Parmiddagen (Innbundet)

Forfatter:

Cecilie Winger (Oversetter)

Et forelsket tenåringspar ønsker ikke noe mer enn at foreldrene skal møtes og bli kjent. Når de endelig får samlet dem rundt et bord for en felles nyttårsmiddag, ligger alt til rette for en hyggelig kveld. Men fortiden vil det så fryktelig annerledes.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Parmiddagen
Oversatt av: Winger, Cecilie
ISBN/EAN: 9788202763923
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Parmiddagen

Skjebnesvanger nyttårsmiddag  

Et forelsket tenåringspar ønsker ikke noe mer enn at foreldrene skal møtes og bli kjent. Når de endelig får samlet dem rundt et bord for en felles nyttårsmiddag, ligger alt til rette for en hyggelig kveld. Men fortiden vil det så fryktelig annerledes.

Syttenåringene Ebba og Marlon er hodestups forelsket. Etter at de fikk utrolige 99% match på en datingside, har de tilbragt hvert ledige minutt sammen, og nå som de har vært sammen i to måneder, ønsker de at foreldrene skal møtes. De vil at alle skal samles som voksne par, slik at foreldrene kan se hvor mye de elsker hverandre, og akseptere forholdet deres. Det de, for Ebba og Marlon skal være sammen resten av livet.

 

Forelsket for evig

Noe motvillig lar Ebbas foreldre seg overtale til å invitere Marlons foreldre til en felles nyttårsmiddag. Selv om de synes det er spesielt å tilbringe nettopp nyttårsaften med et par de ikke kjenner, gjør de det for datterens skyld.

De husker hvordan det er å være ung og forelsket. Dessuten ønsker de å vite mer om den svartkledde gutten som spiller trommer og sminker seg med kajal, gutten datteren tilbringer så mye tid med. Da er det fint få vite hvor han kommer fra, bli kjent med opphavet.

Medisiner på avveie

Samme ettermiddag, får Ebbas mor Lisa beskjed om at det har vært innbrudd på hospicet der hun jobber. Viktige legemidler er stjålet fra et låst skap, legemidler som er nødvendige for de som bor på hospicet, og som i feil hender ikke bare kan gjøre stor skade, de kan være dødelige. Men hun kan ikke svikte datteren og denne middagen som er så viktig for henne, så Lisa bestemmer seg for å legge bekymringene rundt innbruddet til side og gjennomføre middagen som planlagt. Hun må stole på at kollegaen Tom klarer å få ta i erstatningsmedisin til hospicet, og selv må hun holde ut de timene hun skal tilbringe med disse menneskene hun hverken kjenner eller har spesielt lyst til å bli kjent med.

Gamle kjente

Men da gjestene ankommer, forstår Lisa og mannen Mikael at kvelden de har foran seg vil bli langt mer utfordrende enn å holde praten i gang med folk de ikke kjenner.
For Marlons foreldre er ikke et ukjent par. De fire voksne kjenner hverandre fra langt tilbake i tid. Og det er gode grunner til at de ikke lenger har kontakt.

Forlatt

Da politiet neste dag ankommer villaen i Nacka, er huset tomt. På det svarte, blanke bordet i spisestuen står vinglass, champagneglass, konjakkglass og tomme flasker. Rundt bordet er stolene etterlatt på halv tolv. Det er tydelige spor av at seks personer har spist nyttårsmiddag her. Men så er bordet forlatt, som om noen har rømt fra en truende katastrofe.

Makabert syn

I stuen står skyvedøren til terrassen åpen, og det kan fortsatt skimtes fotspor på terrassen, under snøen som har falt de siste timene. På terrasserekkverket stopper sporene med avtrykk av to par føtter som har stått tett inntil hverandre.
Nedenfor, på steinmosaikken i bunnen av det tomme, vinterstengte svømmebassenget, ligger to nakne kropper. Huden deres er blånet, og magene og brystkassene deres er skåret opp.

