Åpen sjø (Innbundet)

Serie: Berger og Blom 3

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Åpen sjø er tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom. Allerede fra starten i Åpen sjø er situasjonen så ille som den bare kan være. Sam er mistenkt for et mord han ikke har begått, og Molly ligger i koma på sykehus i Stockholm. Säposjef August Steen gjemmer Sam på en øy i skjærgården, uten at Sam skjønner hvorfor. Han kjenner heller ikke til den interne oppfatningen i Säpo om Sam og Molly: Etterforskerparet har gjennomført den beste politiinnsatsen i Sverige i nyere tid i sitt forrige forrykende oppdrag.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 336
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mittvatten
Oversatt av: Blomgren, Einar
Serie: Berger og Blom
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202604660
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Åpen sjø

Gnistrende antiterror-thriller  

Mange mener at Arne Dahls Utmarker er tidenes beste svenske krim. Åpen sjø i samme serie innfrir de skyhøye forventningene til en sterkt voksende leserskare.

Åpen sjø er tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom. Allerede fra starten i Åpen sjø er situasjonen så ille som den bare kan være. Sam er mistenkt for et mord han ikke har begått, og Molly ligger i koma på sykehus i Stockholm. Säposjef August Steen gjemmer Sam på en øy i skjærgården, uten at Sam skjønner hvorfor. Han kjenner heller ikke til den interne oppfatningen i Säpo om Sam og Molly: Etterforskerparet har gjennomført den beste politiinnsatsen i Sverige i nyere tid i sitt forrige forrykende oppdrag.

Så går ryktet om at en terrorhandling i Stockholm er under oppseiling ...

En muldvarp i systemet

Säposjefen har funnet ut at det befinner seg en muldvarp i Säposystemet, den nesten blinde Carsten Boylan. Han oppholder seg i en villa i Andalucia, og har kidnappet ungjenta Aicha for å bringe faren hennes, professor Ali Pachachi, til taushet.

Pachachi har svært verdifulle opplysninger om terrorhandlingen som er planlagt i Stockholm. Men hvor og når skal dette skje? Og hvordan kan terroren stoppes?

Nytt oppdrag

Sams første oppgave er å vente. Rett og slett å vente. Han bruker tiden til å oppdatere seg på nettet, og finner verdifull informasjon om tvillingene sine, som bor i Paris med sin nye stefar og mamma. Så kommer oppdraget: Sam skal finne Aicha og sette henne fri, det vil få fart på professor Pachachis tungebånd. Samtidig er Sam klar over at muldvarp og drapsmann Carsten er besatt av Molly, som ennå ikke vet at hun er gravid med sitt første barn. Og det er Sam Berger som er faren ...

Mollys bakgrunn sår tvil

Når Molly våkner på sykehus, har hun sin egen, høyst spesielle agenda, og stikker av så fort som mulig. Sam, som fortsatt befinner seg på øya, finner høyst sjokkerende opplysninger om Molly på nett, og det setter forholdet mellom dem i et meget avslørende lys. Molly drar ut til den øya der Sam holdes skjult av Säpo, men etter det Sam nå vet om Molly, er spørsmålet om det i det hele tatt er mulig for dem å samarbeide lenger. 

Auksjon med illegale våpen

Via Ali Pachachis nettverk får Sam og Molly informasjon om at et illegalt våpensyndikat har samlet sammen enorme våpenlagre i flere europeiske land, og skal selge til høystbydende på auksjon et sted i Sverige. Auksjonen skal ledes av en fransk advokat med relasjon til Bergers familie. I jakten på de illegale terroristene støter Sam og Molly på kyniske våpenhandlere fra hele verden, og de avgjørende slagene står både over og under vann. Og måten Arne Dahl syr sammen alle spor og tråder på i finalen, er stor krimkunst.

En forrykende krimfortelling

Én ting er sikkert når du leser Arne Dahls krimromaner: Ingenting er slik du tror det er. I det ene øyeblikket aner du svaret, i det neste er forvirringen total, og intrigen slår nok en krøll på seg. Mange ganger spør du deg: Er egentlig Sam Berger og Molly Blom løsningen, eller er de en del av problemet i denne forrykende fortellingen? Åpen sjø er i tillegg krim med et uvanlig godt språk, og er bygd på et plot med et elegant, internasjonalt snitt.

Så hva venter du egentlig på?

 

Til toppen

Arne Dahl er oversatt til mer enn 32 språk og har til sammen solgt over 4 millioner bøker!

Andre utgaver

Åpen sjø
Bokmål Ebok 2019
Åpen sjø
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Åpen sjø
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Arne Dahl:

Intervju

–Befriende å skape noe nytt

For noen år siden bestemte han seg for å skape et nytt krimpar. Fra før var Arne Dahl kjent for A-gruppen. Nå går Sam Berger og Molly Blom sin seiersgang over hele Europa.

– Du skaper ikke helter som Sam Berger og Molly Blom uten en viss motstand, det har vært både utfordrende og befriende, sier forfatteren som fikk sin fortjente belønning da han kom med sin første bok i den nye serien for fem år siden. Anmelderne var over seg: «Dette er den beste svenske krimromanen noensinne ...»

