Isløsning (Innbundet)

Serie: Berger og Blom 5

Forfatter:

Einar Blomgren (Oversetter)

I sin femte og siste bok i den kritikerroste serien om Sam Berger og Molly Blom, holder Arne Dahl ingenting tilbake. I Isløsning dras den populære duoen inn i en verden ingen av dem har støtt på tidligere - en verden der begjæret etter evig liv er viktigere enn alt annet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 400
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Islossning
Oversatt av: Blomgren, Einar
Serie: Berger og Blom
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202643485
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Isløsning

To personer er funnet drept i Stockholms skjærgård, med bare en måneds mellomrom.

Hos politiet behandles drapene som to lokale, frittstående hendelser. Men nå er Desiré Rosenkvist – best kjent som Deer – tilbake i tjeneste, etter en lang og tung rehabilitering.
Og hun liker ikke det hun ser.

I sin femte og siste bok i den kritikerroste serien om Sam Berger og Molly Blom, holder Arne Dahl ingenting tilbake. I Isløsning dras den populære duoen inn i en verden ingen av dem har støtt på tidligere - en verden der begjæret etter evig liv er viktigere enn alt annet.

En kamp mot klokken

Et tredje lik blir funnet i Stockholms skjærgård, og nå mener Deer det er på tide å se på saken med nye øyne. Alle de tre kroppene er funnet den femte i måneden, i henholdsvis mars, april og mai.

Alle er funnet på en strand med påfallende like omgivelser, og alle de døde er vanskelige å identifisere. Det er rett og slett for mange likhetstrekk til at det kan dreie seg om tilfeldigheter.

Hjelp utenfra

Men hos kollegaene i politiet møter Deer fortsatt ingen vilje til å se de tre drapene i sammenheng, snarere tvert imot. Siden de insisterer på å etterforske sakene adskilt, ser hun ingen annen løsning enn å ta saken i egne hender, og finne hjelp et annet sted. Valget faller enkelt på hennes tidligere politikollegaer Sam Berger og Molly Blom, som nå driver det private sikkerhetsselskapet Båthuset Security AB.

Mer enn utroskap

I sikkerhetsselskapet jobber Berger og Blom til daglig med saker som omhandler industriell spionasje, utroskap, forsikringssvindel og cyber-sikkerhet. Men Deer vet av erfaring at de ikke går av veien for å kaste seg inn i andre og mer alvorlige saker. De tre har opplevd mer sammen enn de fleste, og Deer føler seg trygg på at Berger og Blom er de rette til å se på de tre hendelsene under ett. Hun har rett.

Ikke over

Molly Blom har brukt mye av livet på å lage profiler av gjerningsmenn. Nå er hun sikker på at de har å gjøre med en person som liker orden, symmetri, presisjon og gjentagelser. Det betyr at det er overhengende sannsynlig at det kommer til å skje et nytt drap. Men de aner ikke hvor, eller hvem som er offeret.

Bestemte lokasjoner

Dermed befinner Berger og Blom seg i sentrum av jakten på en gjerningsperson som den femte i hver måned av uviss grunn dreper ukjente mennesker og plasserer dem på strender med bestemte kjennetegn. For å prøve å redde neste planlagte offer må de ikke bare finne ut hvor neste funnsted kommer til å være, de må også finne selve drapsstedet. Og alt må de gjøre i en intens kamp mot klokken. For det er bare dager igjen til femte juni.  

Flere drap

Samtidig jobber Deer med en sak der flere tidligere Hells Angels-medlemmer blir drept med et øksehugg i pannen, en etter en.  Jo flere detaljer som kommer til overflaten, dess mer begynner hun å lure på om det kanskje finnes en sammenheng mellom disse øksedrapene og den såkalte strandsaken. For hvor sannsynlig er det at det finnes to seriemordere i lille Stockholm på en og samme tid?

Høyt tempo

Den prisbelønte forfatteren Jan Arnald har flere titalls bøker bak seg, deriblant 20 kriminalromaner under pseudonymet Arne Dahl. Bøkene hans er oversatt til 32 språk og har solgt over 5 millioner eksemplarer. Som alltid i Dahls velskrevne krim er ingenting overlatt til tilfeldighetene, og resultatet er en er en fartsfylt, skremmende thriller, full av overraskelser og smarte løsninger. Og tematikken kan holde deg våken om natten, selv etter at siste side er lest.

Til toppen

Andre utgaver

Isløsning
Bokmål Ebok 2022
Isløsning
Bokmål Nedlastbar lydbok 2022
Isløsning
Bokmål Heftet 2023

Flere bøker av Arne Dahl:

Intervju

Skremt krimmester

Da Arne Dahl skulle ta fatt på den femte boken om den populære duoen Sam Berger og Molly Blom, var det bare to ting han var helt sikker på: hvem som skulle overleve, og at tematikken han hadde valgt skremte ham voldsomt.

I Dahls nye thriller Isløsning handler det nemlig om genetikk og jakten på evig liv. Og ikke minst hvor langt noen er villige til å gå for å oppnå det.

– I genetikkens mikroverden ser alt ut til å være mulig. Og det skremmer meg. Men samtidig trekkes jeg mot det, forteller Dahl. Han mener det er noe grunnleggende i oss alle, dette at vi i bunn og grunn ønsker oss et lengre liv.

