitt mishandlet, krigsflyktninger og forsømte barn. Dette engasjementet for menneskeskjebner og sterke historier har hun tatt med seg inn i arbeidet med det som har blitt en oppsiktsvekkende krimdebut.

Brakdebut
Med Elskede barn fikk Hausmann en fantastisk start på forfatterkarrieren. Boken fikk en strålende mottagelse da den kom i Tyskland, der den debuterte på førsteplass på besteselgerlista og siden ble liggende på lista i 45 uker. Den har også fått fremragende kritikker i USA, og nå også her i Norge.  Bokrettighetene er så langt solgt til 20 land, og allerede snakkes det om filmatisering av historien.
Romy Hausmanns bok er en tankevekkende thriller om familiebånd, håp, sorg og menneskesinnets irrganger. Elskede barn vil garantert holde deg våken hele natten; enten fordi du blir liggende og kverne på spørsmål på jakt etter en løsning, eller fordi du rett og slett ikke kan legge boken fra deg.

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

«Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene!»
Cathrine Krøger, Dagbladet

Andre utgaver

Elskede barn
Bokmål Ebok 2021
Elskede barn
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Elskede barn
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Romy Hausmann:

Anmeldelser Elskede barn

Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert. Tarald Aano, Stavanger Aftenblad

Historien i Elskede barn er like grusom som den er håpefull (...) Elin Brend Bjørhei, VG

Elskede barn er en ypperlig, nervepirrende psykologisk thriller. Ola Hegdal, NRK

Elskede barn ligner neppe mye på noen andre bøker du har lest, den har sin egen energi og identitet. Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Til toppen

Utdrag

Nå skjer det endelig noe igjen, for munnen hennes beveger seg.

«Men kan du si meg hva det er, et» – hun trekker pusten for å si det vanskelige ordet «sirkulasjonssystem?»

«Veldig bra», roser jeg henne en gang til og fryder meg over Ruths fremskritt og over meg selv. Jeg er en dyktig lærer. Det har jeg etter moren min.

«Sirkulasjonssystemet lager luft til oss», forklarer jeg og anstrenger meg for å snakke så sakte som mulig, så det ikke skal bli for vanskelig for Ruth. «Mennesker kan ikke leve uten oksygen. De 40 må puste inn og ut mellom ti og tjue tusen liter luft hver dag. Det er omtrent ti til tjue tusen ganger så mye som det går i en melkekartong. Luften man puster inn, inneholder omtrent tjueen prosent oksygen og null komma tre prosent karbondioksid. Luften man puster ut, inneholder sytten prosent oksygen og fire prosent karbondioksid, punktum. Sirkulasjonssystemet sørger for at den gode luften kommer inn til oss i hytta og den dårlige blir ført ut. Ellers ville vi jo blitt kvalt.»

Ruth holder hånda for munnen. Jeg kan se at hun skjelver litt. Ikke bare hånda, men hele damen

«Hvorfor åpner dere ikke bare vinduet når dere trenger luft, Hannah.»

Jeg tror det er et spørsmål, men det høres ikke sånn ut. Egentlig skal stemmen gå opp på slutten av setningen hvis man vil spørre om noe. Jeg begynner å sortere blyantene foran meg, på en lang, helt rett linje, fra lyse til mørke, med gul først, mens svart kommer til slutt.

«Hannah?»

Stemmen til Ruth gikk opp, aha. Jeg kikker opp fra blyantlinjen, rett inn i ansiktet hennes.

«Kan du i det minste fortelle hvem Jonathan er?»

«Å, det er broren min.» «Og Jonathan bor også i hytta? Sammen med deg og foreldrene deres?»

«Ja, så klart. Han har da ikke gjort noe galt. Hvorfor skulle vi sende ham bort?»

«Fortell meg om flekkene på teppet.»

Nå ser Ruth ganske streng ut, og vinner blunkekonkurransen til og med. Men det skyldes bare at øynene mine har begynt å renne igjen. Det er på grunn av lyset, og at jeg er trøtt.

Til toppen

Om forfatter Romy Hausmann

Romy Hausmann ble født i tidligere DDR i 1981. Bare 24 år gammel ble hun sjefredaktør for en TV-produksjonsselskap i München. Da sønnen hennes ble født, valgte hun å ta frilansjobber for TV. Gjennom jobben møtte hun en rekke mennesker med sterke historier hun har formidlet: historier om vold i hjemmet, flyktninger og forsømte barn. Hun skriver regelmessig for bloggen www.mymonk.de. Romy Hausmann bor sammen med familien i en bortgjemt hytte i nærheten fra Stuttgart.

Hun fikk en eventyrlig start på forfatterkarrieren med Elskede barn, en rørende og rystende psykologisk thriller. 

Til toppen