To sjeldne etterforskere

Nå er han her igjen med tredje bok i serien om etterforskerparet Sam Berger og Molly Blom. En helt ny skare av lesere har funnet veien til krimromanene hans. Og i sentrum finner du to sjeldne etterforskere, to eks-politi vi aldri kan føle oss trygge på. Etter hvert har de også et forhold til hverandre vi ikke vet helt hvor bærer.

Tre åpenbare bestselgere

Åpen sjø er tredje bok i serien, Utmarker var den første, Innland den andre. Alle tre bøkene preges av at de to heltene, Sam Berger og Molly Blom, opplever worst case ikke bare som et scenario, men som en virkelighet de kjemper seg gjennom. Sammen. Det handler både om å stå på kanten av stupet, og å kunne se mulighetene samtidig. Det ene utelater ikke det andre, ifølge forfatteren.

Skriver med pseudonym

Og hva sier så anmelderne om den nye serien? Jo, at Arne Dahl, eller Jan Arnald som er hans egentlige navn, gir lesere språklige lykkeshots og fantasifulle intriger med vold, brutalitet og karakterers indre mørke som de viktigste ingrediensene. Fortellingene om Sam og Molly har da også kostet så det svir, innrømmer forfatteren i et større intervju.

Personlig krise

– Jeg gikk selv gjennom en tung skilsmisse for et par år siden, og hadde et par halvkritiske år samtidig som jeg jobbet med den nye serien om Sam og Molly. Det har kanskje vært bra for prosessen, det har tilført bøkene mine en ny trykksverte, jeg har kjent på en slags klarsynthet når jeg skifter mellom moll og dur i skrivingen. Noen kaller meg pessimist, men observante lesere vil forhåpentligvis oppdage at jeg er en klarsynt optimist, smiler Dahl/Arnald.

Er Åpen sjø siste kapittel?

– Jeg tror det blir to eller fire bøker til i serien om Sam og Molly, sa han da anmelderne etter første bok lurte på hvor mange flere vi kan forvente om de to anti-heltene. Han har levert tre romaner nå, Åpen sjø kan ha vært siste bok fordi så mange tråder fra de to første bøkene blir hanket inn og får sin løsning. Men, leser du med lupe, finner du små hint om at det kommer mer. Bare forfatteren selv vet, og han er vant til å holde kortene tett til brystet.

 

Til toppen

Utdrag

Uutholdelig venting.
I all denne ventingen så han for sitt indre blikk et mørklagt motellrom, hvor det fra den brølende motorveien utenfor så vidt sivet inn lys nok til å orientere seg. Berger kom inn med den triste bæreposen i hånden, full av mat og drikkeyoghurt fra en bensinstasjon, og rakk omtrent å sette seg i lenestolen før han oppdaget at det allerede satt noen der. Hjertet skjøt langt opp i strupen på ham før August Steen sa: – Er dette det du kaller å holde deg under radaren?
Sekundene sneglet seg av sted gjennom trappeoppgangen. Berger lot hånden vandre over brystet. Konturene til den skuddsikre vesten var nesten like velkjente som hans egne ribbein.
Motellrommet holdt seg hardnakket i hans indre. Berger på sengen nå, pustet tungt, blikket omsider festet på Steen i lenestolen.
– Vi tror vi har lokalisert stedet der Carsten sitter med Aisha, sa Steen. – Vær klar i morgen tidlig.

 Berger ristet langsomt på hodet og så seg rundt i det deprimerende motellrommet. – Hva faen gjør jeg her? sa han.
– Du er Sveriges mest ettersøkte mann, sa Steen. – Du ligger lavt, det er det du gjør.
– Og du er en av toppsjefene i Säpo, sa Berger. – Jeg er ikke, og har aldri vært, i Säpo. Hvorfor skulle du hjelpe meg?
– Vi hjelper hverandre, sa Steen.
Bien summet videre i trappeoppgangen, men den klarte ikke å drive vekk den nattlige scenen. Berger stirret gjennom mørket på August Steen, som til slutt følte at han var nødt til å fortsette: – Du er en del av mitt team nå, Sam. Jeg kommer til å trenge deg på ordentlig så snart vi får vite mer om hva som er i gjære. Inntil videre må jeg bare be deg avvente. Et safe house blir nå satt i stand til deg. Men i morgen tidlig trenger jeg deg akutt.
– Hva faen er det da som «er i gjære»? En slags terrorhandling, altså?
– Den verste terrorhandlingen noensinne …
– Ja, ja, avbrøt Berger. – Jeg vet det. Den verste terrorhandlingen noensinne i Sveriges historie. Men jeg vet faen meg ikke noe om det. Jeg orker ikke det jævla hemmelighetskremmeriet til Säpo.
Steen sukket høyt og lente seg tilbake i den møllspiste stolen. Så sa han: – Carsten var min nærmeste mann i flere år, en av pilarene i Säpo. Så viste han seg å være den muldvarpen, den landsforræderen inne i organisasjonen, som jeg hadde lett etter ganske lenge. Han kidnappet Aisha Pachachi av samme grunn som han myrdet din kollega og venn, Sylvia Andersson, Sylen, for å få greie på hvor min viktigste asset – Aishas far, Ali Pachachi, mannen med nettverket – befinner seg. Kort sagt har han kidnappet Aisha for å bringe Ali til taushet.

Til toppen

Bøker i serien