Fjellet (Innbundet)

Forfatter:

Silje Beite Løken (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Hardskafi
Oversatt av: Løken, Silje Beite
ISBN/EAN: 9788202287795
Omtale Fjellet

Fra den andre siden

Kan et tilsynelatende selvmord og to gamle forsvinningssaker bli den utløsende faktoren politietterforsker Erlendur Sveinsson trenger for å slutte fred med sin egen fortid? I den nye boken fra den islandske krim-mesterens penn, kommer han nærmere enn noen sinne.

Av: Pål Andreassen

Den drevne etterforskeren velger nemlig å stole på magefølelsen, fremfor de mest opplagte førsteinntrykkene, da den middelaldrende kvinnen María blir funnet hengt i sin egen hytte. Da Marías venninne, som også fant henne hengende fra stuetaket på hytta, oppsøker Erlendur med et lydopptak fra Marias besøk hos en klarsynt, begynner han for alvor å ane uråd. På kassetten hører han en Maria som er nærmest desperat etter å få kontakt med de avdøde foreldrene sine ...

Mesterlig intrige
Marías dødsfall forblir offisielt arkivert som selvmord, men under dekke av å være en del av et ”nordisk forskningsprosjekt om selvmord” fortsetter Erlendur utover høsten å nøste i de få sporene han har.
Samtidig får han besøk av en eldre mann, som i snart tretti år jevnlig har hatt kontakt med Erlendur etter at sønnen hans forsvant sporløst i 1976. Den gamle vet at han selv snart skal dø, og har oppsøkt Erlendur for å ta et endelig farvel. Besøket gjør at Erlendur nok en gang plukker frem de gamle sakspapirene, både på den forsvunne gutten og andre gamle forsvinningssaker. Blant annet en ung kvinnelig biologistudent som forsvant på samme tid.
Hvordan et ferskt selvmord og flere gamle forsvinningssaker skal ha noe med hverandre å gjøre, er selvsagt en gåte. Men etter ti romaner med Erlendur i hovedrollen er Arnaldur Indridason dreven nok til ennå en gang å overraske oss med de mest besynderlige koblinger.

Leker med myter
Det er liten tvil om at det er Erlendur Sveinsson som er Indridasons hovedfigur i krimromanene hans fra den islandske hovedstaden. Men selv om vi tidligere også har opplevd at Erlendur kjører solo – som for eksempel i Røsten hvor han tar inn på hotell for å løse en drapssak – er Fjellet den første boken i serien hvor hans nærmeste medarbeidere er bortimot helt fraværende i forhold til handlingen.
Sentralt i historien står Erlendurs aldri hvilende samvittighetsnag i forhold til lillebroren hans som ble borte under et plutselig uvær på fjellet for mange år siden.
De mange referansene til det hinsidige i hans privatetterforskning rundt Marias dødsfall gir ekstra næring til hans tanker rundt brorens forsvinning, og hva som egentlig skjedde den skjebnesvangre dagen i fjellheimen ...

Til toppen

Andre utgaver

Fjellet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010
Fjellet
Bokmål Heftet 2010

Flere bøker av Arnaldur Indridason:

Utdrag

Bankdirektøren stirret på ham.
      ”Da bryter du loven.”
      ”Lovbrudd er lovbrudd,” sa Erlendur.
      ”Etterforskningen er altså ikke offisiell?”
      Erlendur ristet på hodet.
      ”Erlendur,” sa direktøren. ”Er du blitt gal?”
      ”Denne saken, som jeg ikke kan fortelle deg om, er i ferd med å bli et mareritt. Jeg vet svært lite av hva som har funnet sted, men opplysningene jeg ber deg om kan trolig kaste et bedre lys over det hele.”
      ”Hvorfor er den ikke under regulær etterforskning?”
      ”Fordi den er noe jeg holder på med på privaten,” sa Erlendur. ”Ingen er informert om hva jeg gjør, eller hva jeg har kommet fram til. Jeg står helt alene. Det som skjer her vil  ikke gå lenger. Jeg har ikke nok håndfaste beviser til at det kan bli en offisiell etterforskning. Dem jeg gransker er ikke klar over det, jeg håper at de ikke er klar over det. Selv vet jeg ikke nøyaktig hvilke opplysninger jeg trenger, men jeg håper at jeg får dem her i banken og at du stoler på meg.”
      ”Hvorfor har du tatt på deg en slik oppgave? Er du ikke engstelig for å miste jobben?”
      ”Det er en av de sakene der man ikke har noe håndfast, bare en magefølelse, som gjør at det dannes mange mistanker. Det eneste som jeg har er bruddstykker. Jeg mangler forbindelser, en eller annen forhistorie før enkelte hendelser. Jeg må fylle igjen de tomme hullene i disse menneskenes historie, og deres økonomiske situasjon spiller en rolle. Jeg ville aldri bedt deg om dette, hvis ikke … fordi jeg tror at det har skjedd en forbrytelse. En ekkel forbrytelse som ingen aner noe om, har funnet sted og … denne ene parten … har tenkt å komme unna med det.”

