Utmarker (Innbundet)

Serie: Berger og Blom 1

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Utmarker
Oversatt av: Blomgren, Einar
Serie:
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202535377
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Utmarker

Tikkende spenning i utmarkene

Vi er i utmarkene. Vi er i båthuset ved vannkanten, et helt særegent og stille sted.  Det er her det begynner. Hvem er det som skjuler seg i sivet når den første hjerteløse udåden utføres?

En drapsmann som er mer opptatt av å legge ut spor enn å myrde. Og to briljante etterforskere. Sam Berger og Molly Blom kan du bare merke deg først som sist. En herlig kombinasjon av rufsete smarthet, egenrådig opposisjon og superfrekk intuisjon.

Sju jenter er forsvunnet, og morderen sørger for at etterforskningen blir et puslespill der den siste brikken alltid mangler. Hvem er det egentlig som dreper? Hvorfor er akkurat disse sju ofrene valgt ut? Og når etterforskerne endelig ser mønsteret: Hvem er neste offer?

 

Den siste brikken mangler …
Sju jenter er sporløst forsvunnet. Hva har skjedd med dem? Hvor er de? Kan svaret ligge i de øde og forlatte utmarkene der ingen holder til?

Det er regnfull oktober. En femtenårig jente er sporløst forsvunnet, og i utkanten av Stockholm tar politiet seg inn i det huset hun kanskje befinner seg i. Der venter en livsfarlig felle, men ikke jenta. Politiinspektør Sam Berger finner ut at flere jenter har forsvunnet det siste året, og politiet lokaliserer en tilskuer på flere av åstedene, sykkelkvinnen Nathalie Fredén. Møtet med henne får ganske andre konsekvenser enn Berger hadde regnet med. Når forhøret av Fredén er over, har forfatteren vendt opp ned på alt du har tatt for gitt til nå i Utmarker.

Alltid foran
Politiinspektør Berger har en helt usvikelig intuisjon, han ser sammenhenger så fort at det vekker oppsikt. En etterforsker skal aldri ligge foran sin egen etterforskning. Berger drar alene tilbake til åstedet og finner nye spor som han holder for seg selv. Så viser det seg at det er en annen etterforsker som har enda større innsikt i saken. Molly Blom.

Etterforskerne Blom og Berger driver historien framover i stadig større tempo. Men drapsmannen ligger alltid et skritt foran, det er som om han kjenner dem fra før. Det er noen usedvanlige helter i Arne Dahls nye krimserie!

Løsning i fortiden
Berger og Blom søker til ytterkantene når rammene for tillatt politiarbeid blir for snevre. Og når vi får vite mer om etterforskernes fortid, forstår vi at forsvinningen til sju jenter angår dem personlig. Morderen har lagt igjen små spor der han har oppbevart jentene, og det bekrefter mistanken om hvem som kan stå bak. Å knekke den psykologiske profilen blir helt avgjørende. Hvorfor kidnappes og terroriseres jentene på det grusomste? Er de døde, og hva er eventuelt motivet? Seksualitet, hevn eller ren og skjær galskap? Saken minner om en likning med sju ukjente, og har utrolig nok en klokkeklar løsning.

Skremmende nært
Etterforskernes fortid kobles altså til en snikende angst for hva dette uhyret av en drapsmann kan finne på. Jakten på morderen blir også en jakt på etterforskerne selv, og avslører lag på lag av uhygge og hemmeligheter. Og selv om det skjer i et båthus langt fra der du bor, i en skolegård for tretti år siden eller i et politihus der alt står på hodet, er det som om det skjer i din egen, mørke trappeoppgang midt på natten. Så troverdig og skremmende nært.

Utmarker har som du forstår alt.  Det er bare å glede seg til fortsettelsen. 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Mesterlig spenningsbok
Ole Jacob Hoel, Adresseavisen

Andre utgaver

Utmarker
Bokmål Ebok 2017
Utmarker
Bokmål Lydbok-CD 2017
Utmarker
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Utmarker
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Utmarker
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Arne Dahl:

Anmeldelser Utmarker

Klaustrofobisk spenning 09.03.2017
Mesterlig spenningsbok som vil innebære Dahls helt store internasjonale gjennombrudd. (...) Utmarker byr på alt du måtte begjære av tradisjonell spenning, kløktige intriger og intrikate drapsvåpen og torturinstrumenter, men i tillegg har den en litterær kvalitet som løfter den høyt over gjengs krimstardard.
Ole Jacob Hoel, Adressavisen (terningkast 6)

 

Utmarker er en innertier! 09.03.2017
Det er en ualminnelig mørk og creepy historie, med så mange twister og turner at jeg til tider var helt svimmel. I tillegg klarer Arne Dahl mesterstykket å formulere seg så språklig litterært at boken i seg selv bør være et studie for ambisiøse kommende krimforfattere. Om det finnes en mastergrad i krimlitteratur, bør «Utmarker» bli pensum. Det er ikke uten grunn at en av Sveriges største aviser kåret boken til den beste svenske kriminalroman noensinne.
Geir Tangen, Bokbloggeir (terningkast 6)

 

Mesterlig oppbygget intrige fra en av Sveriges dyktigste krimforfattere. Motivet er klassisk, men med den ekstra lille tvisten som ivaretar spenningen helt til slutt.
Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 6)

 

