Størst av alt (Innbundet)

Forfatter:

Monica Carlsen (Oversetter)

Malin Persson Giolito skriver om kjærlighet i skolemassakrens tid. Størst av alt er en gnistrende god miks av rettssalsthriller og oppvekstdrama.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Störst av allt
Oversatt av: Carlsen, Monica
ISBN/EAN: 9788202529864
Kategori: Nordisk krim og Psykologisk krim
Omtale Størst av alt

Er kjærligheten størst av alt?

Malin Persson Giolito skriver om kjærlighet i skolemassakrens tid. Størst av alt er en gnistrende god miks av rettssalsthriller og oppvekstdrama.

Tenåringen Maja sitter på en celle i et svensk fengsel. Hun skal ha sin første dag i retten, og advokatteamet kretser rundt henne. De er nervøse, men også skjerpet og klar for en av tidenes rettssaker i Sverige. Tiltalen mot Maja er nemlig så mye mer omfattende og spesiell enn hva man er vant til i en svensk rettssal. Maja er tiltalt for å ha drept vennene sine i en skolemassakre, en brutal formiddag som endte med at hun skjøt og drepte kjæresten Sebastian.

Bortskjemte rikmannsbarn
Maja nekter ikke for at hun var med Sebastian den dagen han drepte sin far før han gikk til skolen med to bager fullastet med våpen og bomber. Tvert om. Hun hjalp til og med Sebastian med bagene, og media fremstiller henne som den bortskjemte rikmannsdatteren som slo seg sammen med sin enda rikere kjæreste for å utslette vennene og klassekameratene. Når vi møter Maja i Malin Persson Giolitos roman Størst av alt, bretter hun likevel ut en historie de svenske mediene ikke har fått.

Intens kjærlighet
Maja snakker om advokatene, aktoratet og rettssaken med en trøtt ironi kun en tenåring kan by på, men når hun tar oss med tilbake til tiden da hun og bestevenninnen Amanda hang med Sebastian, Ludde, Dennis, Samir og de andre i klassen, bretter hun ut en intens, men også trist kjærlighetshistorie. Hvorfor skjøt egentlig Sebastian faren, en av Sverige rikeste og mest suksessrike industrimagnater, før han og Maja dro til skolen? Hva var det som gjorde at de to ungdommene fant hverandre i utgangspunktet? Og hva skjedde egentlig med Samir, den skoleflinke innvandreren som virket så dypt forelsket i Maja?

Rettssalsthriller og oppvekstdrama
Størst av alt er en sitrende god miks av rettssalsthriller og oppvekstdrama. Malin Persson Giolito, som for øvrig er datter av krimnestor Leif G.W. Persson, drar leseren inn i handlingen med ben og armer når hun forteller oss hva Maja er tiltalt for, før hun møysommelig maler bildet av priviligert, men skadet ungdom i Sveriges fineste strøk. Skolemassakrer har blitt dekket i dokumentarfilmer som Bowling for Columbine og romaner som Vi må snakke om Kevin, men Størst av alt gir noe nytt til både sjangeren og den nordiske krimlitteraturen. Gjennom å luke bort mediasynsing og politietterforskning tar Persson Giolito oss i stedet med inn i de innerste rommene til Maja, og tvinger oss til å tenke som henne og se verden gjennom hennes øyne.

Ung drapskvinne eller naiv kjæreste?
Etter hvert som Maja forteller mer om seg og vennene, blir det stadig klarere at bildet vi bombastisk får presentert i starten ikke helt stemmer. På et tidspunkt mens man leser Størst av alt, kjenner du også at det uunngåelige spørsmålet melder seg: Er Maja egentlig skyldig? Monster eller nikkedokke? Ung drapskvinne eller naiv kjæreste? Utrolig nok klarer Malin Persson Giolito å gi deg et fullverdig svar, når Størst av alt når sitt naturlige klimaks: Skyldspørsmålet. Da sitter du garantert fremst på lesestolen din, uansett hvor dyp og behagelig den er.

