Før hun forsvant (Innbundet)

Serie: Frankie Elkin 1

Forfatter:

Linda Marie Vikaune (Oversetter)

 

Frankie Elkin er tørrlagt alkoholiker og angrer på mye hun har gjort i livet. Men nå bruker hun tiden til å lete etter savnede, de politiet har gitt opp å finne og omverdenen ikke lenger bryr seg om. 

Når du leser Lisa Gardner er du i hendene til en ekte mesterforteller. I Før hun forsvant får du et komplekst mysterium, intens atmosfære og en helt uforglemmelig heltinne

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Before She Disappeared
Oversatt av: Vikaune, Linda Marie
Serie: Frankie Elkin
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202764265
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Før hun forsvant

Hva skjedde før hun forsvant?

Frankie leter etter savnede som resten av verden har glemt.

Frankie Elkin er tørrlagt alkoholiker og angrer på mye hun har gjort i livet. Men nå bruker hun tiden til å lete etter savnede, de politiet har gitt opp å finne og omverdenen ikke lenger bryr seg om. En ny sak bringer henne til Mattapan, et røft nabolag i Boston. Angelique Badeau, en haitisk tenåring, forsvant fra skolen noen måneder tidligere. Frankie mistenker at jenta er der ute helt alene. Men det kan være svært farlig å stille spørsmål som ingen ønsker svar på.

Amerikanske Lisa Gardner har er en av verdens mest populære thrillerforfattere. Før hun forsvant en intens, kompleks og karakterdrevet psykologisk thriller av beste merke. Fans og anmeldere har falt helt pladask for Frankie Elkin!

Er hun i live?

Vår heltinne Frankie har mye å bære på fra fortiden. Hun er tørrlagt alkoholiker med mye anger og traumer. Det er derfor hun det siste tiåret har reist fra by til by for finne de ingen lenger bryr seg om. Savnede unge kvinner som politiet ikke lenger leter etter.

Frankie ser etter det som vanligvis blir neglisjert av politiet, det som blir oversett eller de små detaljene ingen vektlegger. Vanligvis blir hun bedt om å forsvinne, ikke forstyrre eller blande seg i etterforskningen. Sjeldent er det ny informasjon eller nye bevis å spore. Men Frankie har alene avsluttet og oppklart hele 14 forsvinningssaker. Men ingen av de savnede er hittil blitt funnet i live. Nå håper hun at denne nye saken kan bli den der den savnede blir funnet i live.

Ingen ny informasjon
Denne gangen er Frankie i Boston, Mattapan, et haitisk og nedslitt nabolag. Det var her Angelique, "Angle" Bandeau bodde sammen med sin tante og bror. Men for elleve måneder siden forsvant hun sporløst, sist sett da hun forlot videregående skole. Saken har stoppet opp, ingen ny informasjon eller nye bevis som får politiet til å fortsette og jobbe.

Gatas skrekk
Som hvit kvinne skiller Frankie seg ut i det haitiske og afroamerikanske området, men hun er sta og finner hun jobb på en lokal pub. Der overtaler hun eieren til å leie leiligheten ovenfor i bytte mot å jobbe 5 dager i uken. Med leiligheten følger også gatas skrekk, en sprø katt som har sin faste plass og en usedvanlig høylytt murring.

Lokal kunnskap
Frankie har en helt egen måte å møte mennesker på, og når hun prøver å finne informasjon om Angel blir hun venn med noen kvinner i en lokal smultringsbutikk. De hjelper henne å finne veien gjennom Bostons labyrintiske system samtidig som de er en god kilde til lokal kunnskap, sladder og bakgrunnsinformasjon.
Sakte, men sikkert klarer Frankie å få tillit fra Angels tante og bror, og gradvis begynner hun å pusle sammen Angels liv. Som alle tenåringer har Angel på 15 år hemmeligheter som selv hennes beste venner og familie ikke vet. Men det de vet var at hun var ekstremt intelligent og håpet på college. Så hun kan ikke har rømt.

En forsvinning til
Da Frankie kontakter etterforskeren, detektiv Lotham, som jobbet med saken ber han henne dra hjem umiddelbart. Politiet har sett på alle spor fra alle mulige vinkler. Men Frankie gir seg ikke, og etter hvert få hun både tillit, hjelp og kanskje mye mer enn hun ba om fra Lotham.  Sammen finner de ut at Angeliques forsvinning kan ha sammenheng med en annen forsvinning. Svært intelligente 15 år gamle Livia er søsteren til en av narkodealerne i området og hun er sporløst borte. Etter hvert som de graver dypere og dypere innser de at saken både er kompleks og svært farlig – dette går mye dypere enn to ungjenters forsvinning.

I stor fare
Men hva er sammenhengen mellom de to jentenes forsvinning? Har noen kidnappet dem? Det viser seg raskt at både Frankie og Lotham er i større fare enn det de selv aner, noen vil virkelig ikke at de skal oppklare sakene …
Gjør deg klar for en Gardnerthriller av beste merke. Før hun forsvant er velbalansert, smart og actionfylt krimroman som rett og slett er vanedannende. Jeg kan i alle fall nesten ikke vente på neste bok med Frankie Elkin i hovedrollen!

Av redaksjonen

 

Til toppen

Andre utgaver

Før hun forsvant
Bokmål Ebok 2022
Før hun forsvant
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Før hun forsvant
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Lisa Gardner:

Utdrag

«Jeg er ingen offisiell privatetterforsker. Jeg tar oppdrag på frivillig basis.» Jeg vet aldri helt hvordan jeg skal forklare akkurat denne delen. «Det er faktisk ganske mange som meg der ute, helt vanlige mennesker som vier tid og krefter til å hjelpe til med å etterforske savnet-saker. Folk som trener søkshunder, piloter, letemannskap. Det er organisasjoner og nettfora for savnede personer hvor vi følger saker som denne.»

Guerline rynker pannen igjen. «Min Angelique … er hun på et nettforum?»

«På internett, matant,» mumler Emmanuel ved skulderen hennes. «Hun mener at hun leser om det på internett.»

Jeg nikker. «Ifølge rapportene forlot Angelique skolen på fredag femte november, klokken femten femten. Ingen har sett henne siden.»

«Politiet lette og lette,» forsikrer Guerline meg mens hun vrir seg åndsfraværende i hendene. «Ricardo, han er nærmiljøkontakten vår. Han lovet meg at de skulle hente min Angel hjem igjen. Men nå er det mange måneder siden det har kommet nyheter.»

«De fant ryggsekken hennes.»

«Ja. Under en busk inne på skolens område.»

«Ryggsekken inneholdt mobiltelefonen hennes, skolebøkene og klærne hun hadde hatt på seg da hun gikk til skolen den dagen?»

Guerline nikker. Jeg gløtter bort på Emmanuel og lurer på om han visste at søsteren hadde pakket andre klær, om han visste at hun måtte ha planlagt noe den fredagen. Men ansiktet hans er like uttrykksløst.

«Ingen tegn til vold?» spør jeg, for det er ikke alle detaljer som blir offentliggjort.

Guerline rister på hodet. «Ingenting … De fant ingenting. Ikke engang på telefonen … Ricardo fortalte meg at de kan lese meldingene og se hvem hun har snakket med. Men det var ingenting om hvor hun skulle, eller hva hun holdt på med. Angel dro på skolen. Etterpå skulle hun komme hjem og begynne å lage middag. Men …»

Guerline ser like fortapt ut nå som hun måtte ha følt seg for elleve måneder siden. Hendene skjelver. Hun folder dem hardt. Verdig og elegant, selv midt i sorgen.

Til toppen

Bøker i serien