I dine hender (Innbundet)

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Ny krim fra suksessforfatteren Giolito Persson! 

Den første snøen har nettopp falt, da to skudd blir avfyrt i rask rekkefølge på en lekeplass ved golfbanen i den velstående forstaden Rönnviken. En ung gutt løper fra stedet i glatte joggesko, en annen ung gutt ligger blødende igjen ved huskestativet. Han puster ikke lenger.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: I dina händer
Oversatt av: Engen, Kari
ISBN/EAN: 9788202530549
Omtale I dine hender

Skuddene på lekeplassen

Den første snøen har nettopp falt, da to skudd blir avfyrt i rask rekkefølge på en lekeplass ved golfbanen i den velstående forstaden Rönnviken. En ung gutt løper fra stedet i glatte joggesko, en annen ung gutt ligger blødende igjen ved huskestativet. Han puster ikke lenger.

 

 

Billy og Dogge, vokser opp bare et steinkast fra hverandre, men kommer likevel fra to helt forskjellige verdener. Dogge er fra Rönnviken, der de har lyssatt trimløype, en 18 hulls golfbane og villaer med havutsikt. Billy vokser opp i Våringe, på den andre siden av motorveien. Der er lyskasterne på idrettsbanen slukket, biblioteket stengt, og de fleste har gardinene trukket for. Det tar tid å komme seg mellom de to forstedene med buss, men en nedtagget, dårlig opplyst gangtunnel, gjør det raskt og enkelt å komme seg fra den ene siden til den andre til fots.

s.4+5

Bestevenner i feil miljø

Leila bruker gangtunnelen så ofte hun kan, slik at barna kan leke på den fine lekeplassen i nabokommunen.  Der har de alt de kan drømme om; klatrevegg, sykler å låne, sandkasser med silkemyk sand og huskestativ i alle regnbuens farger.

Og det er der de treffer hverandre som seksåringer, de to guttene med så forskjellig utgangspunkt i livet, ved huskestativet på Rönnvikens lekeplass. Fra den dagen er Billy og Dogge uadskillelige.

Endelig på rett vei
Det viser seg raskt at de to guttene har mer til felles, enn foreldrenes adresser skulle tilsi. Sammen skulker de skolen, stjeler i den lokale butikken, og tester dop. Og da de blir fanget opp av den lokale gjenglederen Mehdi Ahmad, virker fremtiden å være satt for de to. Men Billys mamma Leila vil det annerledes. Mest av alt vil hun slippe møtene med barnevernet, og den stadige trusselen om at sønnen kan bli tatt fra henne, fordi han så ofte havner i trøbbel. Og da hun klarer å få sønnen inn i et avhopperprogram for gjengkriminielle, ser alt omsider ut til å gå riktig vei. Billy slutter å ruse seg, og skal endelig komme seg ut av det farlige og destruktive gjengmiljøet. Så faller skuddene på lekeplassen.

Bekreftet mistanke
Allerede da han får en telefon om hendelsen får førstebetjent Farid Ayad en mistanke om hvem det kan være som er drept. Farid har selv vokst opp i Åringe og kjenner de lokale ungdommene godt. Noen av dem møter han oftere enn han skulle ønske. Fremme på åstedet, trenger han ikke kaste mer enn et blikk på kroppen i ambulansen får å få mistanken bekreftet. Det er Billy. Billy, som Farid selv har vært med på å hjelpe ut av gjengmiljøet. Billy, som endelig var i ferd med å få orden på livet sitt. Han ble bare fjorten år.

Da Farid får høre at det også er observert en ung gutt løpende fra stedet, er han heller ikke i tvil om at det er Billys bestevenn Dogge som har holdt pistolen som drepte ham.

Velkomponert spenning
Forfatter og advokat Malin Persson Giolito fikk sitt store gjennombrudd med kritikerroste Størst av alt i 2016. Den ble kåret til Årets beste kriminalroman i Sverige, og tre år senere ble den en populær tv-serie på Netflix. Allerede nå er det klart at også I dine hender blir serie på strømmetjenesten. I dine hender er en sterk og velkomponert spenningsroman om store samfunnsutfordringer og menneskene som lever midt i dem. Det er en historie om vennskap, familier i oppløsning, og om alt som ligger bak når to fjortenåringer går fra å være bestevenner til drapsmann og drapsoffer.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Andre utgaver

I dine hender
Bokmål Ebok 2022
I dine hender
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
I dine hender
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Malin Persson Giolito:

Utdrag

Stillheten ble brutt av at en gutt løp fra Rönnviken på glatte joggesko. Han la lekeplassen bak seg, sprang over den mindre veien og ned mot fotgjengerundergangen. Der passerte han taggingen, kom opp på den andre siden og fortsatte forbi den nedre delen av Våringes skolegård. Det så ut som om han kanskje var på vei mot torget. Men der var alt stengt, til og med dagligvarebutikken, den som tidligere pleide å ha kveldsåpent sju dager i uken.

Et steinkast fra stedet der gutten stoppet, gikk en mann ut av bilen sin for å forsøke å få opp døren til Våringe sentrums private parkeringsplasser. Vinden var svak, nesten mild i sine bevegelser, men kulda var av det slaget som fikk ledd til å knake og vannrør til å sprekke. Det virket som om garasjeporten hadde frosset, og fjernkontrollen virket ikke.

Mens garasjeeieren sto i snøværet og ristet irritert på åpneren, tok gutten opp en telefon av lomma. To av de ni gatelyktene han hadde passert etter at han kom opp fra gangtunnelen, fungerte. En av dem spredte et svakt lysskinn over ham. I tillegg til de tynne skoene hadde gutten stivfrosne jeans og en halvveis gjenknappet jakke med en hette som var trukket slurvete opp over hodet. Han var andpusten, hele kroppen hans ristet, og han hadde problemer med å få mobilen til å gjøre som han ville. Til slutt løftet han telefonen mot øret og begynte å snakke i den. Mens han snakket, sto han og tråkket på stedet, og det ble et mørkt felt i nysnøen under ham. Nå og da snudde han seg, men det var fortsatt ingen å se. Stemmen ble ført med av vinden. Da samtalen var avsluttet, og han hadde tørket av telefonen mot buksebeinet, snudde han seg enda en gang. Mannen ved parkeringsgarasjen la han ikke merke til. Så fortsatte han mot bussholdeplassen som lå cirka tretti meter unna.

Allerede etter et par minutter kom det en buss. Rett før gutten gikk på, kastet han alt han hadde i lommene i søppelbøtta som sto der. Idet bussen forlot holdeplassen, fikk mannen omsider åpnet garasjen, kjørte inn og lukket etter seg.

Telefonen som gutten nettopp hadde ringt med, var fortsatt skrudd på. Den sendte fra seg et svakt lys, som skinte gjennom avfallet. Det tok tretti sekunder før skjermen sloknet.

Til toppen