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Nordens beste kriminalroman 2016 og vinner av Glassnøkkelen

Andre utgaver

Størst av alt
Bokmål Ebok 2017
Størst av alt
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Størst av alt
Bokmål Heftet 2017

Flere bøker av Malin Persson Giolito:

Anmeldelser Størst av alt

«Størst av alt ble kåret til Årets beste krimroman av Svenska Deckarakademin i 2016. Svært fortjent.»
Vebjørn Rogne, Bok 365 (Terningkast 6)

«En utmerket roman»
Fredrik Wandrup, Dagbladet (Terningkast 5)

«Skremmende virkelighetsnær, gysende, medrivende – og overraskende.»
Tom Egeland, VG (Terningkast 5)

«Dette er uten sammenlikning den beste boken jeg har lest hittil i år.»
DAST Magazine

«Få bøker har grepet meg så sterkt som de siste sidene av Malin Persson Giolitos Størst av alt
Stig Larsson, Expressen

«Jeg var hekta etter første side. Jeg leste som om jeg var hypnotisert. Dette er en eksepsjonell roman, en som ligger langt over det som vanligvis utgis i krimsjangeren … et rettssalsdrama om kjærlighet og klasse, liv og død. Og et uforglemmelig portrett av en ung pike.»
Ingalill Mossander, Aftonbladet

«Dette er en forferdelig god bok (…) Hver setning er fylt av raseri og et muntlig språk, så knivskarpt, potent og godt uttrykt at få forfattere kommer i nærheten av det samme.»
Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Til toppen

Utdrag

Christer troppet opp på skolen hver dag med en termos selvbrygget traktekaffe med så mye sukker og melk at den minnet om flytende underlagskrem. Han hadde sin egen kopp («Verdens beste pappa») som han helte kaffen i, tok med seg til klasserommet og fylte opp i timene. Christer elsket rutiner, det-samme-hver-dag, yndlingslåta-på-repeat. Han hadde sikkert spist det samme til frokost hver dag siden han var fjorten, en eller annen langrennsskismørje som havregrøt med tyttebærsyltetøy og helmelk («Frokosten er dagens viktigste måltid!»), han drakk sikkert øl og dram hver gang han traff vennene («kompisene») sine, spiste tacos med familien på fredagene og gikk på den lokale pizzeriaen (en med tegnepapir og fargestifter til ungene) og delte en flaske husets rødvin med «fruen» når han skulle feire noe stort og viktig. Christer eide ikke fantasi, han dro på charterturer og ville ikke drømme om å bruke koriander i maten eller steke i noe annet enn smør.

Christer ble læreren vår allerede i første klasse på videregående, og minst én gang i uken klaget han over at været var blitt så merkelig («det finnes jo ikke årstider lenger») og hver høst over at juledekorasjonene dukket opp tidligere og tidligere («snart står det vel et pyntet juletre på Skeppsbron allerede før sommerfergene slutter å gå»).

Han klaget over løssalgsavisene («hvorfor leser folk den dritten?») og Let’s Dance, Melodi Grand Prix og Paradise Hotel («hvorfor ser folk på den dritten?»). Men det han syntes var aller verst, var mobiltelefonene. («Er dere kuer? Disse chattene som ringer og klinger i ett sett, dere kunne like gjerne hatt en bjelle rundt halsen … Hvorfor holder dere på med den dritten?»). Hver gang han klaget, så han fornøyd ut, han syntes han var ungdommelig og «kul» (ikke bare pappas ord) og at det viste hvilket nært forhold han hadde til elevene at han kunne si «den dritten» til oss.

Christer la en porsjonssnus under overleppen etter hver kaffekopp, og de brukte la han i en papirserviett før han kastet dem i papirkurven. Christer ville ha orden, til og med på søpla.

Og etterpå, da rettssaken mot skattesvindleren var over og vi dro tilbake til skolen, var han fornøyd. Han syntes vi greide oss «bra». Christer var alltid «fornøyd» eller «bekymret», aldri overlykkelig eller dritforbannet. Christer ga alltid minst et halvt poeng på utenatspørsmålene.

Christer lå på gulvet da han døde. Med armene rundt hodet og opptrukne knær, omtrent som lillesøsteren min, Lina, når hun sover som tyngst. Han forblødde før ambulansen rakk fram, og jeg lurer på om kona og ungene syntes at saker og ting ikke er så enkle i virkeligheten og at jeg er uskyldig ettersom ingen rett har sagt at jeg er skyldig ennå.

Til toppen