Når du ser meg (Innbundet)

Forfatter:

Linda Marie Vikaune (Oversetter)

FBI-agent Kimberly Quincy og etterforsker D.D Warren har slått seg sammen for å etterforske de digitale sporene etter den nå avdøde seriekidnapperen Jacob Ness. Et urovekkende funn i Georgia gjør at de tilkaller Flora Dane og den kjente dataspesialisten Keith Edgar.

Det de avdekker er høyst alarmerende, og Quincy og D.D må bruke all sin kunnskap for å knekke den mest groteske saken de har støtt på i sin karriere - og Flora må igjen konfrontere sin egen fortid for å kunne redde andre.

Thrillerforfatteren Lisa Gardner har skrevet en rystende og overbevisende pageturner som dykker dypt ned i menneskets psykologi.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: When You See Me
Oversatt av: Vikaune, Linda Marie
ISBN/EAN: 9788202709402
Kategori: Psykologisk krim
Omtale Når du ser meg

Dypt under overflaten

FBI-agent Kimberly Quincy og etterforsker D.D Warren har slått seg sammen for å etterforske de digitale sporene etter den nå avdøde seriekidnapperen Jacob Ness. Et urovekkende funn i Georgia gjør at de tilkaller Flora Dane og den kjente dataspesialisten Keith Edgar.

Det de avdekker er høyst alarmerende, og Quincy og D.D må bruke all sin kunnskap for å knekke den mest groteske saken de har støtt på i sin karriere - og Flora må igjen konfrontere sin egen fortid for å kunne redde andre.

Thrillerforfatteren Lisa Gardner har skrevet en rystende og overbevisende pageturner som dykker dypt ned i menneskets psykologi.

Til s. 4+5 

Tilsynelatende idyll

Lisa Gardner har slått sammen sitt stjernelag av personkarakterer, FBI agent Kimberly Quincy, etterforsker D.D Warren og Flora Dane, det eneste overlevende offeret etter seriemorderen Jacob Ness.

På en tur i de krappe åssidene i utkanten av den lille søvnige småbyen Niche i Georgia, finner et ektepar restene etter Lilah Abenito som forvant sporløst for 15 år siden. Teorien har alltid vært at Lilah var et av de første ofrene til seriedrapsmannen Jacob Ness, som også kidnappet Flora for åtte år siden da Flora var student i Boston. Ness holdt Flora fanget i 472 dager, for det meste i en kistelignende boks.

Hemmelig informant
Sjansen for å koble den nå avdøde Ness til flere kriminelle forsvinninger gjør at FBI agenten Kimberly Quincy inviterer D.D Warren med i etterforskningen av levningen som er funnet I Georgia. Og med seg har Warren sin hemmelige informant Flora Dane – som har brukt sitt liv etter frigjøringen fra fangenskapet hos Ness til å spesialisere seg på overgripere, på motivasjon og på ofre. I tillegg samarbeider denne trioen med dataspesialisten Keith Edgar som er spesialist på nettopp det mørke nettet og overgripere.

Skjult massegrav
Når de gjennomsøker området i åssiden der skjelettetrestene ble funnet oppdager de noe som kan nærmest minne om en massegrav. Et titalls ulike ofre ligger skjult i det krappe området.
D.D Warren må informere byens borgermester Howard Counsel og hans kone Martha om det grufulle funnet. De driver et lite sjarmerende Bed&Breakfast, og mens D.D informerer de to blir hun oppmerksom på den spanske stumme hushjelpen. Paret har tatt henne til seg etter en fryktelig bilulykke hun var involvert i da hun var barn, og som har ødelagt halve ansiktet hennes og gjort henne stum. Det er likevel noe Warren oppfatter, noe i blikket i hennes, nesten som et desperat ønske om å kommunisere.

Selvmord?
Like etter dette tar byens borgemesters liv en dramatisk vending, kona Martha tar livet av seg, hun har hengt seg og skrevet et avskjedsbrev om at hun ikke orker mer. Eller har hun det? Alt var jo så tilsynelatende idyllisk?
Disse hendelsene trigger etterforskeren i D.D Warren, og hun aner at det er noe skjult som foregår i det sjarmerende vertshuset. Hva er det den stumme hushjelpen forsøker å formidle?

Noe ulmer
Samtidig kommer Flora, Keith og FBI agenten Kimberly stadig nærmere noen som forsøker å spolere etterforskningen av de mange skjelettrestene i åssiden, og Flora må bruke alle sine erfaringer og traumer for å komme videre. Det er åpenbart noe som foregår i denne lille søvnige småbyen som ikke skal skje. Hva er det som ulmer under overflaten?

