Bastarden (Innbundet)

Serie: Bogart Bull 4

Forfatter:

En jødisk mann på jakt etter rettferdighet. Et rumensk søskenpar på flukt fra håpløsheten. En norsk politimann på sitt første oppdrag i utlandet. Alle møter de sin skjebne, bare timer etter at de har ankommet den spanske ferieøya Mallorca.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Bogart Bull
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202660826
Kategori: Tradisjonell krim og Nordisk krim
Omtale Bastarden

Ondt blod på Mallorca

En norsk jøde på jakt etter rettferdighet forsvinner på ferieøya Mallorca. Tilsynelatende en savnet-sak, men Aaron Bercows forsvinning utvikler seg snart til noe langt større og farligere enn først antatt.

Kripos-sjef Eva Heiberg innser at hun ikke har noe valg. Hun må søke hjelp hos mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere – privatetterforsker Bogart Bull. Han aksepterer oppdraget, en avgjørelse han skal komme til å angre på.

For på Mallorca viser gradestokken nærmere 40 grader, en hetebølge i stil med det helvete som venter ham i ferieparadiset. Og som det sømmer seg et helvete, er det også her en djevel som trekker i trådene.

Arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke i historien.

En intens og stilsikker kvalitetskrim fra Øistein Borge!

Nedarvet ondskap

Aaron Bercow bor i Oslo. Han tilhører det som en gang var en rik, jødisk familie, og er rettmessig arving til kunstverkene nazistene stjal fra familien under jødeutryddelsen. Blant annet Medusaklokken, antikviteten som alene er verdt 30 millioner kroner.

Bercow får et tips om at klokken befinner seg på Mallorca, og drar til en enorm eiendom i fjellene en time fra Palma, i god tro at han skal få Medusaklokken tilbake.

Men samme kveld blir han myrdet på en grufull symbolsk måte, han gasses i hjel og dør i gjestesuiten på gården.

Ondskap i blodet

I 1949 følger vi nazisten og doktoren Helmut Greger, som kom seg unna til Argentina etter krigen. Han klarer seg godt på grunn av en stor gave fra Göring – Medusaklokken – i tillegg til et kjent maleri av Botticelli og et stort pengebeløp. Men under den politiske uroen i Argentina i 1955 blir han redd for at bakgrunnen hans skal bli avslørt, og sender kona Maria Constantini og sønnen José til Mallorca. Med seg har de Medusaklokken, de selger Botticelli-maleriet, og kjøper seg gods og anseelse på Mallorca. Sønnen José er en bastard, en uekte sønn, fordi faren var gift med en annen kvinne da han ble født. Som sin far har José ekte ondskap i blodet.

Én sak og to etterforskere

Aaron Bercow blir meldt savnet, og Kripos-sjef Eva Heiberg sender etterforsker John Eriksen til Mallorca for å etterforske. Det er Eriksens første utenlandsoppdrag, og verken Heiberg eller søsteren til Aaron hjemme i Norge er fornøyd med framdrift i saken. Begge tar kontakt med Bogart Bull, tidligere etterforsker for Kripos, og nå privatetterforsker med et rolig liv i Oslo.

På Mallorca leverer et bud en mystisk pakke til etterforsker Eriksen og innholdet pakken er såpass oppsiktsvekkende at det får Bogart Bull til å ta første fly til Mallorca for å assistere Eriksen.

40 grader og kinesisk mafia

Den mektige Constantinifamilien har siden 1950-tallet bygd djevelens imperium på Mallorca. Mottoet er «If you can’t beat them, join them», kanskje ikke så dumt når kinesisk mafia også er involvert. Plutselig er Bogart Bull på den store kriminelle arenaen, og han skal få det hett rundt ørene. Ikke bare på grunn av fire brutale drap og en enorm medieoppmerksomhet, men også fordi en hetebølge har nådd øya. Gradestokken viser 40 glohete grader, og samarbeidet med spansk politi er heller ingen suksess. At en ond djevel trekker i de kriminelle trådene på øya, gjør selvsagt ikke Bogart Bulls jobb noe enklere.

Det er ingen tvil om at forfatter Øistein Borge har en krimformel som fungerer. Balansen mellom det hardkokte og sensible oser av kvalitet. Det er bare å glede seg til neste korsvei, etterforsker Bogart Bull er så desidert en helt å regne med i årene fremover.

Til toppen

Borges rutinerte håndverk, der han driver historien framover med selvironi, sjangerbegeistring og et presist språk, gjør ham til en av mine nye personlige favoritter.
Stavanger Aftenblad

Andre utgaver

Bastarden
Bokmål Ebok 2020
Bastarden
Bokmål Nedlastbar lydbok 2020
Bastarden
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Øistein Borge:

Intervju

Øistein Borge på hjemmebane

 

Øistein Borge er her med sin fjerde krimroman om Bogart Bull. Denne gang skal vi til Mallorca, der forfatteren selv bor.

Bastarden begynner med den norske jøden Aaron Bercow. Under tyskernes jødeutryddelse ga sosial status og penger ingen amnesti. I tillegg til seks millioner liv, stjal også nazistene – med Hermann Göring i spissen – en rekke verdifulle kunstverk fra rike, jødiske familier. Mange av skattene kom aldri til rette, og fortsatt finnes jødiske etterkommere, de rettmessige arvingene, som jakter på det som i realiteten tilhører dem. Aaron Bercow er en av dem.

