Jaget (Innbundet)

Serie: ELLI 6

Forfatter:

Et barbarisk drap i Bjørvika. En søkkrik investor siktes for finansiering av terror. Noe stort er under oppseiling i byen som har opplevd terror på nært hold før …

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: ELLI
Serienummer: 6
ISBN/EAN: 9788202510145
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Jaget

Jakten på fortapte sjeler

Et barbarisk drap i Bjørvika. En søkkrik investor siktes for finansiering av terror. Noe stort er under oppseiling i byen som har opplevd terror på nært hold før … 

Investoren som er siktet for medvirkning til terrorfinansiering, har amerikansk pass og er ettersøkt i USA. Nå sitter han i Ringerike fengsel, men mobilutskriftene viser at han var i kontakt med avdøde i Bjørvika den dagen drapet ble utført. Elli sjekker leiligheten hans i Bjørvika, og finner en bankkonto på 17 millioner euro og bevis for at han opererer under falsk identitet. PST mener dette er deres case, og ber Elli holde fingrene av fatet. USA på sin side presser på for utlevering, de vet at investoren er bror til den beryktede lederen for terrororganisasjonen Den hellige orden av Islam.

En nådeløs verden 
Khalid (19) har en kjæreste på Lørenskog, mot familiens vilje. Faren importerer asiatiske matvarer og sliter med økonomien. Han tar kontakt med en pakistansk gangsterleder for å få hjelp, og lånet som han mottar skal få fatale konsekvenser for sønnen Khalid.

Basma sitter i Libya, og venter på å komme seg til søsteren i Norge. Hun er én av millioner som har flyktet fra en verden av vold og terror. Før hun kommer seg av gårde, får hun øye på terrorlederen som halshugget mannen hennes i Irak. Hvem er på vei hvor? Hvem er fiende og hvem er venn? Og hvem trekker i de usynlige trådene som gjør at folk på flukt faller radikalt utenfor i sitt nye samfunn?

Elli i drama
Elli – halvt thai, halvt norsk og uredd som få – virvles inn i et drama større enn de sakene hun tidligere har etterforsket. Hun har blitt mor, og krangler med Brage om oppdragelse og oppdrag. Samtidig tar hun et steg opp som etterforsker, lar seg ikke pille på nesen av PST og avtvinger respekt fra øverste offisielle hold. Det som starter med liket i Bjørvika, eskalerer med nye, farlige aksjoner utenfor Oslo. Når Oslopolitiet forstår at en storfisk i terrorakvariet bokstavelig talt vaker rett under overflaten, er det duket for skyhøy alarmberedskap og maskinpistoler i beltet.

Fra skanse til skanse
Jaget er islam mot resten. Islam mot seg selv. Politiet mot PST. Norge mot USA. Eystein Hanssen tar deg inn til margen av karakterer som drives fra skanse til skanse, og vever alt sømløst sammen til én forrykende fortelling med uhyggelige perspektiver. På intelligent vis gir han oss også innsikt i et Norge i etnisk endring. Jaget er en oppvisning i hvordan sterke mennesker utnytter svake, og viser hvilken pris folk på nederste trinn betaler for å overleve i sitt nye samfunn. Jaget er et konstant jag i magen, hyperventilering og nytelsen av litterær stålkontroll. Denne utsøkte thrilleren er ganske enkelt Eystein Hanssen på sitt aller beste! 

Til toppen

Hanssen gnistrer i politiscenene og skinner når det kommer til dialogene ...
Elin Brend Bjørhei, VG

Andre utgaver

Jaget
Bokmål Ebok 2017
Jaget
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Jaget
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Eystein Hanssen:

Anmeldelser Jaget

Hanssen gnistrer i politiscenene og skinner når det kommer til dialogene ...
Elin Brend Bjørhei, VG (terningkast 5)

Til toppen

Utdrag

Varsomt gikk Elli ned leideren fra byggeplassen i Bispevika, innerst i Bjørvika, og ut på lekteren foran det som skulle bli nok et bygg med dyre leiligheter i Oslos nye prestisjebydel. Leilighetene lenger ut på anlegget var for lengst solgt til dem med de dypeste lommene. Sola reflekterte i de små krusningene i sjøen, Elli kjempet bort lyset med et par pilotbriller.

«Rathke,» sa en rusten stemme bak henne.

Elli snudde seg og så rett på Sverre Brenner. Han hadde begynt på avdelingen trekvart år før Elli gikk ut i fødselspermisjon. Brenners rufsete framtoning og hipsterskjegg knyttet seg til fortiden som skarpskytter for de norske styrkene i Afghanistan.

«Muja,» sa hun blidt og reiste seg. Brenner lignet mer på en Mujahedin-kriger enn en etterforsker.

«Du er tilbake?» sa han ivrig.

Elli hadde ikke hatt mye med Brenner å gjøre, men nok til at hun visste han var i en slags konstant adhd-transe med et ustoppelig behov for noe å holde på med.

«Ser slik ut,» sa hun.

Trykket i Brenners hode datt et par bar.

«Bra,» sa han og nikket tydelig. «Vi trenger noen litt operative her … litt daft etter at Nereng forsvant.» Muja vippet venstre pekefinger opp. «Han sa jeg kunne stole på deg.»

Elli smilte, vendte blikket utover lekteren, der det sto to yngre uniformerte betjenter. Det måtte være patruljen fra Sentrum som hadde ankommet først. Ved siden av dem hang to karer i sivil, Åkre og Glomstad fra Krimvakta. Åkre var slank, med brede skuldre og gelé i det mørke håret. Glomstad framsto ubarbert og mer gatesmart. Begge struttende av har-sett-det-meste-holdning, i en alder av knapt tretti.

Vel gutter, tenkte Elli, det har dere ikke.

Hun nikket til de to uniformerte betjentene, en mann og en kvinne. De sto med hver sin båtshake ned i sjøen bak lekteren.

Elli så på Åkre, hvis ranke holdning indikerte at han var senioren på åstedet. «Hva er historien her, Åkre?»

«Historien er,» startet han, den lyse stemmen sto ikke helt til de brede skuldrene, «at to bygningsarbeidere som jobbet innunder anlegget,» han pekte under byggeplassen, mellom pælene som bygget sto på, med sjøen skvalpende mellom, «kjørte rett på liket med en liten båt,» Åkre snudde seg halvt mot høyre og pekte på en liten aluminiumsbåt fortøyd til lekteren, «mens de holdt på med en eller annen inspeksjon.»

Elli nikket, lot blikket sveipe inn på land, la merke til to andre uniformerte kolleger ved en grå brakkerigg til venstre, lenger inn i vika. «De to betjentene der borte holder vitnene?»

Åkre nikket.

«Bra. Vi snakker med dem etterpå.» Hun nikket spørrende i retning av betjentene ute på enden av lekteren. 

«Jepp,» sa Åkre. «Han ligger der og flyter.»

Til toppen

Bøker i serien