Innland (Innbundet)

Serie: Berger og Blom 2

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

Etterforskerne Sam Berger og Molly Blom er selv på flukt når de får et umulig oppdrag. De skal stoppe en hensynsløs, høyintelligent psykopat av en seriemorder ...

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Inland
Oversatt av: Blomgren, Einar
Serie: Berger og Blom
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202565091
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Innland

Besettende reise i innlandet

Etterforskerne Sam Berger og Molly Blom er selv på flukt når de får et umulig oppdrag. De skal stoppe en hensynsløs, høyintelligent psykopat av en seriemorder ...

For to uker siden avsluttet etterforskerne Sam Berger og Molly Blom sin forrige mordsak med å finne en drept kollega med en tubesokk stappet i munnen. Politiet mener Berger var ansvarlig for det som skjedde. Nå har de fått sparken, reist nordover til et snødekt innland, og befinner seg under radaren. Berger har brutt sammen på grunn av den siste tidens dramatiske påkjenninger. Når han våkner opp, er alt rundt ham hvitt. Han prøver å komme til hektene, men det tar ikke lang tid før alt går i svart igjen ...

FEIL MANN I FENGSEL

Bergers gamle partner, Deer, har mottatt et anonymt brev. Når hun kontakter Berger, vet hun at hun løper en stor risiko. Brevet dreier seg om Bergers første sak, en sak han trodde han var ferdig med da morderen ble plassert bak lås og slå. Er det mulig at feil mann soner i fengsel?

Snart viser det seg at Berger er på sporet av en seriemorder. Og ikke bare det, han er selv under dobbelt krysspress. En psykopat befinner seg der ute. En som velger ut, torturerer sine ofre og gjør hva som helst for å få Bergers oppmerksomhet. Når psykopat og etterforsker møtes, virvles Berger og Blom bokstavelig talt inn i en ny malstrøm av voldsomme hendelser.

En skygge i mørket

Jakten eskalerer, men det er ikke enkelt å få has på en morder med diffuse konturer, en som er som en skygge i mørket, en som skifter identitet og glir unna i avgjørende øyeblikk. Samtidig er krefter i det svenske sikkerhetspolitiet fortsatt ute etter å stoppe de to etterforskerne. Berger reagerer med mistillit til alle. Hvem kan han stole på? Hvem er ond, og hvem er god? Og hva med Molly Blom? Jobber hun egentlig for Sikkerhetspolitiet?

En dypt skadet sjel

Du er med på en besettende reise i mørkets iskalde hjerte, et norrlandsk innland så bra skildret at ilingene konstant kiler nakkeroten. Ondskapens kjerne befinner seg i innlandet, ikke minst i den menneskelige delen av landskapet. Berger må nemlig rent mentalt besøke en indre region han aldri før har besøkt. Og oppdraget er ikke til å misforstå: En dypt skadet sjel må stoppes før den får sitt neste kaldblodige kick på grunn av en utenkelig ondskap.

Konsentrert kammerspill

Arne Dahl er en mester til å konstruere intriger. Det er en fornøyelse å henge med i svingene når Berger og Blom er i farten. Språket topper alt i sjangeren, her er florlette dialoger, skarpe miljøskildringer, meningsfylte refleksjoner krydret med en nedtonet humor som oppveier den svart-hvite prosessen Berger utsetter seg for. Resultatet er et sjeldent konsentrert kammerspill mellom to etterforskere i jakten på en fordervet person.

Må jage videre i mørket

Arne Dahl er ekspert på å lure leserne sine på intelligent vis. Når du tror du har sannheten, tar fortellingen en ny retning, uten å miste grepet om handlingen. Og Innland slutter akkurat som Utmarker, første bok i serien om Berger og Blom: Med en cliffhanger som tvinger Berger til å jage videre i mørket. En tredje bok er på gang, ryktet sier at vi skal ut i Stockholms skjærgård. Heng med, kjære krimelskere, dette er krim av skyhøy klasse.

 Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Innland
Bokmål Ebok 2018
Innland
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Innland
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Arne Dahl:

Utdrag

Første gang jeg hørte lyden var for to måneder siden. Det er vanskelig å beskrive den. Det er som om noen er inne i veggen. Lyden kommer liksom hverken utenfra eller innenfra, og den er neppe menneskelig. Men det som politiet foreslo for en ukes tid siden, da et par uniformerte ynglinger besøkte meg, føles nærmest som en fornærmelse nå som jeg har hatt tid til å fordøye det. Da visste jeg ikke engang hva en husbukk var.

Nå vet jeg det.

Det er husbukkens larver som lever veldig lenge inne i tørt treverk av bartrær, i inntil ti år før de til slutt forpuppes og tar seg ut. Treet blir fullstendig uthulet, men det ser friskt ut fra utsiden. Den eneste måten å bekjempe husbukkens larver på er å brenne det angrepne treverket eller gasse bygningen med giftgass.

Og de lager lyd, man kan tydelig høre larvene gnage inne i de angrepne bordene. De er hverken ute eller inne. De er i mørket.

Men det er ikke den lyden jeg har hørt. Hvis jeg da ikke har min egen onde husbukk. For det føles virkelig som om noen er ute etter meg.

Jeg bor svært ensomt til. Ingen kommer hit spontant, ingen campingturister som har gått seg vill, ingen nysgjerrige eiendomsspekulanter, ingen grupper med næringslivsfolk som later som om de kobler av med litt «Iron Man». Det finnes derimot dyr, og det er klart at det første jeg tenkte, var at en bortkommen rein, kanskje til og med en elg, hadde tatt seg gjennom gjerdet og sto og rotet blant de klimatilpassede staudene mine. Men det fantes hverken spor i bedet eller skade på gjerdet. Og jeg vet at hverken rein eller elg klarer å ta seg over gjerdet. Da jeg fikk det satt opp, tilpasset jeg det nettopp med tanke på det.

Det kan altså ikke dreie seg om noe annet dyreliv enn menneske. Også mennesker kan være umenneskelige. Spørsmålet er om ikke vi, blant alle de millioner av dyrearter på jorden, innehar verdensrekorden i umenneskelighet. Til tross for at det er vi som liksom skal være menneskelige.

Dessuten anslår forskerne at vi har funnet høyst halvparten av jordens eksisterende dyrearter.

Likevel må det dreie seg om et menneske som lister seg innpå meg. Og han – jeg går ut fra at det er en mann – kan ikke ha noen annen hensikt med å befinne seg her oppe på høysletten. Nå har snøen falt, jeg har undersøkt snølaget, men ikke funnet noen beviser og ikke engang spor som ikke tilhører meg selv. Likevel vet jeg at det pågår; det pågår hele tiden.

Noen spionerer på meg.

Jeg er i Mørket

Til toppen

Bøker i serien