Skumring (Innbundet)

Serie: Flovent og Thorson 2

Forfatter:

Silje Beite Løken (Oversetter)

En omreisende selger blir funnet drept i en liten utleieleilighet i Reykjavik. Han er skutt på kloss hold, gjennom øyet. Et hakekors er tegnet med blod i mannens panne.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Þýska húsið
Oversatt av: Løken, Silje Beite
Serie: Flovent og Thorson
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202549909
Kategori: Nordisk krim
Omtale Skumring

Mer enn et mord

Et pistolskudd i hodet dreper en handelsreisende i Reykjavik. Midt i den dreptes panne er det malt et hakekors av blod. Året er 1941, og byen er okkupert av de allierte.

Politiet er tidlig på åstedet når den handelsreisende blir funnet drept i leiligheten til en venn fra barndommen. Vennen er sporløst forsvunnet. Ryktene forteller at den drepte har hatt en samboer, som også er forsvunnet. Når etterforskerne Flóvent og Thorson begynner å grave, skal saken vise seg å ha uhyggelige forgreininger.

 

Byen er uoversiktlig, det vrimler av soldater i gatene, og det er lett å skyve mistanken for et mord over på dem. Men ville virkelig en av dem tegne et hakekors av blod i pannen på den drepte? Britiske tropper er i ferd med å overlate Reykjavik til de amerikanske styrkene, og ryktene sier at Winston Churchill er på vei til Reykjavik i forbindelse med overlevering til amerikanerne. Byen er støvsugd for folk med nazisympatier, men noen opererer i det skjulte...

Tysk nazifamilie

Spor fra åstedet tyder først på at gjerningsmannen er å finne blant soldatene, men Flóvent og kollega Thorson i militærpolitiet forstår fort at drapet på den handelsreisende handler om noe mer enn et iskaldt drap. Sporene leder etterforskerne til en velstående familie i Reykjavik, en familie med en tysk fortid. Sønnen i huset, Felix, har tidligere operert som nazispion, men er nå handelsreisende og en tidligere kollega av den drepte. Faren i huset er den pensjonerte og funksjonshemmede doktoren, Rudolf Linden. Familien unngikk så vidt å bli sendt tilbake til Tyskland da byen ble rensket for nazister.

Sjokkerende spor

Tiden er i ferd med å renne ut, og etterforskerne Flóvent og Thorson må løse saken før amerikanske styrker tar over kommandoen i Reykjavik. Så kommer Flóvent tilfeldigvis over et sjokkerende spor. Et skjult, ulovlig forskningseksperiment utført i stor skala på islandske gutter på 1930-tallet. Saken vokser seg større enn hva etterforskerne kan hanskes med alene, og samtidig presser amerikanerne hardt på for å ta over etterforskningen og dysse ned saken.

En kynisk kjæreste

Thorson finner etter hvert drapsofferets kjæreste, Vera. Det viser seg at hun skifter kjærester akkurat når det passer seg. Hun har startet et lite vaskeri, der hun vasker klærne til soldatene, og har allerede fått seg en ny elsker. Thorson begynner å grave i hennes fortid, og det er ikke første gang hun har stukket av uten varsel fra et forhold i forvitring. Hun viser ingen følelser når Thorson forteller hvordan kjæresten ble funnet drept med et hakekors av blod på pannen.

Mørkt og melankolsk

Rammen rundt fortellingen er makeløs. En mørk, melankolsk stemning blandet med et goldt landskap. Historiekunnskap i eliteklassen, skrudd sammen med et puslespill av et plot. Her er dyptpløyende scener i et perfekt tempo, og en herlig fortellerglede mikset med vendepunkter, som sender mistanken i nye retninger hele tiden. Fortellingen om de to etterforskerne Flóvent og Thorson og krigsårene på Island startet med kritikerroste Skuggasund, og Skumring er bok nummer to. Bøkene kan leses frittstående. Og så, til slutt det beste av alt: Arnaldur Indridason skriver rett og slett veldig godt!   

 

Til toppen

Andre utgaver

Skumring
Bokmål Ebok 2017
Skumring
Bokmål Lydbok-CD 2017
Skumring
Bokmål Lydbok MP3-CD 2017
Skumring
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Skumring
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Arnaldur Indridason:

Anmeldelser Skumring

«Hvordan klarer han det egentlig? ... historiefortelleren Arnaldur Indriðason fletter sammen historisk kunnskap og krimplot på mesterlig vis ... kvikt og fengslende hendelsesforløp ... Åpenbart en av Arnaldur Indriðasons beste bøker, og det sier litt.»
BIH/ DV

«… ikke bare en krimhistorie, men også en velskrevet samtidsroman fra Reykjavík i krigsårene.»
Morgunblaðið

«Et internasjonalt litterært fenomen – og det er lett å skjønne hvorfor.»
Harlan Coben

Til toppen

Utdrag

Flóvent kastet et blikk over leiligheten og kunne ikke se tegn til at det hadde vært et basketak der inne. Men volden møtte ham likevel, i all sin uhygge. På gulvet lå det et lik av en mann som var skutt i hodet. Det så ut som en ren henrettelse. Offeret kunne umulig ha fått sjansen til å reagere. Ingen av stolene var veltet. Bildene hang slik de skulle på veggene. Vinduene var hele, og haspene var på, så det kunne ikke ha vært innbrudd. Døren til leiligheten var uskadd og hadde vært låst. Mannen med skuddsåret i nakken hadde åpnet døren for gjerningsmannen eller latt den stå åpen for ham, uvitende om at det ble noe av det siste han kom til å gjøre. Det kunne se ut som om han nettopp var kommet hjem da han ble skutt, for han hadde fremdeles på seg yttertøyet, og nøkkelen holdt han i den ene hånden. I forbifarten kunne ikke Flóvent se om noe var stjålet fra leiligheten. Gjestens intensjon hadde vært å gjennomføre udåden, noe han hadde gjort på en slik måte at politikonstablene som hadde vært de første på åstedet, fremdeles var satt ut av spill. En av dem hadde kastet opp i stuen. Den andre sto utenfor huset og erklærte at han ikke ville inn igjen.

Det første Flóvent gjorde da han møtte opp, var å jage bort dem som ikke hadde en direkte rolle i etterforskningen. Tjenestemenn som hadde trampet rundt i hele leiligheten. Vitnene som hadde tatt kontakt med politiet. Nysgjerrige naboer som ikke var sikre på om de hadde hørt skudd eller ei da de fikk høre at noen hadde fyrt av et våpen i leiligheten. De eneste som ble igjen, var Flóvent og distriktslegen, som var kommet for å erklære mannen død.

«Han døde selvsagt momentant,» sa legen, som var en lav og mager mann med utstående tenner som beit i en pipe, som han kun en sjelden gang tok ut av munnen. «Skuddet er avfyrt på kloss hold, og dette var det eneste mulige utfallet,» fortsatte han og blåste ut piperøyk. «Kulen har gått ut gjennom det ene øyet, og det har ført til dette griseriet,» la han til og betraktet den størknede bloddammen som hadde dannet seg under liket og bredt seg utover tregulvet. En av politikonstablene hadde tråkket i den mørke dammen av ren vanvare og sklidd, slik at det var like før han deiste i gulvet. Skoavtrykket var tydelig i dammen. Det var blodskvetter på møblene og veggene. Biter av hjernen satt fast i gardinene. Drapsmannen hadde skutt gjennom en tjukk sofapute for å dempe smellet; deretter hadde han kastet puten tilbake i sofaen. Den delen av ansiktet til offeret som vendte opp, var så å si skutt bort.

Til toppen

Bøker i serien