Bare et barn (Innbundet)

Forfatter:

Kari Engen (Oversetter)

Barneskolelæreren Karin Lidstrand har lenge tenkt at det er noe i veien med syv år gamle Alex Andersson. Han er aggressiv og ukonsentrert, og han snakker svært lite. Dessuten har hun ved flere anledninger sett at han har blåmerker på kroppen.

Men det er først da hun oppdager brennmerker etter sigaretter på guttens arm, at hun forstår at noe er virkelig galt.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Bara ett barn
Oversatt av: Engen, Kari
ISBN/EAN: 9788202646899
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Bare et barn

Hjerteskjærende spenning

Barneskolelæreren Karin Lidstrand har lenge tenkt at det er noe i veien med syv år gamle Alex Andersson. Han er aggressiv og ukonsentrert, og han snakker svært lite. Dessuten har hun ved flere anledninger sett at han har blåmerker på kroppen.

Men det er først da hun oppdager brennmerker etter sigaretter på guttens arm, at hun forstår at noe er virkelig galt.

Malin Persson Giolito serverer en utrolig velskrevet og forbløffende lettlest krim der de svakeste og yngste i samfunnet står i fokus, og det er ingen tvil om at advokaten Giolito vet hva hun snakker om …

Tragisk historie
Karin tar med gutten til skolens helsesøster for en grundigere sjekk, og sammen forstår de at det ligger tragiske ting bak oppførselen til Alex Andersson.

Det er ingen tvil om at gutten er mishandlet, og etter arrene på guttens kropp å dømme har overgrepene foregått over lang tid.

Alex blir umiddelbart hentet av barnevernet og plassert i beredskapshjem, mens politiet starter etterforskning for å finne ut hvem som har mishandlet den lille gutten.

Erfaren advokat
Til tross for at hennes egen erfaring med barn er svært begrenset, er Sophia Weber advokatfirmaet Gustafsson & Webers ekspert i barnespørsmål. Hun blir utnevnt som Alex Anderssons advokat. Og det ser ut til å være en enkel, men veldig trist sak hun har fått på bordet. Alt peker mot at det er guttens far som har utført mishandlingen.

Mørk midtsommer
Etter at Alex blir sendt bort, kjemper syvåringens mamma for å få se sønnen sin, og det blir til slutt bestemt at Alex skal få komme hjem for å feire Midtsommer sammen med sin mor.

Sophia kjemper imot, men siden moren har brutt kontakten med faren, kan de ikke stoppe samværet.

Men på midtsommer-dagen mottar politiet en nødsamtale fra Alex Anderssons hjem. Da de dukker opp i leiligheten, finner de faren til Alex liggende på gulvet med flere knivstikk i kroppen. Ved siden av ham på gulvet sitter Alex. Hendene hans er fulle av farens blod, og han har en stor kniv i hånden.

Igjen står de overfor en hjerteskjærende, men tilsynelatende opplagt sak. En syv år gammel gutt som tar livet av sin egen far, for å redde moren og seg selv fra volden han har utsatt dem for i en årrekke.

Magefølelse
Men Sophia sliter med en gnagende følelse av at ikke alt er slik de tror det er. Hun får selskap av kriminalbetjent Adam Sahla. Han sverger vanligvis til logikk i sine saker, men denne gang lar han magefølelsen slippe til. Det er noe som ikke stemmer.

Hvem er det egentlig som har mishandlet lille Alex? Var faren den voldelige drikksekken alle antar at han var? Og hva har morens egen oppvekst å gjøre med alt som nå har skjedd?

Suksessforfatter
Den svenske forfatteren Malin Persson Giolito ble for alvor kjent i Norge med rettssalsdramaet Størst av alt. Den ble kåret til Årets svenske kriminalroman da den kom i Sverige, og her hjemme fikk den fantastiske kritikker. Boken er senere blitt en populær serie på Netflix under navnet Quicksand.

Når en av hennes tidligere bøker nå endelig kommer på norsk, er det med det samme gode språket og Giolitos unike måte å drive historien videre på.

Bare et barn er en psykologisk krim med en alvorlig og viktig tematikk.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Bare et barn
Bokmål Ebok 2020
Bare et barn
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Bare et barn
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Malin Persson Giolito:

Utdrag

Da det bare var trettien minutter igjen av timen, kom Alex’ ubrukte mattebok susende gjennom rommet. Den møtte en vinduskarm før den landet på hånden til Ella. Ella begynte å gråte hysterisk.

Hjørnet av boken hadde truffet tommelen hennes. Hun kom til å få et blåmerke, og neglebåndet var skrapet opp, men det blødde ikke. Karin klappet jenta på kinnet for å roe henne ned. Så gikk hun bort til Alex og så på ham.

«Du må holde opp,» gjentok hun.

Hun ville ikke true, så etter det ble hun taus og kikket nok en gang på klokka.

Hva skulle hun gjøre? Tjueni minutter igjen og ingen flere ideer. I utkanten av synsfeltet sitt så hun hvordan Alex løftet armen. I hånden holdt han skriveboken sin med harde permer. Oppgitt, men bestemt tok Karin tak rett over håndleddet hans for å hindre ham i slå henne med den.

På et blunk var det bråkjekke uttrykket borte. Alex slo ned blikket, og pupillene vokste. Ansiktet ble gråblekt. En tynn hinne av svette la seg over pannen og overleppen. Noe gjorde veldig, veldig vondt et sted.

Karin satte seg på huk og dro opp genserermet hans til albuen. Hun ville vite hva det var som var vondt. Så hardt hadde hun ikke tatt i ham.

De var ikke vanskelig å finne. Det var fire av dem, plassert i en perfekt symmetrisk sirkel, griserosa og fylt med puss. To av dem hadde sprukket, og en klar væske skinte i sårene. Et par av hårene på armen hans var klissete. Huden nuppet seg. Antagelig frøys han. Det tok nesten et sekund før Karin skjønte hva hun så på. Det svimlet for henne.

Hvordan klarte man å plassere dem så nøyaktig? Han måtte ha sittet helt stille og ikke rørt seg en millimeter. Hvordan kan man få et barn til å sitte stille mens man gjør noe sånt?

Raskt trakk Karin genserermet ned igjen og reiste seg. Han skal slippe å vise fram dette til de andre, besluttet hun idet hun gikk bort til veggtelefonen og ringte inn til lærerværelset.

Til toppen