En dag skal du dø (Innbundet)

Serie: Ulf Sommer og Agnete Ness 1

Forfatter:

En dag skal du dø er den første boka i en ny krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness fra Rivertonvinner Gard Sveen!  Gjør deg klar for et intenst kappløp der fortidens valg og relasjoner ser ut til å innhente på verst tenkelige vis …

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: En dag skal du dø
Serie: Ulf Sommer og Agnete Ness
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202805401
Omtale En dag skal du dø

Kappløp mot tiden

Når en småbarnsmor forsvinner fra en liten bygd på Sørlandet, blir det starten på Kripos-leder Agnete Ness og kollega Ulf Sommers verste mareritt. For det som i utgangspunktet virker som en enkeltstående savnet-sak, viser seg raskt å ha dype, grusomme røtter i fortiden. Og nå er fortiden tilbake.

 

En dag skal du dø er den første boka i en ny krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness fra Rivertonvinner Gard Sveen!  Gjør deg klar for et intenst kappløp der fortidens valg og relasjoner ser ut til å innhente på verst tenkelige vis …

 

En kamp mot klokka

April 1999
Tre ungdommer parkerer ved et klubbhus da de hører stemmer på baksiden av bygget. Utstyrt med våpen forlater de bilen og går mot stemmene som viser seg å tilhøre to innvandrergutter på tretten-fjorten år. Minutter senere er de to guttene drept. Den ene knivstukket mange ganger, den andre skutt da han forsøkte å løpe bort.  

Desember 2019
Den første adventshelgen reiser Camilla Lund på venninnetur til Hotellet Tanum Strand i Sverige. Hun kommer aldri hjem igjen. Tilbake i huset deres i Setesdal sitter mannen Thomas med deres to små barn. Han kjemper mot tankene om at det hele tiden har vært noe som ikke stemte med kona hans. Hun hadde få venner, ingen familie, og han vet i det hele tatt lite om bakgrunnen hennes. Men nå er det viktigste å finne henne, å få henne hjem igjen. Politiet er på saken, men Thomas synes det er rart at de gjør lite. Etter en uke, har de fremdeles ikke gått ut med en offentlig etterlysning.

Hemmelig etterforskning

I Oslo blir Kripos-leder Agnete Ness kalt inn på riksadvokat Henrik Thostrups kontor.

Der blir hun informert om mannen som meldte sin kone savnet til lensmannen i bygda for nøyaktig en uke siden, og får beskjed om å ta med seg sin beste etterforsker Ulf Sommer på saken. Men hun får også en noe uvanlig ordre: etterforskningen skal holdes hemmelig. De to skal håndtere saken personlig, og ikke involvere savnet-gruppa. Ingen informasjon om den savnede kvinnen skal lekke ut. Ikke en gang Sommer skal få vite alt om saken han skal jobbe med.

Rystende fortid

Agnete får tilgang til en mappe med sakspapirer, og der finner hun bilder av en ung jente som tjue år tidligere var kjent for hele landet. Den gang het hun Victoria Lauritzen. Victoria var som 15 åring en av de tre nynazistene som ble dømt for drapet på to innvandrergutter, i en av de mest rystende drapssakene landet hadde opplevd. De siste årene har hun levd et tilbaketrukket liv sammen med mannen sin og de to barna deres, under navnet Camilla Lund. Nå er hun borte.

En dag skal du dø

Etterforskningen viser raskt at sammenhengene til fortiden er flere. Ikke bare til Camilla Lunds fortid, men også Agnetes egen, en fortid hun trodde hun hadde lagt bak seg, men som nå viser seg å være til stede på verst tenkelig vis. Det er mange år siden hun fikk det første brevet i postkassen. På konvolutten: Til min kjære Agnete. Inni konvolutten et enkelt ark med en setning skrevet i sjablonger: En dag skal du dø. Nå finner hun et postkort på kjøleskapet. Teksten er skrevet med de samme sjablongbokstavene.

Intens jakt

En dag skal du dø er den første boka i Gard Sveens nye krimserie. Sveen debuterte med Den siste pilegimen i 2013, og mottok for den både Rivertonprisen og den nordiske Glassnøkkelen. Etter fem bøker om politimannen Tommy Bergmann, introduserer han oss nå for det interessante og svært likandes etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness.

I En dag skal du dø blir Camilla Lunds forsvinning starten på Agnetes største mareritt, og Sommer og Ness kastes ut i jakten på en drapsmann som hele tiden ser ut til å ligge ett skritt foran. Det blir et kappløp mot tiden, så vel som en kamp mot egne traumer og relasjoner.

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Andre utgaver

En dag skal du dø
Bokmål Ebok 2023
En dag skal du dø
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
En dag skal du dø
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Gard Sveen:

Utdrag
Det var mørkt, men hun så det likevel, hvordan Finn hevet kniven og kjørte den inn i den lille kroppen til Ali. Enda en gang. Og enda en gang.
Victoria lukket øyene, og forsøkte å late som om det aldri hadde skjedd.
Det var ingen skrik oppe fra skogholtet, bare stillhet.
Hvordan kunne noen være så stille med så mange knivstikk?
Da hun åpnet øynene, merket hun at hun satt på den kalde bakken. Hun kom seg opp igjen ved å støtte seg til veggen på klubbhuset, og vendte seg mot Morgan.
Først nå så hun at Samuel fortsatt sto som fastfrosset foran Morgan, som om han ikke hadde turte å løpe bort, eller ikke klarte det. Hun møtte blikket til Samuel. Øyeeplene var kritthvite i det svarte ansiktet. Victoria forsøkte å si noe, hun trodde hun forsøkte å rope «Løp!», men ingen lyder kom fram.
Til slutt var det som alt kom ut på én gang. Hun skrek det så høyt at hele byen kunne høre det: «Løp!»
Samuel begynte langsomt å rygge bakover, før han vendte seg om og sprang så fort han kunne mot veien.

I alle år etterpå var minnet som nysnø i hodet hennes, helt rent, helt klart: Lyden av grusen under skoene hans, raske skritt mot veien, lette, nesten uten vekt, Morgan som om det var i sakte film, hånda hans som grep inn i jakkelomma, refleksjonen i metallet. De rolige skrittene bort fra henne, baklengs, med et merkelig uttrykk i øynene. Så snudde han seg rundt og løftet armen.
I fengslet, det første året, hadde hun våknet om natta av det skarpe lyset fra munningsflammen. Så fulgte drønnet, etterfulgt av larmende stillhet. Deretter den knapt hørbare av lyden fra Samuel, da ansiktet hans traff asfalten. Så hvinte det i ørene, lufta luktet som kruttlapper, som en barnebursdag hun nesten ikke husket lenger. Det siste minnet var av Morgan som langsomt gikk bort til veien, pekte på den livløse, spede kroppen med pistolen og skjøt Samuel i bakhodet.
Det første livet hennes hadde endt akkurat der.
Ingen hadde trodd på henne under rettssaken, at hun hadde forsøkt å redde den ene guttungen. Morgan hadde bare stirret på henne hele tida i rettssalen.
Hun kjente det blikket så altfor godt.
Den dagen han slapp ut, var hun død.

Til toppen

Bøker i serien