Finn henne (Innbundet)

Forfatter:

Linda Marie Vikaune (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 448
Forlag: Korall forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Find Her
Oversatt av: Vikaune, Linda Marie
ISBN/EAN: 9788202527013
Omtale Finn henne

Flora ... hvor er du?

For sju år siden ble collegestudenten Flora Dane kidnappet på ferie i Florida. Hun ble ikke bare bortført, hun ble holdt fanget i en trekiste og misbrukt i 472 dager. På mirakuløst vis overlevde hun en sadists grufulle overgrep og handlinger.

I femten måneder fikk hun kjenne på hvor mye et menneske kan tåle, med en liten trekiste som bolig. Etter at hun ble funnet, har hun brukt fem år på å bygge seg opp igjen, godt hjulpet av FBIs offerspesialist Samuel Keynes. Leiligheten hennes i Boston er dobbeltsikret på alle mulige måter med sikkerhetslåser, overvåkningskameraer og innbruddssikre vinduer. Men på soverommet hennes henger bilder av ulike kidnappingsofre som aldri har kommet til rette.

Så blir Flora Dane igjen kidnappet, og etterforsker D.D. Warren må komme helt til bunns i hvem denne kvinnen egentlig er. For en overgriper blir funnet drept, og Flora Dane knyttes til drapet. Er hun fremdeles et offer, eller er hun blitt til en nådeløs morder? Lisa Gardner kombinerer spenning og dyp psykologisk innsikt i sin ferske thriller.

 

Kidnappet for andre gang

Flora drepte sin egen kidnapper i det som ble regnet som selvforsvar. Når hun kidnappes igjen, får etterforsker D.D. Warren saken i fanget. Og er det en sammenheng mellom Floras forsvinning og tre andre savnede unge kvinner? Kan Flora med sin førstehåndskunnskap om kidnapperes sinn ha nøkkelen til en oppklaring? I tilbakeblikk er du vitne til Floras liv i kisten, hun er fanget av psykopat og trailersjåfør Jacob, som gjør akkurat som han vil med henne. Samtidig får du innsyn i Floras nåværende fangenskap og den uhyggelige terroren hun utsettes for i stummende mørke. Hvem er kidnapperen i Boston? Vil hun overleve nok en gang? Og hva skjer i tidsrommene der hun ikke husker noe?

En overlever eller et offer?
Hele tiden har du følelsen av at noe nytt og forferdelig kommer til å skje. Du vet bare ikke hva. Du leter febrilsk etter spor som kan avsløre både kidnapper og Flora. Og det er selvsagt karakteren Flora som gjør Finn henne så fascinerende. Flora har sine spesielle overlevelsesmekanismer, men hvem er hun? Et tilfeldig offer? Eller en kynisk overlever, oppegående og smart, med en plan som er umulig å se? Hva er motivasjonen når hun går på byen, drikker seg full og blir kidnappet for andre gang?

Utfordrer fortiden
Forfatter Lisa Gardner følger en karakter som utfordrer sitt traume fra en grusom fortid. Floras ide om å utfordre og gjenoppbygge seg selv som en som overlever, er original, og Gardner tar oss med inn i et sjeldent sinn. Floras kamp mot å avsløre og stoppe potensielle overgripere kan diskuteres. Men Flora har overlevd noe helt utenkelig og grusomt, og likevel klarer hun å gi sitt ødelagte liv ny mening med uventede vendinger.

Og dette handler ikke bare om Flora, men også om mammaen som aldri slutter å elske sin datter og en bror som er redd for den personen søsteren har utviklet seg til å bli. I tillegg har Gardner en usedvanlig evne til å beskrive det uforståelige sinnet til folk som befinner seg i det vi kaller borderline.

Uovervinnelige Flora
Dette er både stramt og komplekst. Kynisk og følsomt. Detaljert, og likevel smekkfullt av den psykologiske thrillerens hovedingrediens: adrenalin. Jeg befant meg i kisten til Flora flere timer etter at marerittet var over. Klarte ikke å kvitte meg med tanken som holder Flora oppe. Fokuset som driver henne fremover dag etter dag. Motivet som gjør henne uovervinnelig. Det som driver og opprettholder henne: HEVN.

