Brennemerket (Innbundet)

Serie: ELLI 5

Forfatter:

Brennemerket er en fargerikt skildret, actionfylt reise i Bangkoks underverden - blant MC-gjenger, bordellene i Patpong, i de norske miljøene i Thailand - og ikke minst i Ellis egen familiehistorie.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 344
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: ELLI
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202453190
Kategori: Tradisjonell krim og Hardkokt krim
Omtale Brennemerket

Verdiløse liv

This is Bangkok. Life is cheap. Vi befinner oss i en eksotisk metropol, rå og hensynsløs. I Eystein Hanssens Brennemerket er ikke bare livet billig. Det er null verdt.

Mange nordmenn rømmer til Thailand for å skape seg et nytt liv. Elli drar dit for å feire morens bursdag. Men i stedet for ferie og feiring utvikler oppholdet seg til Ellis personlige vendetta mot søsterens drapsmann for atten år siden.
Dette er en sterk beskrivelse av de svakestes ansikt skrevet som en actionthriller av en forfatter som kan faget til fingerspissene. Brennemerket er en spennende, nervepirrende klappjakt på amoralske, nådeløse skurker i et land der lover og regler knapt er verdt papiret de er skrevet på.

Sorgen som aldri slipper

Det starter med morens demoner fra fortiden. Livet som "bar girl". Bangkoks horestrøk er en saftig kulisse når Elli og moren prøver å redde dem som lever der på nåde. Hjerteskjærende scener viser et samfunn med store problemer, med opptøyene i 2014 som bakteppe.

Som vanlig belyser Eystein Hanssen samfunnets iboende ondskap, enten det nå dreier seg om prostitusjon, korrupsjon eller trafficking. Når moren ikke lenger tør å være med og reiser hjem til Norge, står Ellis gode venn og politikollega Nereng klar til å bistå.

Fortidens demoner
Elli, eller Elisabeth Sunee Rathke, er Eystein Hanssens geniale krimhelt. Halvt thai, halvt norsk, en uredd, tøff og troverdig dame. Elli har en sorg hun aldri blir kvitt, nemlig drapet på søsteren. Vi lesere har ventet på når oppgjøret skulle skje, og nå er tiden inne. For Elli er reisen til Thailand en halsbrekkende renselse som ikke var til å unngå. Både på det indre og ytre plan.

Ultrakynisk
Eystein Hanssen skildrer det skjebnesvangre så du ser det for deg, og kombinerer det med høyt tempo, mye action og et miljø som bærer preg av at han kan mye om det han skriver om. Du kjenner deg utsatt for en påfallende miks av åndenød og klokskap når du leser bøkene hans. Han har virkelig gjort leksa si, og du skjønner at det ikke finnes noen enkel løsning på det Elli prøver seg på. Alle saker har minst to sider, og det er ikke gjort i en håndvending å få bukt med ultrakynismen i Brennemerket.

Privat hevn
Elli er markant. Hun er sta, sterk og handlingsorientert. Med døden i hælene jakter hun på sin private hevn, søsterens drapsmann og hans kompiser Olsen og Hòk. Ferden går sørover til det ”norske” samfunnet i Cha-am og Hua Hin, men selvsagt går finalen av stabelen i den verst tenkelige kulissen av alle. I Bangkok. Du ser for deg Ellis endelikt gang på gang, leser videre med høy puls, kraftige jág i magen og heier på rettferdighet hver gang nok et Harley-uhyre venter rundt neste sving. Og den uventede avsløringen på siste side gjør at du har én eneste tanke i hodet når alt er over:
Hvordan i all verden kommer livet til Elli til å bli nå? 

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Andre utgaver

Brennemerket
Bokmål Ebok 2015
Brennemerket
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Eystein Hanssen:

Anmeldelser Brennemerket

«Rått og røft i Bangkok.» Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen


«Hanssens hittil beste.» Ole Jacob Hoel, Adressavisen


«For å låne en velbrukt klisjé: Brennemerket er "one hell of a ride"!»
Anders Holstad Lilleng, Demokraten


«I det hele tatt – Brennemerket gir action for alle penga av en forfatter som blir stadig sikrere i sin sak.»
Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad


«Skruppelløs hallikvirksomhet, hvitvasking av penger, korrupsjon og andre misligheter rulles opp i en serie fargesterke og eksakt gjengitte scener som viser at forfatteren i tillegg til å ha inngående kjennskap til de ytre samfunnsstrukturene, også er lydhør for den underliggende mentaliteten i det som tradisjonelt beskrives som smilets land.»
Pål Gerhard Olsen, Aftenposten

