Courtneys krig (Innbundet)

Serie: Courtney 17

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

Når verdenskrigen for alvor griper om seg i 1939, rives kjærestene Saffron og Gerhard brutalt fra hverandre. Plutselig befinner de seg også på hver sin side av frontlinjene ...

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 480
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Courtney's War
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Courtney
Serienummer: 17
ISBN/EAN: 9788202689216
Omtale Courtneys krig

Storslått om krig og kjærlighet

Når verdenskrigen for alvor griper om seg i 1939, rives kjærestene Saffron og Gerhard brutalt fra hverandre. Plutselig befinner de seg også på hver sin side av frontlinjene ...

 

Det er vår i Paris. Vakre Saffron og atletiske Gerhard opplever den store kjærligheten. Begge er velstående, Saffron Courtney hører til den britiske overklassen i Sør-Afrika, mens Gerhard von Meerbach er en del av aristokratiet i Tyskland. Kjærligheten blomstrer, fremtiden ser lys ut. Men når Hitler gjør alvor av sin politiske galskap, skilles deres veier brått. Saffron drar til London og Gerhard til Berlin.

Spioner på hver sin kant

Saffron Courtney lar seg rekruttere i Churchills spionnett, og blir sendt til Belgia for å avsløre hvordan nazistene infiltrerer britenes nettverk. Hun blir trent for å gå undercover i farlige miljøer, og forstår raskt at hun jaktes på av en av Tysklands mest hensynsløse spioner. Men det skal mer til for å stoppe Saffron. Etter hvert får hun også vite hva som skjer med Gerhard, og gir aldri opp tanken om at de skal treffes igjen.

 

Til konsentrasjonsleir
Gerhard har tidligere hjulpet sin jødiske advokat å rømme til Sveits. Når det blir avslørt, får han hjelp av broren sin, SS-offiser Konrad, til å slippe fri, forutsatt at han omskolerer seg til jagerflyver, og stiller opp på nazistenes side. Når han beordres til å gjøre tjeneste ved slaget ved Stalingrad – krigens blodigste slag – innser han at muligheten for å overleve er minimal. Det skal vise seg at han får rett. Han overlever kampene, men blir avslørt når han deltar i en anti-nazistisk konspirasjon. Broren sørger for at han blir sendt til Dachau, den verste av alle konsentrasjonsleirer.

Begges umulige dilemma
På hver sin måte blir Saffron og Gerhard konfrontert med nazismens ideologi og en ondskap som overgår alt. Begge utfordres til å ta vanskelige valg: Skal de ofre sin egen sjel, eller skal de gjøre alt de kan for å overleve grusomhetene? Saffron må balansere på en særdeles slakk line når hun må hanskes med nazistenes egen spionspydspiss, mens Gerhard på sin side har mer enn nok med å overleve fysisk når han utsettes for nazistenes umenneskelige metoder i Dachau. Drivkraften hos begge er troen på at kjærligheten tåler alt og håpet om at krigen en gang skal ta slutt.

Stor kunnskap
Med Courtneys krig fortsetter forfatter Wilbur Smith den dramatiske historien om familien Courtney. Det er bare å bøye seg for kunnskapen hans og researchen som han legger sømløst inn i fortellingene. Samtidig som kjente, politiske personligheter under krigen blir referert til, sørger han for at de to store hovedkarakterene virkelig spiller hovedrollen på hver sin side av frontlinjen. Mange forfattere som legger handling til en krig, lar fort krigen ta overhånd, men ikke Wilbur Smith. Til tross for sin utømmelige kunnskap, lar han bare krigen være bakteppe.

Kjærligheten som tåler alt
Courtneys krig er en spionthriller, men også så mye, mye mer. Den gir oss innsikt i hva som skjedde på begge sider av frontene. Og den gir oss innsikt i hvordan kjærligheten kan utsettes for umenneskelige lidelser, men likevel tåler alt. Dette er en episk fortelling om mot og kløkt, svik og bedrag, håp og kjærlighet, ikke minst den kjærligheten som tåler selve essensen av en verden i krig. Når Wilbur Smith også klarer å opprettholde perfekt tempo hele veien, er dette en fremragende roman for lange økter i godstolen på mørke vinterkvelder.

Til toppen

Andre utgaver

Courtneys krig
Bokmål Ebok 2021
Courtneys krig
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Courtneys krig
Bokmål Heftet 2021

Flere bøker av Wilbur Smith:

Utdrag

Celledøra ble revet opp med et smell. Inn kom en kortvokst kvinne med skarpe trekk, kledd i mannskjeledress med et stramt belte rundt den svulmende midjen. Hun slengte en bunt skitne filler foran Saffron.

«Ta på deg dette!» kommanderte hun.

Saffron grep fillene, som viste seg å være en lerretskittel i kjedelig lysegrå farge. Den hadde brune skjolder nedover hele forsiden.

«Blodflekker,» sa kvinnen. «De lar seg ikke vaske bort.»

Saffron trakk kittelen over hodet og stakk armene gjennom de korte ermene. Stoffet var grovt mot huden. Det er det minste problemet mitt, tenkte hun.

Kvinnen snudde seg mot korridoren som gikk forbi cellene. «Fangen er klar!» ropte hun.

To soldater kom inn. En av dem ga kvinnen et svart tøystykke som hun stakk i beltet. Så ga han henne et par håndjern.

«Hendene!» kommanderte hun.

Saffron stakk frem armene med håndleddene samlet og gjorde ikke noe forsøk på motstand. Fra nå av var målet hennes å være så passiv og stum som mulig. Ikke gi fienden noe som helst.

Kvinnen tok det svarte tøystykket ut av beltet. Saffron så at det var en hette, og i neste øyeblikk ble den trædd over hodet på henne; den dekket ansiktet og hindret henne i å se noe.

Hun kjente at kvinnen grep skuldrene hennes og dreide henne mot døra.

«Gå!»

Saffron gikk noen skritt frem, nølende, redd for å støte på en vegg eller dørkarmen.

«Stopp! Venstre om! Gå!»

Kommandoene fortsatte mens Saffron ble geleidet opp av kjelleren i huset og ut i kald friluft. Hun kjente kjølig stein mot de bare føttene, deretter vond singel, og så en lang strekning med rimdekket gress. Den sure vinden skar gjennom kittelen som om hun fortsatt var naken. Hun hadde ikke fått noe å spise eller drikke på mange timer, og uansett hvor hardt hun prøvde å holde seg mentalt årvåken, var hun ør av utmattelse.

Til toppen

Bøker i serien