Uforutsigbar

Martin Österdahl er tv-produsent og forfatter. Han har jobbet blant annet med Skavlan og den svenske versjonen av Mesternes mester, og har siden 2020 vært konkurransesjef for Eurovision Song Contest.  I 2016 debuterte Österdahl som forfatter, og Parmiddagen er hans femte utgivelse.  I denne klaustrofobiske og uforutsigbare krimromanen utforsker han hvordan mørke hemmeligheter kan påvirke en familie, og hva det kan få oss til å gjøre når det undertrykte kommer til overflaten. I Parmiddagen øker spenningen for hver side, i takt med at rettene kommer på bordet, i det som skal vise seg å bli en skjebnesvanger nyttårsmiddag.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Andre utgaver

Parmiddagen
Bokmål Ebok 2022
Parmiddagen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Parmiddagen
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Martin Österdahl:

Utdrag

Bassengområdet strekker seg fra selve huset og bort til tomtegrensen, der en bratt skrent fører ned mot Järlasjöns strand. Bassenget er plassert slik at vannoverflaten skal ligge i perfekt linje med vannet nede i sjøen, for å skape en illusjon av endeløst strømmende vann. Men det strømmer ikke noe vann. Bassenget er tømt og stengt for vinteren.
Kroppene på bunnen er nakne. De omfavner hverandre delvis, der de ligger på den harde steinmosaikken som et slumrende kjærestepar. Glasskårene i den rosafargede sølevannspytten som omgir dem, skimrer i den sterke belysningen. Huden er blånet. Misfarginger pryder overkroppene. Mager og brystkasser er oppskårne. Lemmene lealøse, forvridde i posisjoner som den menneskelige kroppen ikke skal være kapabel til.

[…]

Inne på Ebbas rom er den ene veggen dekket av fotografier. Ebba som liten. Ebba med venner. Ebba i stallen. Ebba med en pen, mørkhåret kar som har en piercing i underleppen og svart kajal rundt øynene. På den motsatte veggen henger det gamle film- og musikkplakater. Over dem, helt oppunder taket, er det hengt opp et missebånd med engelsk tekst:
Bride to Be.
En bærbar datamaskin står på skrivebordet. Resten av bordplaten er dekket av papirer og diverse i en salig røre. I stuen står det en elegant sofagruppe med tilhørende lenestoler i lyst skinn rundt et lavt salongbord. I den delen av rommet som er opphøyd med et par trappetrinn, står det et blankt spisestuebord malt i svart pianolakk. Vinglass, champagneglass, konjakkglass og tomme flasker, stoler som er etterlatt på halv tolv.
«Hva faen er det som har skjedd her?» spør en av politifolkene, en mann i trettiårsalderen.
Kollegaen, en kvinne, rister på hodet.
«Da vi var her i går kveld, var Lisa oppskremt, det var helt tydelig. Men dette her?» sier hun.
De ser på hverandre igjen, finner ikke ord. De var her i går kveld for å snakke med husets frue. Nå er det åpenbart at de burde ha blitt værende, snakket med dem alle.
Seks personer har spist nyttårsmiddag her. Etterpå ser det ut til at de bare reiste seg opp og forlot alt, som om de rømte fra en truende katastrofe.
En av skyvedørene som fører ut til terrassen, står på gløtt og slipper inn kald trekk og rå fukt. Det har snødd hele natten, og det fortsetter uavbrutt, som om en høyere makt vil legge nattens hendelser under et hvitt teppe for å glemme og tilgi. Sporene ute på terrassen holder på å dekkes over. For hvert sekund som går, viskes den ubønnhørlig ut, beretningen om det som inntraff.
Oppe på terrasserekkverket tar sporene slutt. Avtrykkene fra to par føtter som har stått nær inntil hverandre, er fortsatt tydelige. Kanskje de holdt hverandre i hånden da de hoppet.
Der oppefra er scenen om mulig enda mer makaber.
De nakne kroppene, som kullkastede utstillingsdukker. To liv som ble slukket for tidlig.

Til toppen