Til toppen

Utdrag

Fallet ned fra broen tok ikke mer enn et par sekunder. For Elli virket det som minutter. Jentas hår flagret vilt over hodet, klærne la seg flatt inntil henne før den tynne kroppen tok vannflaten med et dumpt plask. En annen kvinne oppå broen skrek og hadde selv begynte å klatre opp på gelenderet.
Skriket fikk gjestene på hotellrestauranten ut mot Chao Phraya, Bangkoks største elv, til å gispe og stirre skrekkslagne ut over elva.
Elli så rådvill mot moren, Dee. Hun hadde også fått det med seg og speidet forvirret ut over elva. Brage hadde reist seg og så vantro mot den andre som nå klamret seg skjelvende til gelenderet.
«No!» skrek en turist.
Med ustø bevegelser slapp også denne jenta gelenderet og lot seg falle som en pil mot det brune vannet. Elli hørte lyden av klærne som blafret av luftmotstanden. Et nytt lite plask, ringene i vannet ble raskt spist av de langt større krusningene som løp i sikksakk rundt brokarene.
Elli var på beina, enset ikke at hun hadde skumpet til bordet og veltet en skål med curry ut over moren og Brage. Hun løp de sju-åtte meterne til gelenderet som gikk langs elvebredden. Hun stirret mot krusningene under broen der jentene hadde truffet vannet. Det ene hodet kom til syne i vannflaten. Jenta der ute ropte, skrek, plasket. Elli klarte ikke skjelne alt, men oppfattet «hjelp, hun drukner!»
Ellis politihjerne slo inn. Det sto om sekunder for å redde livet til jenta som fortsatt var under. Avstanden bort kunne være femti-seksti meter. Hun kunne nå dit i tide til å hjelpe. Elli svingte seg over gelenderet som løp langs elvebredden og beregnet avstanden ned. I samme øyeblikk kjente hun en liten, fast hånd rundt venstre overarm.
«Nei!»
Elli snudde seg, så rett inn i morens innbitte ansikt og visste umiddelbart at moren hadde rett. Elvas understrømmer var ekstremt farlige. Hun ville aldri kunne hjelpe jenta opp igjen.
Hun peste frustrert, kjente seg handlingslammet mens blikket flyttet seg til et bord litt lenger inn i hotellets utendørsrestaurant. Rundt tjue mennesker hygget seg der. Selv om hun, moren og Brage var på ferie i Bangkok for å feire morens sekstiårsdag, hadde ikke Elli unngått å registrere at gjestene rundt bordet var fra Royal Thai Police, Crime Scene Investigation Unit, Bangkok da de kom inn i restauranten femten minutter tidligere.
«Det er to kvinner i vannet!» ropte Elli til dem på thai.
Et par av hodene snudde seg mot henne, ga henne et kort blikk som sa: «Ikke vår sak, ikke forstyrr.»
De snudde seg og deltok hjertelig i neste skål.

Til toppen

Om forfatter Eystein Hanssen

Eystein Hanssen debuterte som forfatter i 2010 med krimromanen De ingen savner på Vigmostad & Bjørke, til gode kritikker og en nominasjon til Bokhandlerprisen. Andre roman i serien om den norske politiheltinnen Elli, Giftstrøm, kom i august 2011, også nominert til Bokhandlerprisen.

Hanssen har en variert yrkesbakgrunn. Han trådte han sine yrkesmessige barnesko som frilansjournalist og -fotograf i lokalavisa Oppland Arbeiderblad på Gjøvik. Nyhetsbasillen brakte ham til NTBs fotoavdeling i Oslo, der han vekselvis var frilans pressefotograf, vaktsjef på bildedesken og senere fotojournalist.

I 1989 flyttet han til New York, hvor han ble værende i halvannet år og tok diverse filmkurs. Deretter flyttet han til København som frilans filmfotograf, men returnerte til NTB i 1991. I rollen som journalist/fotograf deltok han på vegne av NTB på en ekspedisjon til Antarktis i sesongen 1991-92.

Våren 1992 startet Eystein Hanssen i TV 2, der han jobbet som fotograf og klipper på nyhetene, og senere i reportasjemagasinet Dokument 2. I 1994 deltok han på en ekspedisjon til Mount Everest. Etter TV 2 fulgte ti år med egne produksjonsselskap og dokumentarfilmproduksjoner, der han hovedsakelig produserte, men i flere tilfeller også regisserte og skrev manus. Flere av produksjonene er prisbelønte.

Eystein Hanssen er utdannet innen film, informasjonsteknologi, mediekunnskap, markedsføring, og har en master i administrasjon og ledelse. Ved siden av forfattergjerningen jobber han med filmprosjekter, og som kommunikasjonsrådgiver.

Til toppen

Bøker i serien