Stol på meg (Innbundet)

Forfatter:

Morten Hansen (Oversetter)

Anders Roslund bekrefter i den sjette frittstående boken om Hoffmann og Grens at han er en av vår tids fremste spenningsforfattere. Stol på meg er en fartsfylt thriller der ingen er til å stole på.

Endelig gikk alt så bra for Ewert Grens. En fantastisk liten gutt betrakter ham som reservebestefar og for første gang på tretti år finnes det en kvinne han ønsker å pynte seg for. Hvordan kan det forvandles til dødelige injeksjoner, slavehandel, ulovlige organer og kidnapping? Og hvorfor fører det til drap på noen som står Ewert nær?

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Litapåmig
Oversatt av: Hansen, Morten
ISBN/EAN: 9788202774561
Omtale Stol på meg

Ikke til å stole på

Endelig gikk alt så bra for Ewert Grens. En fantastisk liten gutt betrakter ham som reservebestefar og for første gang på tretti år finnes det en kvinne han ønsker å pynte seg for. Hvordan kan det forvandles til dødelige injeksjoner, slavehandel, ulovlige organer og kidnapping? Og hvorfor fører det til drap på noen som står Ewert nær?

Anders Roslund bekrefter i den sjette frittstående boken om Hoffmann og Grens at han er en av vår tids fremste spenningsforfattere. Stol på meg er en fartsfylt thriller der ingen er til å stole på.

 

Forelskelse og vennskap

Kriminalinspektør Ewert Grens, 65 år, er ikke lenger den sure og gretne gamle mannen han har blitt kjent som. Han har fått et godt forhold til Hugo, 12 år, og deres jevnlige møter er gjensidig etterlengtede.

Når Ewert også 30 år etter Annis død begynner å føle varme for en ny kvinne, føles livet definitivt håpefullt. Kanskje er dette begynnelsen på noe mer?

 

Nådeløs utnytting
Men så blir Ewert koblet inn i et oppdrag der avlytting av telefonsamtaler avslører systematisk menneskehandel. Dermed skjer det en rekke hendelser der ingenting går som planlagt. Ewert og hans kolleger kjemper mot sterke krefter der pengene styrer og kvinner utnyttes nådeløst. Handelen med mennesker er svært lønnsom, og for å kunne slå ned på traffickingorganisasjonen må man finne oppdragsgiveren som styrer alt.

Skulle bare…
Ewert Grens skulle bare gjøre et enkelt angrep basert på en kollegas tips. Men det som skulle være lett viser seg å være alt mulig annet enn det. Det er ikke bare trafficking. Det handler om organhandel, halliker og ikke minst høyteknologisk avlytting der de kriminelle nettverkene har nærmest ubegrensede ressurser til å beskytte seg og sitt.
Men så dør en nær venn og Ewert spises igjen opp av skyld, skam og skyld igjen…

Fantasi og virkelighet
Anders Roslund har en helt særegen måte å bygge opp historiene sine på. Han klarer å knytte sammen virkeligheten med fiksjonen på en så berørende og ekte måte at det nærmest kravler under huden. Skildringene er så gode og presise, det er så troverdig at man nøyaktig forstår og ser for seg hva som skjer. I tillegg blir vi så uendelig knyttet til karakterene, det MÅ gå bra for Ewert!  

Gammelt vennskap
Piet Hoffman er den som kan fikse det meste – han er nærmest en actionhelt som jobber for det gode. Han er en trofast venn som kun stiller opp en siste gang, med all sin infiltratør og soldatkunnskap for å hjelpe sin gamle venn Ewert Grens. Grens er jo forelsket! Men så går det så fullstendig skeis når gamle saker fra fortiden viser seg å ikke være avsluttet likevel.
Det er en iskald og ond hevn som venter på Grens – og når global menneskehandel står i sentrum vil det alltid finnes en ny leder til å overta. Vil det noen gang ta slutt?  