Ukjent verden

Forfatteren, som har gjort mye og grundig research på tematikken, mener vi lever i et epokeskifte, der evolusjonen snart ikke lenger ligger i naturens hender, men i menneskers. Og det er der det blir farlig i hans siste krim.

– I Isløsning oppdager Desiré Rosenkvist, som vi kjenner best som Deer, to drap som hun mener henger sammen. Når et tredje uidentifisert lik blir funnet på en sandstrand i Stockholms skjærgård, styrkes mistanken hennes om at politiledelsen legger lokk på noe. Hun kontakter eks-politifolkene Sam Berger og Molly Blom for å få hjelp til å finne ut om det bare er noe hun innbiller seg, eller om det faktisk stemmer at en seriemorder er på ferde. Dermed ledes Berger & Blom inn i en verden der jakten på evig liv er viktigere enn alt annet.

Aktuell thriller

Dahl beskriver Berger & Blom som ekte politifolk som ikke lenger får jobbe som politi. Han sier det er nettopp det som definerer de to som har hatt hovedrollen i hans tredje krim-serie. Med Isløsning kaster han krimduoen ut i en siste nervepirrende, og svært aktuell, sak, før han setter punktum for serien.

– Det startet som en mer rendyrket psykologisk thrillerform, men så snek både politikk og verden utenfor seg inn i historien. Etter hvert har det blitt til en kombinasjon av psykologisk thriller og samtidspolitisk krim.

Sterkt persongalleri

Det er ikke bare i sjanger det har skjedd ting i løpet av Berger & Blom-kvintetten. Det sterke persongalleriet har også vært på en reise i løpet av de fem bøkene.  

– Berger startet som en klassisk politimann, overbevist om at han visste alt og kunne alt.  I Isløsning er han en litt åpnere mann, en som til og med har et sjeleliv. Blom har gått fra en identitetsløs spion, en som hele tiden spilte en rolle, til å bli en mer pålitelig person, og til sin store overraskelse: en person som trives med å være mor.

Og man kan ikke snakke om Berger & Blom uten å nevne Deer – på mange måter deres forbindelse til virkeligheten. Hun har vært satt på mange prøver, og blir det også i Isløsning.

– Hun er kanskje denne seriens virkelige helt. Hun har ofret alt for sine venner, og fortsetter å gjøre det i denne boken. Hun er nok mest menneske av dem alle, forteller Arne Dahl.

Mer i vente

Mye har altså hatt en utvikling i serien til Arne Dahl, men en ting har ikke endret seg underveis. Fokus for Dahl har gjennom hele serien vært mest mulig spenning. Og selv om Dahl sier han nå jobber litt mer improvisert enn tidligere, er grunnmuren den samme.

– Jeg prøver alltid å finne ett eller flere aktuelle temaer som kan formes til en genuint spennende historie, en fortelling som sier noe vesentlig om vår tid, og en original historie som hverken jeg eller noen andre har skrevet tidligere.

Og denne oppskriften legges nok ikke på hylla med det første. For selv om Arne Dahl nå tar farvel med sin populære duo Berger og Blom, sier ikke forfatteren selv farvel til sine mange lesere. Han kaster i stedet ut en liten teaser, på hva vi har i vente.

– Ja, her tar Berger & Blom-kvintetten slutt. Arne Dahl, derimot, er mer vital enn noen gang. Og snart kommer det en overraskelse ...

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

 

Til toppen

Utdrag

Det har begynt.

         Liksom utenfra ser han kniven bli hevet. Det er som om den har et eget liv, bare fortsetter å hogge. Da ansiktet omsider er utradert, går kniven videre til overkroppen, brystet, ansiktet igjen en siste gang. Det er ikke sanseløst, han teller til atten. Så slutter han.

         Så rart det er at det virkelig var mulig å sette i gang. Det finnes en slutt, en logisk slutt, det var bare begynnelsen som føltes usikker. Det gjør den ikke lenger. Nå skal han drive dette til det selvfølgelige sluttpunktet.

         Han betrakter det seigtflytende blodet som i langstrakte dråper siger ned fra knivbladet, ned på duken og suges inn i fibrene.

         Det naturstridige blodet.

         Vemmelsen.

         Han sitter helt stille og ser sitt eget speilbildet oppløses i takt med at daggryet blir stadig lysere. Det er som om han forsvinner, går opp i naturen, blir en del av kysten, ikke lenger et individ, men snarere selve skjebnen. Akkurat før han dunster vekk, blir han slått av sin egen åpenbaring. Ung, frisk, vital – en mann som godt kunne leve evig.

         Ja, skinnet kan bedra.

         Så bøyer han seg fram mot den gamle notisboken. Med blodige hender slår han opp en side, på måfå, og leser den pedantiske håndskriften:

         «… det må gjøres uten bedøvelse. Snittet er fint, lett, rent. Lærremmene holder, til tross for kraften som utvikles i armer og ben. Øreproppene er de beste som er å få på markedet, så når jeg legger fra meg skalpellen, har ikke engang en brøkdel av brølet trengt inn …»

         Den unge mannen ser opp fra notisboken. Daggryet har lysnet enda litt mer utenfor vinduet. Han hører lyden av is i bevegelse, isflak som gnurer mot hverandre. En utenomjordisk lyd. Men det er der han er.

         I isløsningen.

Til toppen

Bøker i serien