Psykologisk thriller
Lisa Gardner er en av verdens beste thrillerforfattere og skriver usedvanlig innsiktsfullt om menneskets psyke. Det psykologiske aspektet gjør at hun både berører viktige tema som hvordan man overlever etter ha blitt utsatt for dype overgrep. I tillegg skriver hun så effektivt og godt at du dras inn i krimromanen og kommer ikke ut før siste side er lest. Dette er psykologisk thriller på sitt alle beste!

Til toppen

Andre utgaver

Når du ser meg
Bokmål Ebok 2021
Når du ser meg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Når du ser meg
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Lisa Gardner:

Utdrag

Langsomt reiser han seg. Stopper opp og stirrer på meg en lang stund. Jeg liker ikke blikket i øynene hans.

«Hva heter du, jente?»

Jeg åpner munnen, men ingenting kommer ut. Jeg skjelver for voldsomt.

Mamma roper på ham utenfra.

Han sender meg et siste blikk og går mot døråpningen. «Dumme jente,» mumler han.

Jeg holder kjøkkenhåndkleet i hendene. Nå som jeg blir alene på kjøkkenet, stirrer jeg på det og ønsker at jeg hadde hatt noe å tørke. Ønsker at kvelden skal spole tilbake så jeg kunne sitte ved bordet og rive ost og høre på mamma som nynnet.

Så, flere lyder. Mannens stemme, sint og buldrende.

Mamma. Nei, sier hun, om og om igjen. Først trassig, så sta, til slutt bedende. Et dunk, et slag. Jeg krymper meg. Jeg kjenner disse lydene. Han slo henne. Hun sier noe igjen, men stemmen er så lav at jeg nesten ikke hører det. Jeg kjenner bare igjen tonefallet. Knust. Den slemme mannen har skadet henne, og min mamita er knust.

De sinte stemmene stopper. Alt stopper. Stillheten skremmer meg enda mer.

Vi er en flokk. Vi har bare hverandre. Vi må være forsiktige.

Jeg går forsiktig ned fra krakken. Går bort til den åpne døren. Går ut.

Mamma står på kne. Mannen står foran henne. Han holder noe i hånden. En pistol. Han holder en pistol mot hodet til mamma.

Jeg tenker ikke. Jeg spurter. Jeg springer bort til mamma i et virvar av små armer og ben. Løper like fort som vinden, håper jeg. Jeg kaster meg i armene hennes.

I samme øyeblikk som mamma skriker: «Nei! Kom deg vekk! Løp, chiquita, løp!»

Hun støter meg bort selv om jeg prøver å holde meg fast i armene hennes. Hun kaster meg bak seg. «Løp,» skriker hun igjen. «Løp!»

Jeg ser tårene renne nedover kinnene hennes. Jeg ser skrekken i øynene hennes.

Jeg løper ikke. Jeg kan ikke.

Jeg strekker armene ut etter mamma. Vi er to. Vi må være forsiktige.

Den slemme mannen trekker av.

Senere skal jeg drømme om dette, natt etter natt. Senere skal dette ene øyeblikket bli alt jeg har igjen. Den siste gangen jeg sa noe. Den siste gangen jeg hørte mamma nynne. Den siste gangen jeg strakte armene ut mot den som elsket meg.

Nå river kulen gjennom mammas strupe. Det spruter rødt. Hun løfter hånden, for sent.

Så fortsetter kulen og slår inn i tinningen min. Jeg blir slynget tilbake. Jeg lander på den røde sanden. Ør, såret, forvirret.

Den slemme mannen går bort til meg. Han bøyer seg over meg og kjenner på halsen min.

«Høh,» sier han.

Og så, like før jeg mister bevisstheten, løfter Den slemme mannen meg opp. Jeg kjemper ikke imot. Et slør av blod senker seg foran øynene. Jeg stirrer gjennom det, mot mammas falne skikkelse. Og jeg kjenner svien fra kulen som har gått fra henne til meg. Som har tatt med seg det siste av min mamita inn i meg.

Den lille flokken på to er ikke mer.

Til toppen

Om forfatter Lisa Gardner

Lisa Gardner er en av USAs største krimforfattere. Bøkene topper bestselgerlistene og er utgitt i 30 land. Flere av thrillerne hennes er filmatisert. Gardner er blitt en mester innen sjangeren psykologisk thriller, der hun kombinerer spenning og dyp psykologisk innsikt, og evner å skape karakterer som vekker følelser hos leserne. Hun bor i New Hampshire med ektemann, tenåringsdatter og to hunder.

 

Til toppen