Til toppen

Om forfatter Arnaldur Indridason

Myteknuseren

Nærmeste på egen hånd har Arnaldur Indridason satt Island på det internasjonale krimkartet. Kanskje skyldes populariteten at bøkene hans inneholder så mye mer enn bare kriminalitet.

Av Pål Andreassen

Helt klart plassert i den skandinaviske krimtradisjonen, med røtter tilbake til 70-tallet, men like mye inspirert av islandsk saga- og fortellertradisjon, har Indridason opplevd en enorm interesse for sine romaner med den ikke akkurat overlystige politimannen Erlendur Sveinsson i hovedrollen.
Indridason prøver på ingen måte å glorifisere Island, og det spørs om det vanker noen utnevnelser fra det islandske turistrådet, men som Ian Rankin en gang uttalte; vil du vite noe om et land – les lokale kriminalromaner. Og det er nettopp det Indridasons lesere har gjort. De siste årene har bøkene hans blitt utgitt i nærmere 40 land, og hanket inn bøttevis med prestisjetunge litterære utmerkelser.
      – Jeg skriver bare om det Island jeg ser. Jeg skal ikke selge Island og Reykjavik som noe turistmål. Jeg har villet skape et Reykjavik som passer den psykologiske handlingen i bøkene mine, forklarer Indridason.

Bygger opp forventninger
Med en far som var forfatter og journalist, ble Indridason tidlig vant til klapringen fra farens skrivemaskin. Men det var den unge Arnaldurs filminteresse som første gjorde at han selv satte seg til skrivemaskinen, som filmanmelder i Islands største avis, Morgunbladid. Han var faktisk 34 år gammel før den første boken om Erlendur kom ut i hjemlandet på slutten av 90-tallet. Siden har han verken sett seg tilbake, eller tatt pauser.
      – Vil man etablere seg som krimforfatter, er det viktig å spy ut bøker i starten. Bygge opp leserskaren og forventningene. Jeg føler meg helt klart som en del av den skandinaviske krimtradisjonen, men med en islandsk vri. Trikset er å få ting til å virke troverdige, samtidig som man prøver å utvikle sjangeren og ta den inn i en ny dimensjon, mener han.

Et land i forandring
Foreløpig har Indridason naturlig nok ikke rukket å benytte seg litterært av det økonomiske uføret landet hans er havnet i, men det kommer nok.
      – Island er et spennende land å ha som bakteppe for en krimroman. De siste tjue årene har det vært en enorm forandring her. Vi har gått fra å være et fattig bondesamfunn til et rikt, moderne land som har åpnet opp for all mulig forretningsvirksomhet og turisme på få år. Det er mange som ikke har vært helt komfortable med den utviklingen, uttalte Indridason i fjor høst – før finanskrisen.
Det er foreløpig ingenting som tyder på at Indridason kommer til å la Erlendur få hvile de neste årene, selv om han tidligere har uttalt at ti bøker i samme serie bør være maks. Og med det siste årets utvikling på Island burde det definitivt være bruk for en antihelt som Erlendur.
      – På islandsk betyr Erlendur ”fremmed”, og han føler seg nok litt fremmedgjort i forhold til det samfunnet han lever i. Han er en konservativ mann, med en fascinasjon for islandsk historie og er veldig opptatt av å bevare språket vårt. Dessuten leser han mye, både islandsk historie og poesi, forklarer Indridason. Som innrømmer at han nok ikke er helt ulik sin romanfigur. I alle fall på visse områder.

Tett på Indridason

– Hva leser du?
Akkurat nå leser jeg faktisk Bibelen. Dessuten leser jeg flere av de gode bøkene som kom ut her på Island før jul. Blant annet Einar Kárason “Raseri”, den er veldig bra.

– Hvilken bok har du lest flest ganger om igjen?
Sannsynligvis Tin Tin-bøkene og dikt av Hannes Pétursson

– Favorittkrimhelter:
Smiley i bøkene til John Le Carré, Poirot, Martin Beck og femme fatale-figuren i Joe R. Lansdales ”Freezer Burn”.

– Beste krim:
Alt av Ed McBain. Dessuten Silence of the Lambs (Nattsvermeren).

– Favorittreisemål:
Skagafjordur, nord på Island.

Til toppen