Ondskapen fra Argentina

–Bercows jakt får en tragisk slutt tidlig i boka. Herfra lar jeg historien veksle mellom politiets etterforskning av drapet på Bercow, og en familie i Buenos Aires på 1950-tallet, der deler av kunstskattene kan ha havnet. I nåtid finnes det onde krefter på Mallorca, hvis spire ble sådd i Argentina sytti år tidligere, som byr Bogart Bull og hans kolleger på store utfordringer, sier Øistein Borge.

Utradisjonelle virkemidler

Bogart er fortsatt preget etter drapet på hans kone og datter i Den syvende demonen. Privat prøver han å stabilisere forholdet til Christine Sand, den nye kvinnen i hans liv. Han er en dyktig og effektiv politimann, og ikke fremmed for å ta i bruk utradisjonelle virkemidler, for eksempel i Bastarden. Han manøvrerer etter sitt moralske kompass, og verner om restene av sitt privatliv. Innerst inne frykter han at skjebnen skal sende ham tilbake i den avgrunnen han møysommelig har karret seg opp fra, ifølge Borge.


Mallorca

Mye av handlingen er lagt til Mallorca, der Øistein Borge bor. Dermed slapp han å reise ut i Europa, slik han har gjort tidligere til land som Frankrike, Nord-Irland og Nederland. Resten gjør han på nettet. Fordi Bogart i all hovedsak opererer utenfor Norges grenser, har Borge stor glede av den informasjonen som dagens teknologi gjør tilgjengelig med noen få tastetrykk.


Innhentes av skjebnens luner
–Dette var bok nummer fire om Bogart Bull, og hans frykt for skjebnens luner vil etter hvert vise seg å være velbegrunnet. Når bok nummer seks er et faktum, vil jeg vurdere hvor jeg og protagonisten min befinner oss. Kanskje setter jeg strek, kanskje skriver jeg fire eller seks Bull-bøker til. Det er ikke alle forunt å gjøre som Gunnar Staalesen: Tjue bøker om Varg Veum uten å kjede verken sine lesere eller seg selv.

Håkan Nesser

På spørsmålet om hvilke bøker som ligger på Må-lese-lista, svarer han: Tolstojs Krig og fred, Don De Lillos Underverden og William Faulkners Larmen og vreden. Men den helten Borge virkelig ser opp til når det gjelder krimskriving, heter Håkan Nesser: – Han behersker alt som jeg prøver å strekke meg etter som krimforfatter, og skal visstnok også være en hyggelig og omgjengelig fyr, avslutter Øistein Borge.

 

 

 

 

 

Til toppen

Utdrag

Nå kom den snikende, med utspring et sted i magen. Uroen. Aaron hastet over gulvet og inn på det lille badet. Tomt det også. Ikke så mye som en tannbørste på glasshylla eller et såpestykke på servanten.

Han bråsnudde og nærmest løp bort til døra som Lee hadde lukket bak ham. Dørvrideren var i messing. Han dro den ned. Ingenting skjedde. Døra var låst og det fantes ingen låseknapp på innsiden.

Aaron rakk å kjenne på frykten, før en stemme lød fra ingensteds og alle steder i det lille rommet:

Så, Aaron – du er installert, kan jeg se. Internert er kanskje et mer passende uttrykk? Jeg rakk å foreta en grundig bakgrunnssjekk av deg i tiden mellom vår lille telefonsamtale og din ankomst her på Mallorca. Du er av jødisk herkomst, ikke sant? Norsk statsborger, ja vel, men en jøde er nå en gang en jøde. Det samme var dine foreldre og grenene lenger ned på familietreet, det som ble kraftig beskåret mot slutten av 1943. Tap av nær familie er alltid tungt. Min egen far druknet på en svømmetur utenfor kysten av Brasil for mange år siden. Hjerteinfarkt, var den offisielle konklusjonen. Imidlertid kunne velinformerte kontakter i Tel Aviv opplyse meg om at det hadde befunnet seg to agenter fra Mossad i vannet på det tidspunktet da min far trakk sitt siste sukk. Hvem vet – kanskje hadde ressursbruken ved jakten på Adolf Eichmann og den påfølgende rettsaken overbevist israelerne om at det fantes rimeligere og mer effektive måter å tilfredsstille sin hevnlyst på? ...... Men til dagens tema: Nå vil du altså gjøre krav på Medusa-klokken. Som du sikkert husker var min første reaksjon å avfeie henvendelsen. Etter å ha tenkt meg om, slo det meg at dette i verste fall kunne føre til at du allierte deg med spansk politi, folk som i sin tur kunne bli brysomme. Bedre da å ha ... kontroll på situasjonen, hvilket jeg i høyeste grad har nå. Så jeg må skuffe deg, Aaron. Summen av min fars endelikt i hendene på dine jødiske brødre, og det faktum at denne klokken har tilhørt min familie siden før jeg kom til verden, gjør at jeg har andre planer for både deg og klokken. Du har muligens notert deg den hvite maskinen som er innfelt i veggen over sengen din? Ved første øyekast et airconditioning-anlegg. Jeg har tillatt meg å modifisere denne innretningen en smule. I stedet for luft, vil den om nøyaktig seksti sekunder begynne å tilføre rommet der du befinner deg kraftige doser av Zyklon B. Du er kanskje kjent med fenomenet? Et skjønnsomt knippe av dine forfedre ble i hvert fall det. Zyklon B er en gass basert på giften cyanid, og ble patentert av tyskeren Walther Heerdt i 1926. Da gjenstår det bare å ønske deg god tur til det hinsidige, Aaron. Hvis du er troende, lik de fleste av din ætt, så kan du alltids håpe å bli gjenforenet med deler av Bercow-slekten, enten det nå blir i himmelen eller helvete.

Til toppen

Bøker i serien