Til toppen

Andre utgaver

Finn henne
Bokmål Ebok 2016

Flere bøker av Lisa Gardner:

Anmeldelser Finn henne

«[gir leseren] en fascinerende innsikt i sadistiske seksualforbryteres psyke, og i de følgene voldelig kriminalitet har for dens ofre og deres kjære.»
Publishers Weekly

«Dette er en utrolig, mangefasettert historie om skrekkelige ugjerninger.»
RT Book Review

«Gardner skuffer ikke … Trofaste fans, så vel som nyere lesere … vil fryde seg over denne nervepirrende gaven av en bok.» 
Starred Review, Library Journal

«Lisa Gardners bøker er litterære perler, og denne er intet unntak.»
Suspense Magazine

«Jeg har aldri vært så følelsesmessig engasjert i en historie … Finn henne vil bli den store snakkisen på bokfronten.»
Fresh Fiction

«Lisa Gardner er en mester innen sjangeren psykologisk thriller.»
Associated Press, Jeff Ayer

«Det har alltid vært en hårfin grense mellom thrillere og mer såkalt litterære bøker, men samtidsforfattere som Lisa Gardner bidrar til å utslette slike tåpelige skillelinjer … Finn henne har et nervepirrende og velkomponert perspektiv på samme typen grufulle situasjon som var bærebjelken i Emma Donoghues Room
Connecticut Post

«Denne mørke og fengslende boken gir en enestående innsikt i psyken til både gjerningsmann og offer.»
Barnes og Noble Reads

«Få forfattere er like godt i stand til å skape så kalde personer og samtidig lykkes med å få dem til å vekke følelser hos leseren, og det uten å ta i bruk kjedelige klisjeer og metaforer. Gardner klarer dette på friskt og fyndig vis, noe som er en imponerende balansekunst hos en forfatter.»
BookReporter

«Finn henne er Lisa Gardner på sitt aller beste.»
Huffington Post, Jackie Cooper

«… et mesterverk både i form og funksjon, som ikke gir enkle veier ut av karakterenes moralske hengemyr. 2016s første må-lese-thriller.»
Providence Journal, Jon Land

«Karakterene og historien griper fatt i deg fra første side og slipper ikke taket før helt på slutten … En fantastisk spenningsbok du bare  få lest!»
Manhattan Book Review

«Har du enda til gode å lese en Lisa Gardner-bok, er dette en perfekt start … Du vil ikke bli skuffet.»
Fredericksburg Freelance-Star

Til toppen

Utdrag

Til de overlevende overalt

Herregud, den lukten. Hvitløk og kroppslukt og uvaskede klær og skittent hår. Er det deg? Er det ham? Du brekker deg hjelpeløst. Og det får ham til å le. Mens han løfter opp en flaske vann. Mens han forteller deg nøyaktig hva du er nødt til å gjøre for å gjøre deg fortjent til det. Han er feit. Gammel. Ekkel. Motbydelig. Det uflidde skjegget, det fettete håret, ketsjupflekkene nedover den billige, rutete skjorten.

Du skal liksom være for god for ham. Ung, frisk, vakker. Den typen jente som kunne velge og vrake på studentfester. Du kan danse. Kunne danse?

Du gråter og roper på mamma. Du trygler ham om å la deg gå mens du ligger i en slapp bylt ved føttene hans. Og så, til slutt, endelig, med dine siste krefter, kler du av deg. Du lar ham gjøre det han har tenkt å gjøre uansett. Du skriker, men strupen din er for tørr til at det kommer noen lyd. Du kaster opp, men magen din er for tom til å gi fra seg noe.

Du overlever.

Og senere, når han endelig tilbyr deg den flasken med vann, for så å tømme den over hodet ditt, løfter du hendene skamløst for å fange så mye fuktighet du kan. Du slikker den fra håndflatene. Tygger den fra det fettete, skitne håret. Du venter til han er opptatt av noe annet, og så suger du på den ketsjupflekken fra skjorten han nå ikke lenger har på seg.

Tilbake i kassen. Kassen. Kassen din.

Lokket slamrer nå. Lokket faller på plass. Den motbydelige mannen går sin vei. Lar deg ligge der helt alene igjen. Naken. Forslått. Blodig. Og hodet fullt av ting du ikke ville vite.

«Mamma,» hvisker du.

Men dette uhyret er virkelig. Og det er ingen som kan redde deg lenger.

Dette er det jeg vet: Det er ikke stort å finne på dag etter dag når du er fanget i en trekasse på størrelse med en kiste. Det er faktisk bare én drøm, besettelse, plan som virkelig er verdt å tenke på minutt etter minutt, time etter fryktelige time. Én tanke som holder deg gående. Ett fokus som gir deg styrke. Du finner den. Du finsliper den. Og så, hvis du er som meg, kommer du aldri til å slippe den igjen.

Til toppen