Haiene (Innbundet)

Serie: Bogart Bull 6

Forfatter:

I 2011 forsvinner en norsk ti år gammel jente fra familiens villa på Mallorca. Når liket av en kvinne dukker opp i Middelhavet nesten 11 år senere, må Kripos-etterforsker Bogart Bull reise sørover.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Haiene
Serie: Bogart Bull
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788202789596
Omtale Haiene

Hva skjedde med Stella?

 

I 2011 forsvinner en norsk ti år gammel jente fra familiens villa på Mallorca. Når liket av en kvinne dukker opp i Middelhavet nesten 11 år senere, må Kripos-etterforsker Bogart Bull reise sørover.

For kvinnens DNA er en hundre prosent match med jenta som forvant i 2011, og hun har ikke vært død i mer enn noen dager. Så hva skjedde egentlig den dagen i 2011? Og hvor har hun vært siden da?

Marianne Walther våkner bakfull og søvntung av utålmodig banking på soveromsdøren i familiens store villa i Port d'Andratx på Mallorca. Når døren går opp, står barnepiken utenfor. Hun forteller at Mariannes datter Stella ikke er på rommet sitt, og at hun ikke er å finne noe annet sted. Marianne kommer seg opp av sengen og løper til Stellas rom. Der er sengen er tom.

En ny Bogart Bull-krim fra Øistein Borge!

 

Mørke, dype hemmeligheter

Marianne og barnepiken bestemmer seg for å lete gjennom hele huset etter Stella, og ganske snart ser de en skikkelses liggende på sofaen i allrommet. Det er Mariannes bror Marcus, og han er tydelig preget av en kveld med mye alkohol. På den hvite skjorta har han blodflekker.

Når han ikke kan gjøre rede for hvor eller hvem blodet kommer fra, tilkalles politiet. Marcus insisterer på at han ikke har gjort noe galt, men blir raskt ført ut av to betjenter. Til tross for at liket av Stella aldri blir funnet, blir han arrestert og dømt for bortføring og drap på niesen.  

 

Nesten 11 år senere
Sportsdykkerne Claudia og Andreas Wepper utforsker fjellryggen Casco de Guerrero tretti meter under havflaten da et merkelig syn dukker opp. De har sett det meste på sine mange undervannsekspedisjoner rundt i verden, men aldri dette. Foran dem, forankret til fjellryggen, står en skikkelse rett opp og ned. Når de kommer nærmere, ser de at det er en kvinne. Hun er naken og har en medaljong rundt halsen. Øyene hennes er vidåpne og glassaktige.

 

Hundre prosent match
Marianne Walther kan nesten ikke tro det da politiet bekrefter at DNA-prøver tatt av kvinnen funnet på tretti meters dyp matcher DNA- prøver tatt i huset deres dagen etter at Stella forsvant. Det lille fødselsmerket nederst på halsen, er også det samme. Det er ingen tvil: kvinnen funnet åtte nautiske mil utenfor kysten av Colònia de Sant Jordi på Mallorca, er datteren deres som forsvant for snart elleve år siden. Da er Marianne Walther bestemt; hun skal ha den beste fra Norge på saken.  

 

Uvanlig sak
Bogart Bull er fremdeles norsk representant i Europols Flying Tigers-gruppe. På hjemmebane er han blitt weekendpappa for lille Carina etter bruddet med samboeren gjennom fem år.  Til tross for at det var hun som noen år tidligere oppfordret ham til å gå tilbake til Kripos-jobben, mente hun nå «en travel drapsetterforsker og en karrierekvinne var en uløselig ligning».  

Nå blir Bull hasteinnkalt til sjefens kontor. Saken han blir satt på, er uvanlig nok i seg selv. Det faktum at kvinnen som er funnet neppe hadde vært død i mer enn 48 timer, men forsvant for mange år siden, gjør den enda mer spesiell.

 

Fire gåter
Øistein Borge krimdebuterte i 2016 og er siden da nominert til flere priser for sine bøker om Bogart Bull. Haiene er hans sjette roman om kripos-etterforskeren, en spennende historie som denne gang fører Bull til Mallorca for å finne svar på ikke mindre enn fire gåter: Hvis onkelen er uskyldig dømt, hvem var det da som sto bak Stellas forsvinning i 2011? Hvor har hun vært i alle disse årene? Hvem har tatt livet av henne nå nylig? Og hvorfor?

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Andre utgaver

Haiene
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Haiene
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Øistein Borge:

Utdrag

«Hva står på, Marianne?»

«Stella. Vi finner henne ikke. Ikke på rommet hennes, ikke andre steder i huset.»

Uten et ord vendte Peter seg om, og strenet bortover gangen med kurs for datterens rom. Marianne fulgte etter. Bak henne tok Raquel et par nølende skritt, men ombestemte seg og ble stående.

Stellas rom var like tomt.

«Okay,» sa Peter behersket. «La oss lete igjennom hele kåken og uteområdene. Jeg foreslår at du sjekker hos Johan og Vera.»

Johan Walther var Peters to år yngre bror, som disponerte et litt mindre hus på den fire mål store tomta. På vei ut fra Stellas rom bråstoppet Peter ved synet av skikkelsen som lå på sofaen i allrommet. Marcus Nilsen, Mariannes bror. Han lå på ryggen, med åpen munn og én arm hengende slapt ned mot gulvet. Svogeren så død ut. Blodflekkene på den hvite skjorta hans, samt en flue som beveget seg fra munnviken og bortover langs den slappe underleppa, forsterket det makabre inntrykket.

Peter Walther glodde. I neste øyeblikk løftet svogeren den hengende armen og feide insektet på flukt. Så åpnet han øynene og så seg forvirret omkring, før blikket stanset på Peter.

«Peter …» mumlet han sløvt.

Peter sa ingenting, stirret bare på blodflekkene.

«Fy faen,» stønnet Nilsen og kom seg møysommelig opp i sittende stilling. «Det ble en fuktig fest, du.»

«Har du skadet deg?» sa Peter tynt og pekte. Nilsen så uforstående på ham, før han sjekket sitt eget skjortebryst. Synet fikk ham til å rette nakken med et rykk.

«Hva faen …?» sa han og ville reise seg.

Peter dyttet ham brutalt tilbake i sofaen og skottet bort på Marianne.

«Ring politiet,» sa han.

Til toppen

Bøker i serien