Utmarker er en briljant thriller. I den skandinaviske krimfloraen skiller Arne Dahls nye krim Utmarker seg ut, med et stort, positivt fortegn. Også her skal vi til et regntungt og bekmørkt Sverige der en plaget etterforsker jager en seriemorder. Men Dahl er forfatter som tar sjangeren på alvor, og skriver krim med fine detaljer, overraskende vendinger og psykologisk innsikt. Dessuten vet han hvordan virkelig spenning oppstår – i forventningen om hva som skal skje.(...) I Utmarker tar Arne Dahl opp kampen om svensk krims tungvektsbelte.
Aslak Nore, OP-5

Til toppen

Utdrag

Luften var stinn. Ingenting mer kunne ha fått plass i den. Og ingen vinduer, ikke et spor av annet lys enn de fem lyssirklene som nektet å holde seg i ro.
Lukten ble sterkere. Blandingen. Avføring. Urin. Kanskje blod. Men ikke lik.
Ikke lik.
Berger så nøye på kollegene sine. De virket temmelig medtatte der de spredte seg gjennom de trange rommene. Berger var i det innerste venstre rommet, lyste rundt. Det var ingenting der, absolutt ingenting. Han prøvde å tenke arkitektur, tegning.
– Tomt, sa Deer, og det bleke ansiktet hennes kikket fram bak en dør. – Men lukten må jo komme fra et sted.
– Kjelleren er asymmetrisk, sa Berger og la hånden mot veggen. – Det er ett rom til. Hvor?
Han lyste på ansiktene deres. Lyset fra lommelykten gjorde tenkerynkene dypere. Han gikk av sted, de fulgte ham.
– Spre dere i stedet, sa han ved en døråpning. – Let langs venstre vegg. Fargenyanser, endringer i overflater, hva som helst.
Han gikk tilbake til det innerste venstre rommet. Ensfarget betong, ingenting som skilte seg fra noe annet. Berger slo i veggen, en hard, kort uppercut. Plasthansken revnet, og bak den knokene.
– Jeg tror vi har det, lød Deers stemme fra ukjent kant. Berger ristet hånden og gikk. Deer satt på huk i det høyre hjørnet i rommet til høyre, en politimann lyste det opp med skjelvende lysskinn.
– Ikke sant det er en forskjell her? sa Deer.
Berger så på veggen. Samme betongfarge, kanskje en minimal nyanse, en halv meter i kvadrat nederst i hjørnet. Skritt i trappen. En kollega fra beredskapstroppen kom inn med rambukken. Berger stanset ham. Sørget for at lommelykter ble rettet mot fargesjatteringen. Fikk opp mobiltelefonen og tok et bilde. Så nikket han.
Det var vanskelig å få armslag, det var for trangt, for lavt. Men selv om mannen ikke klarte mer enn en høyst middelmådig pendelbevegelse, gikk den svarte sylinderen rett igjennom. Berger kjente etter. Gipsplate, ikke noe annet. Han nikket, rambukken pendlet et par ganger til, et kvadratisk hull åpnet seg i veggen. Men deretter slo den bare i tung betong. Hullet kom ikke til å bli større uten ordentlig redskap.
Hullet inn i avgrunnen.
Speilet som ble stukket inn i åpningen, viste bare mørke. Berger så at Deer visste at dette var hennes jobb. Hun ville få best plass. Hun vendte blikket mot ham. Det var skrekk i det.
– Bare vær på vakt, sa han så mildt som mulig.
Deer grøsset. Så gikk hun ned på kne, krøket seg sammen og gled inn, uventet lett.
Tiden gikk. Mer tid enn det som burde være nødvendig. Et redselslyn slo ned i Berger. Følelsen av at Deer var forsvunnet, at han hadde sendt henne inn i helvete helt uten sikkerhet.
Sekundene tikket usedvanlig langsomt.
Så skjøt et stønn ut gjennom åpningen, en tilbakeholdt jamring.
Berger så på de to fra beredskapstroppen. De var bleke, en prøvde febrilsk å stoppe skjelvingen i venstre hånd.
Han gikk ned på kne, trakk pusten dypt, kravlet innover.
Inne i det ukjente rommet så han Deer med begge hender over munnen. Langs gulvet og et stykke oppover veggen var det flekker, store flekker. Lukten var nå blitt til en stank.
Nei, ikke én stank. Flere.

Til toppen

Om forfatter Arne Dahl

 

ARNE DAHL, pseudonym for Jan Arnald (f. 1963), er forfatter, redaktør og litteraturkritiker. Han bor i Stockholm. Siden debuten i 1998 har Arne Dahl utgitt 11 kriminalromaner om A-gruppen og 4 bøker i Opcop-serien.

Bøkene om A-gruppen har blitt filmatisert med stor suksess. Han er oversatt til mer enn 30 språk og har til sammen solgt over 3 millioner eksemplarer. Forfatteren har mottatt en rekke utmerkelser for romanene sine, bla det svenske krimforfatterakademiets pris for å ha «vitalisert og utviklet krimsjangeren».

Utmarker er første bok i en ny serie om etterforskerne Sam Berger og Molly Blom, og viser en ny og mørkere side av Arne Dahl. Krimromanen har høstet strålende kritikker, også internasjonalt, og lå på 1. plass på den offisielle bestselgerlista i Tyskland. Den har allerede solgt 150 000 eksemplarer i Tyskland og 100 000 i Sverige.

Til toppen

Bøker i serien