Tre år (Innbundet)

God natt

Serie: Ewert Grens 10

Forfatter:

Morten Hansen (Oversetter)

Dette er en merkedag for alle som er glad i en intenst spennende krimroman. Med Tre år har prisbelønte Anders Roslund skrevet en krim som imponerer og berører om sårbarheten til de aller svakeste. Barna.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sovsågodt
Oversatt av: Hansen, Morten
Serie: Ewert Grens
Serienummer: 10
ISBN/EAN: 9788202652401
Omtale Tre år

Forsvunnet i tre år

De var begge 4 år da de forsvant. Nå sørger man over dem på samme kirkegård. Ved hver sin grav. Men kistene til småjentene er tomme begge to.

For å forstå hvordan de to jentenes historier henger sammen, må kriminalbetjent Ewert Grens og undercover-agent Piet Hoffmann besøke den mørkeste av alle mørke verdener og kjempe sin vanskeligste, farligste og motbydeligste kamp til dags dato.

Dette er en merkedag for alle som er glad i en intenst spennende krimroman. Med Tre år har prisbelønte Anders Roslund skrevet en krim som imponerer og berører om sårbarheten til de aller svakeste. Barna.

God natt, min skatt

Ewert Grens favorittsted er og forblir den slitte gamle sofaen på kontoret på Kungsholmen. Det er kun der han klarer å hvile noen timer hver natt. Ellers er han ofte å finne på en benk på kirkegården.

Der snakker han med sin avdøde kones grav – sorgen over sin elskede Anni og det ufødte barnet deres har han aldri klart å legge bak seg. På samme benk kommer han i snakk med en kvinne som nettopp har begravet barnet sitt. Sin lille datter Alva på bare fire år. Men Alvas kiste er tom – hun ble aldri funnet etter at hun for tre år siden forsvant sporløst i et parkeringshus. Men nå, etter tre år, er hun erklært død.

Bunnløs sorg
Grens blir sterkt preget av kvinnens historie og bunnløse sorg, og bestemmer seg for å etterforske saken på egenhånd. Da blir det hele mye verre, for han finner en annen liknende sak. Linnea var fire år og syv måneder gammel da hun sporløst ble borte fra et stort kjøpesenter i en annen del av Stockholm. Samme dag som Alva. Uten ett eneste spor.

Uten et spor
Linneas forsvinning er i ferd med å ende i hennes dødserklæring, familien og ikke minst Linneas tvillingbror er nødt til å gå videre og forstå at hun aldri kommer tilbake. Men tvillingbroren nekter å godta at hun er forsvunnet for alltid. Han tror ikke på at hun er død og nekter å akseptere det.

Overgår alle grenser
For Ewert Grens blir etterforskningen av Alva og Linneas forsvinning viktigere enn alt annet. Regler brytes, grenser overgås, han overkjører kollegaer og han utnytter alle sine internasjonale kontakter for å finne det minste spor etter de to småjentene. Grens blir tvunget til å ta «ferie» men sniker seg likevel til både politihuset og sofaen på kontoret sitt. Dager og uker passerer, men han nekter å gi opp. Og til slutt så dukker det opp små antydninger til spor i saken …

Infiltratøren
Grens har dyrt og hellig lovet infiltratøren Piet Hoffman å aldri dra ham inn i en ny sak, til det har prisen vært for høy å betale for Hoffman og familien hans. Men Grens klarer ikke å gi seg, han er som besatt av å finne jentene. Det viser seg at forgreiningene i forsvinningssaken er svært brutale og ubehagelige, med lenker til det groveste av det grove traffickingnettverket verden over.

Grundig research
Som alltid i Roslunds krimromaner ligger et stort samfunnsengasjement bak tematikken han skriver om. Med grundig research ligger virkeligheten og trykker bak boksidene, og denne gangen med fokus på kriminalitet av verste sort. Tre år er en intens krimopplevelse av det beste svenske slag!

 

Til toppen

Andre utgaver

Tre år
Bokmål Ebok 2022
Tre år - God natt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022

Flere bøker av Anders Roslund:

Utdrag

Verden ristet igjen da hun reiste seg, og den vaklevorne parkbenken prøvde å finne ro. Hun vandret bortover den rakede grusgangen og stanset ved graven som lå fem rader unna, med et hvitt trekors som var helt likt det han selv hadde fått plassert hos Anni. Han som var her så ofte – hvordan hadde han kunnet overse det? Den fremmede damen sto der og ventet til han kom bort til henne og hun kunne begynne å formidle bilder fra en historie som aldri burde ha blitt fortalt, siden den aldri burde ha blitt virkelighet.

            – Jeg mistet henne.

            Og nå så han det. Midt på trekorset.

            Metallskiltet med bare tre ord.

 MIN LILLE PIKE

 – Hun var fire år. Nesten på dagen.

            Kriminalinspektøren gikk nærmere, som for å se om det kanskje sto noe mer.

            Nei.

            Det var som om ordene dannet to fornavn og et etternavn. Min Lille Pike. To bokstaver mer enn i Ewert Grens.

            – Et stygt og møkkete parkeringshus på Södermalm. Der forsvant hun. I den nye kjolen sin og med det lange håret i en fin flette.

            Det var flere blomster på denne graven enn på den han selv passet. Andre sorter, mer fargerike. Et vakkert og mykt leie av blått og rødt og gult. Han overrasket seg selv ved å kjenne igjen så vel nemesia som spansk margeritt og petunia, ikke at han var så veldig interessert i planteriket, det var han ikke, men det var planter som han opp gjennom årene hadde lært seg å velge bort til Annis grav siden de krevde en god del vanning.

            Damen ved siden av ham kom beviselig hit ofte.

            – Politiet etterforsket saken, selvfølgelig. Intensivt i begynnelsen, jeg ble avhørt flere ganger. Men uker ble til måender, og de lette stadig mer sporadisk. Etter et år visste de ikke det dugg mer enn den første dagen. Ingen snakket om henne, ingen spurte noen gang etter henne. Hun hadde liksom aldri eksistert og var derfor ingen. Så jeg valgte bort navnet hennes på graven, nå er det bare jeg som savner henne, det tilhører bare meg. Min lille pike. Det får holde.

            – Du sa … parkeringshus?

            – Ja?

            – Kona mi, vi ventet barn da … det var også i et …

            Hun avbrøt ham.

            – Jeg hadde latt døren stå åpen og gått det korte stykket bort til parkeringsautomaten.

            Hun stirret på korset, fortsatt i sitt eget mareritt.

            – Så jeg så aldri den andre bilen. Ikke før det var for sent.

            Grens ventet. Mens hun samlet krefter.

            – Ifølge overvåkningskameraene tok det nøyaktig sju sekunder å forandre virkeligheten for alltid. Datteren min satt i en barnestol i passasjersetet da sjåføren i den andre bilen stoppet helt inntil vår og åpnet sin dør, steg ut, grep tak i henne og gikk tilbake med henne i armene, kjørte av sted.

Til toppen

Bøker i serien