Mørk storm (Innbundet)

Serie: Courtney 15

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: War Cry
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Courtney
Serienummer: 15
ISBN/EAN: 9788202573515
Kategori: Thriller
Omtale Mørk storm

Et storslagent familiedrama

 

– Jeg ser en mørk storm. Jeg ser blod, sier en sentral person i starten av dette dramaet. Spådommen viser seg å være sann, men hva betyr det egentlig for familien Courtney?

Dette er først og fremst Saffron Courtneys bok. Hun vokser opp på familiens vakre eiendom i Kenya. Allerede fra barnsben av er hun velsignet med evner som hever henne over mengden, enten det er på hesteryggen eller på jakt. Hun er løvinnen i flokken, med et tilsnitt av villskap over seg, og snart vokser hun seg også blendende vakker. Pappa Leon, krigsveteran og smart forretningsmann, har lært henne alt. Saffron vokser opp uten truende skyer i horisonten, men så tvinger en familietragedie henne til å vokse opp raskere enn hun og faren ville det. Lysten på kunnskap lokker henne til England, der hun opplever opptakten til den 2. verdenskrig.

 

Tunge naziskygger

Den modige Saffron Courtney reiser altså til England i jakten på nye eventyr. Der møter hun idealisten Gerhard von Meerbach, hvis velstående bror er nazi-sympatisør. Sammen forsøker Saffron og Gerhard å hanskes med ondskapen som kaster tunge skygger over Gerhards familie og resten av landet.

Gerhard er lillebror til nazisympatisør Konrad. Allerede fra barndommen blir Gerhard herset med av Konrad. Familien er en stor og mektig industrifamilie, som holder til i Bayern. Gerhard studerer til arkitekt i Berlin, og er på mange måter en langt skjørere sjel enn broren. Vennskapet med en kjent jøde tvinger ham til å ta stilling til de onde kreftene som er i ferd med å ta kontroll over Tyskland. Når krigen er i gang, tvinges han til å følge Konrads og nazistenes krav, ender opp som jagerflyver og lokkes inn i en felle han ser konsekvensene av først etter at ugjerningen er et faktum.

Mektige familier

Gerhard har opplevd kjærlighet ved første blikk. Forfatter Wilbur Smith beskriver det som om han ble truffet av lynet, som å oppleve forbindelsen mellom to sjeler i dypet av sitt hjerte. Når det dessuten viser seg at familiene Meerbach og Courtney har en ukjent, historisk tilknytning, er det duket for et intenst drama. Vi følger to familier med sine indre stridigheter, både når det gjelder kjærlighet, politikk og finans. I Courtney-familien setter onkel Frank familiens selskap på spill, og bror Leons reaksjon svekker forholdet mellom Courtney-brødrene ytterligere.

Avgjørende slag

Saffron på sin side vokser seg stadig sterkere og vakrere. En mystisk mann følger med på alle hennes gjøremål. Hans oppgave er å oppdage talent, han finkjemmer landet etter fremragende unge mennesker. Saffron virvles inn i et intenst kjærlighetsdrama, der onde krefter gjør alt de kan for å legge kjærligheten i grus. Tåler virkelig kjærligheten alt når to forelskede sjeler står på hver sin side i en meningsløs krig? Krigen raser i hele Europa, og Leon Courtney beordrer Saffron hjem til Kenya, samtidig som han med et av sine lasteskip hjelper grekerne i sin krig mot tyskerne. Et avgjørende slag utkjempes i Egeerhavet, både med hensyn til den udødelige kjærligheten og storfamilien Courtneys videre skjebne.

Dramaet fortsetter

Den videre historien rammes inn av Leons og Saffrons visitt hos Mama Lusima, moren til Manyoro, som er masai og Leons beste venn. Mama Lusima er håndspålegger, rådgiver og synsk. Når Saffron besøker Lusima i fortellingens finale, antyder hun hva Saffron skal gjøre for å finne det hun leter etter. Med andre ord en cliffhanger som antyder at dramaet fortsetter.

Vi er der det skjer

Som vanlig gir Wilbur Smith oss en fremragende leseopplevelse; en sjelden kombinasjon av afrikansk skjønnhet og arisk brutalitet på sitt verste. Du deltar i et høyst levende eventyr, der forfatteren benytter seg av direkte tilgang til de aller mest kjente nazistene for å gi grusomme gjerninger en personlig avsender. Vi er der det skjer, opplever grusomme jødeforfølgelser på nært hold, Gestapos forkvaklede strategi om at alle skal passe på alle, og midt i dette brenner en fortvilet, ungdommelig kjærlighet sitt lys i absolutt alle ender. Sagt med andre, enkle ord: Udødelige Wilbur Smith gjør det igjen!

 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Mørk storm
Bokmål Ebok 2019
Mørk storm
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Mørk storm
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Wilbur Smith:

Utdrag

Han fikk en fornemmelse av dyp fred og trygghet, slik han alltid gjorde når han traff Lusima. Å være hos henne føltes som å komme inn i et hellig tilfluktssted hvor han alltid var trygg, et sted hvor han alltid ble tatt vare på, og han gjengjeldte smilet hennes med varmt og åpent hjerte. Han åpnet armene for å ta omkring henne.

Da så han en reaksjon i Lusimas øyne, og hun stoppet i stedet for å fortsette mot ham. Alt ved holdningen og uttrykket hennes ble mer anspent, som om hun plutselig ble klar over fare. Det var som om djevelen hadde krysset hennes vei og noe ondt lusket gjennom skogen for å gjøre seg klar til angrep.

«Hva er det?» spurte Leon, han var urolig over forandringen hos Lusima, og han hadde registrert at den kom da blikket hennes hvilte på ham.

«Det ... det er ingenting, barnet mitt.» Lusima presset frem et blekt smil. «Kom hit og la meg holde rundt deg.»

Leon ble stående. «Det var noe som skjedde. Du så noe, det er jeg sikker på.» Han ventet litt og samlet mot som om han bare var en guttunge, ikke en voksen mann i sine velmaktsdager. «Du har aldri skjult sannheten for meg, Lusima Mama. Men jeg frykter at du skjuler sannheten nå.»

Lusima senket hendene og hang med skuldrene, og da hun så på ham igjen, sto årene plutselig tydelig å lese i ansiktet. «Å, barnet mitt,» sa hun dempet og ristet svakt på hodet. «Du går mot store prøvelser. Du skal oppleve smerter du aldri har hatt maken til. Til tider vil du tro at du ikke kan komme levende fra det, til tider vil du lengte etter dødens befrielse. Men du må tro meg på mitt ord ...»  Hun grep Leons hender og så på ham med et febrilsk, bedende blikk. «Du kommer til å finne fred og lykke og glede en vakker dag.»

«Men jeg har de tingene allerede!» ropte Leon. «Sier du at jeg kommer til å miste det? Hvordan? Si det, for himmelens skyld ... hva er det som skal skje?»

«Det kan jeg ikke si deg. Det står ikke i min makt. Visjonene mine kommer i gåter og halvformede bilder. Jeg ser en mørk storm som kommer mot deg. Jeg ser en dolk i hjertet ditt. Men du vil overleve, det lover jeg deg.»

«Men Eva ... og Saffron ... og babyen. Hva med dem?»

«Jeg vet virkelig ikke. Jeg ser blod. Jeg kjenner en stor tomhet i deg. Jeg skulle ønske jeg ikke gjorde det. Jeg skulle ønske jeg kunne løyet for deg. Men jeg kan ikke føre deg bak lyset, M'Bogo, og jeg kan ikke benekte det. Jeg ser blod.»

 

Til toppen

Bøker i serien