Denne sjette frittstående boken om Ewert Grens og Piet Hoffman er en fantastisk thriller som beskriver menneskeheten svært realistisk på sitt aller grådigste.
Men den handler også om ekte vennskap, vennskap som varer.

Spørsmålet er bare, hvem kan man stole på?

 

Til toppen

Knivskarpt språk og utrolig spennende.
Expressen

Andre utgaver

Stol på meg
Bokmål Ebok 2023
Stol på meg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Stol på meg
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Anders Roslund:

Anmeldelser Stol på meg

«Knivskarp språk og utrolig spennende.» Expressen

«En forfatter som er nødvendig i denne sjangeren.» Skånska Dagbladet

 

Til toppen

Utdrag

– Blodtype null. Passer til nesten alle, størst etterspørsel, lengst tid på ventelistene. Begge blir lette å matche.

Stemmen som hun hatet, var endelig fornøyd.

Alena la på mens skyene der ute spredte seg og solen så vidt varmet henne i ansiktet.

Hun skulle ut dit, snart, bort fra dette.

– Dere er ferdige for i dag.

De to speilbildene ventet slik de skulle i sofaen, og nå var det ikke mulig for dem å sitte tettere sammen, de satt nesten oppå hverandre.

– Ferdige?

– Nå behøver dere ikke å fryse mer, det lover jeg. I morgen reiser vi.

– Er vi …

De snudde seg mot ledsageren.

– … det, Tētis? Helt ferdige?

Han nikket.

– Ja. Dere er ferdige. Men ikke jeg.

Han stirret på Alena med samme overlegne glis som da han tente sigaretten og blåste røyken rett på henne.

– Eller hva?

Hun møtte blikket hans, lenge nok til at det ble ubehagelig, så rakte hun ham den tykke konvolutten hun hadde i hånden.

– Halvparten nå – halvparten i Stockholm etter levering.

Men uten å slippe da han tok tak i den.

– Greit?

Han gliste fortsatt.

– Greit. Jeg får samme sum i Stockholm.

Så slapp hun, og han brettet sammen konvolutten og stakk den ned i innerlommen på den røykluktende jakken.

Hun fulgte etter dem ut i den svake vinden og varmen, som bare var behagelig. De sa farvel slik man gjør til noen man ikke kjenner, men allerede føler at man savner, hun omfavnet to tynne kropper med ansikter og gester som forega sikkerhet og derfor virket enda mer usikre.

– Forresten?

De snudde seg samtidig.

– Jeg bare lurte … hvem er hvem av dere?

De fniste litt, sjenerte.

– Vilma. Det er meg.

– Og jeg er Zelma. Jeg har en bitte liten brun flekk her … øverst på kinnet.

Akkurat da, idet Alena bøyde seg fram for å se bedre, strakte hun som hadde en brun liten flekk seg også fram, hun som het Zelma, og klemte nok en gang den fremmede kvinnen som hadde tatt seg tid til å lure på hvem hun var.

Og hvisket.

– Vi ses i kveld. Om bord.

Siste gang.

Alena hadde jo bestemt seg. Aldri mer.

Jeg sender ingen flere. Det kommer ikke til å skje igjen.

Hun så allerede de tynne ryggene deres forsvinne inn i baksetet på den trange bilen og tenkte på en annen veldig ung kvinne, som hadde stått i et annet rom mens andre øyne taust hadde beveget seg rundt henne i en stor sirkel, gransket naken hud slik hun selv nettopp hadde gjort. Hun undertrykket det som minnet om tårer og fulgte bilen med blikket. Den etterlot seg en sterk diesellukt helt til den forsvant bak de slitne, fargeløse husene, økte farten litt, fortsatte lenger bort.

Tētis?

Det var det de hadde sagt.

Hun visste jo bedre.

Alle forstiller seg alltid for alle.

Han som kjørte den bilen, var på ingen måte deres far.

 

Til toppen