Mur av taushet (Innbundet)

Serie: Konrad 4

Forfatter:

Barbro Elisabeth Lundberg (Oversetter)

I en murvegg i et gammelt steinhus i Reykjavik har en mørk og grusom hemmelighet vært gjemt i flere tiår. Men nå løsner murveggen bit for bit, og med det kommer grusomheter fra fortiden til syne.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Þagnarmúr
Oversatt av: Lundberg, Barbro Elisabeth
Serie: Konrad
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202764258
Omtale Mur av taushet

En løgn for mye

I en murvegg i et gammelt steinhus i Reykjavik har en mørk og grusom hemmelighet vært gjemt i flere tiår. Men nå løsner murveggen bit for bit, og med det kommer grusomheter fra fortiden til syne.

 

I mange år har klarsynte Eygló blitt kontaktet av folk som føler et uforklarlig ubehag i hjemmet sitt. Hun sier vanligvis nei til sånne oppdrag, men synes det er vanskelig å avvise en kvinne som en dag ringer på døren og ber om hjelp. Kvinnen forteller Eygló at hun ofte hører noe som minner om gråt i huset, og at hun får en sterk følelse av at noe forferdelig har skjedd der. Ingen andre i familien har kjent det samme ubehaget, og kvinnens mann har begynt å mistenke at det er henne det er noe galt med. Nå vil hun bare få bekreftet at det ikke er sånn, at det faktisk er noe som gir henne den ubehagelige følelsen.

Klaustrofobisk følelse

Klarsynte Eygló blir med kvinnen som ber om hjelp til å finne ut av hva som plager henne til huset hennes. Det tar ikke lang tid før også Eygló kjenner at ikke alt er som det skal være. Atmosfæren i huset er ikke god, og gir henne en klaustrofobisk følelse.

Likevel klarer hun ikke gi den fortvilte kvinnen noe svar på hva som forårsaker ubehaget, og sier den enkleste løsningen er at de flytter fra huset. En måned senere ser Eygló at eiendommen er til salgs, og det er det siste hun hører om dette huset på mange, mange år.

Grufullt funn

Nesten førti år senere bor en ny familie i huset. Også de har hatt ubehagelige opplevelser der, og en dag gjør de en grufull oppdagelse. Et stort murstykke på en av veggene i vaskerommet i kjelleren har begynt å løsne, og avslører et hulrom.  Der, murt inn i veggen, kommer en tykk hårfloke til syne.
Mediene flommer over av nyheten om skjelettet som er funnet i veggen i det gamle huset.  Eygló forstår umiddelbart at det er huset hun selv var i for mange år siden, og ber sin venn, den pensjonerte politimannen, Konrad bli med og snakke med kvinnen som bodde der for så mange år siden. For selv om politiet holder tilbake det meste av informasjonen, ser det ut til at det dreier seg om et mord begått flere tiår tilbake.

Nye spor

Samtidig prøver Konrad å finne ut hva som egentlig skjedde da faren hans ble knivdrept i 1963. Saken ble aldri løst, og etter at Konrad sluttet i politiet har han jobbet med farens sak på fritiden. Nå kommer Konrad over nye, viktige spor, men i det han tror han nærmer seg svar på hva som kan ha skjedd, retter politiet søkelyset mot Konrad. De har funnet ut at han har løyet om viktige detaljer fra den dagen faren ble drept. Og hvis han har løyet om det, hva annet har han løyet om fra den tiden? Og hva har hans egen historie å gjøre med skjelettet som ble funnet i veggen?

Prisvinnende forfatter

Arnaldur Indridason har skrevet et titalls bøker etter debuten i 1997, og er en av Islands mest populære forfattere. Han er oversatt til mer enn 40 språk, og har solgt 15 millioner eksemplarer. Han ble for første gang utgitt på norsk i 2004 med romanen Myren. Indridason har mottatt Glassnøkkelen, prisen for beste nordiske krim, hele to ganger, og har også blitt hedret med både den engelske krimprisen Golden Dagger, og den svenske Martin Beck-prisenMur av taushet, Indridasons fjerde roman om Konrad, er en intens og intrikat historie om dype sår og store hemmeligheter. For denne gang settes den pensjonerte politimannen på prøver fra flere hold. Han vet ikke lenger hvem han kan stole på, og folk han er glad i stoler ikke lenger på ham.

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Andre utgaver

Mur av taushet
Bokmål Ebok 2023
Mur av taushet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Mur av taushet
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Arnaldur Indridason:

Utdrag

Regnet hamret mot rutene, og hun vandret rundt i huset, mens kvinnen fulgte med på henne der hun gikk rundt i første etasje og opp i andre og ned igjen. Det var et ryddig middelklassehjem med malerier og familiebilder på veggene, pyntegjenstander og atskillige bokhyller. Eygló spurte om det var et bestemt sted i huset hvor kvinnen følte seg verre enn andre steder, men hun sa hun ikke var sikker, kanskje mest i kjelleren, der hvor vaskerommet lå. De gikk ned dit, og Eygló stoppet midt på vaskeromsgolvet og spurte kvinnen om hun hadde lagt merke til om hun hadde mer følsomme sanser enn andre. Kvinnen benektet det, sa at hun aldri hadde oppfattet noe i den retningen.

– Kjenner du noe? spurte hun så.
– En klaustrofobisk følelse, svarte Eygló. – Jeg føler meg inneklemt og … jeg er ikke vant til slikt … som en kvelningsfornemmelse.
– Samme her, istemte kvinnen. – Noen ganger føles det som jeg blir kvalt og jeg ikke vet hvorfor. I natt våknet jeg med et rykk og en følelse av å drukne.

De gikk opp i første etasje igjen og inn på et kontor ved trappen som kvinnen sa en gang hadde vært et barnerom. Eygló kikket seg rundt, og uten noen bestemt foranledning dukket sangen «Allt eins og blómstrið eina» opp i tankene.

Hun fortalte kvinnen at hun nå skjønte hva hun siktet til, men at hun ikke kunne gi henne noen svar på årsakene til ubehaget hennes, og ikke visste om noen råd for å få henne til å føle seg bedre. Om hun hadde oppfattet henne riktig, la ingen andre merke til noe som helst rart, og det ville selvfølgelig ikke nye eiere gjøre heller.

Kvinnen så ut til å roe seg ned bare ved å kunne diskutere dette med henne.
– Nye eiere? spurte hun.
– Hvis du skulle selge, sa Eygló. – Det er én løsning. Kanskje til og med den enkleste. Du burde kanskje ta det opp med mannen din.

Omtrent en måned senere så hun en annonse i en eiendomsavis, og det lot til at kvinnen hadde kommet til enighet med mannen sin. Eygló ble ikke ytterligere forstyrret med denne saken. Snart hadde hun glemt hele besøket, bortsett fra at hun enkelte ganger tenkte på den merkelige følelsen hun følte komme over henne i huset den kvelden da regnet hamret på rutene, og som hun bare kunne beskrive som en uutholdelig klaustrofobisk følelse. Nærmest en følelse av å kveles. Hun hadde følt det som om veggene i huset klemte seg stadig tettere om henne, helt til det virket som de nærmest veltet over henne og forsøkte å sluke henne.

Hun hørte ikke mer om huset på nesten førti år.

Til toppen

Bøker i serien