Åtseldyr (Innbundet)

Serie: ELLI 4

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: ELLI
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202423551
Kategori: Tradisjonell krim og Hardkokt krim
Omtale Åtseldyr

Mørkets hemmeligheter
En uteligger søker ly i en mørk jordkjeller. I ruståka finner han små ribbeinsbiter i et hull. Et barnelik uten hode. Eller? Politietterforsker Elli Sunee Rathke får sin aller vondeste drapssak. Hun må finne ut hva som ligger begravet i de svarte nazitunellene under Oslo. Elli må krype og slåss, og hun kommer til å finne makabre lik på uventede steder. Men de aller mørkeste hemmelighetene må hun grave fram fra livet i rike villaer på vestkanten. Villaer med store eplehager og vellykkede penger. Og skjulte historier.


Klaustrofobiske tuneller
En gammel barndomsgjeng har fulgt sporene som livet har gitt dem. Penger, seilturer og godt betalte karrierer i jus og finans. De har pene koner og store hus. Og dypt begravde hemmeligheter. Noen av dem ligger i Vika.

Under Oslo bygget nazistene et nettverk av tuneller. De fleste av dem er kartlagt, men Elli finner nye spor i de gamle, mørke gangene. Stengte dører, flere beinrester og sterke menn som prøver å drukne henne. For å komme videre i den makabre mordsaken må Elli og makkeren Nereng lete blant gamle penger og store hus. Bak tilsynelatende perfekte og vellykkede fasader.


Faunakrim
Skjelettene i jordkjelleren kommer fra en ape og en sjelden fugl. Via en suspekt luksusrestaurant på Aker Brygge finner Elli og Nereng vei inn i en lukket internettverden hvor rikinger på jakt etter eksklusive opplevelser spiser klodens truede dyrearter. Hjemme i villaene deres sitter forskremte og mishandlede au-pairer og gruer seg til familiene kommer hjem. Elli nøster videre i gammel krigshistorie, luksusvaner, barnevernssaker, sirkus, innvandrerrestauranter og reptilomsetning. Samtidig går hverdagen hennes videre, hun har undervisning i karateklubben, den thailandske moren hennes er kanskje alvorlig syk, og hva er det egentlig med Brage, den kjekke veterinæren som bistår politiet? Elli vil av prinsipp ikke blande jobb og privatliv, men med Brage er ikke akkurat det så lett.


Halv Buddha
Eystein Hanssens nye bok om Elli Sunee Rathke er et strålende eksempel på at det fortsatt går an å skrive samfunnskritikk inn i krimsjangeren. Med forgreninger til adopsjonssvindel, dyremishandling, drap og undertrykking er de hemmelige tunellene under Oslo et flott bilde på et samfunn fullt av mørke understrømmer. De fleste har noe å skjule. Samtidig blir vi mer kjent med Elli. Hanssen balanserer på en meget elegant måte det å løse en spennende kriminalgåte med å la oss bli bedre kjent med en troverdig og spennende hovedperson. Den buddhistisk inspirerte etterforskeren er smart, systematisk og flink til å improvisere. Samtidig sliter hun med den syke moren som gjerne vil ha en svigersønn, og savnet etter søsteren, som ble drept da hun var tenåring. Barnemordsaken blir større og større. For hver detalj hun løser dukker det opp nye, svarte forgreninger. Og Elli blir ikke kvitt bildet av den døde gutten i jordkjelleren.


Actionsmell
Alle hemmelighetene blir til slutt for store, og Elli klarer å samle alle de løse trådene. Det blir litt av et smell når alle skjelettene ramler ut av skapene sine. Hanssen har fått mye skryt for actionscenene sine før. Og det ender i en bokstavelig eksplosjon av en troverdig, elegant og ikke minst spennende actionavslutning. Saken blir løst, men de fleste involverte har tapt allikevel. Og Elli kan gå videre. Kanskje sammen med Brage? Vi gleder oss allerede til den neste boken om Elli!

 

Fakta Elli Sunnee Rathke

36 år
Halvt norsk, halvt thai
Utdannet jurist, jobbet i politiet siden 2002
Buddhist light, en slags sekulær buddhist
Svart belte, 2. Dan i karate
Søsteren Anne Toey drept da hun var 19
Far død i trafikkulykke
Partneren Bent Harr drept under etterforskning i 2010

NG>

36 år
Halvt norsk, halvt thai
Utdannet jurist, jobbet i politiet siden 2002
Buddhist light, en slags sekulær buddhist
Svart belte, 2. Dan i karate
Søsteren Anne Toey drept da hun var 19
Far død i trafikkulykke
Partneren Bent Harr drept under etterforskning i 2010

Til toppen

Andre utgaver

Åtseldyr
Bokmål Ebok 2013
Åtseldyr
Bokmål Heftet 2014
Åtseldyr
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av Eystein Hanssen:

Intervju

Gamle nazibunkere


- Jeg starter med noe jeg interesserer meg for, og så begynner jeg å lure på hvordan jeg kan lage en historie og en spennende intrige ut av det. Denne gangen begynte det med de gamle bunkerne. Jeg kom tilfeldig over det. En bifigur var gammel nazist, og i researchen rundt ham kom jeg over de hemmelige gangene og bunkersene i Vika. Det med nazismen var jo bare en slags effekt, mens dette var en veldig bra setting for et nytt mysterium! Så var jeg rundt i gangene på research, blant annet i en bunker som ikke så mange har vært i, i Cort Adelers gate, og der var det mange spor og innganger til mange mulige forbindelser til andre steder. Da var jeg sikker på at her kan jeg i hvert fall dikte videre.

Hvordan kom du over de hemmelige nettsidene med folk som spiser truede dyrearter?
- Jeg leste en artikkel om det, om en gruppe mennesker i Los Angeles som spiste spesiell mat, blant annet hortulanen, den lille spurvefuglen som er under press nå. Den finnes her også. Så alt her er ekte. Det at mennesker boltrer seg i eksesser og forbruk, og treffes for å spise truede dyrearter, det er dessverre også reelt. Slangesekvensen i boka, den er helt ekte, det har jeg sett selv og på YouTube. Det er fælt, men jeg måtte se det for å beskrive det, hvordan man spiser et pumpende slangehjerte. Jeg er en sterk motstander av alt slikt, men når man skriver krim, så er dette en måte å aktualisere mysteriet ditt på.

Alle kjeltringene denne gangen er rike og solide mennesker, er det en klar adresse i det?
- Ja, det er det jo. Det er ikke dermed sagt at det ikke er dårlige mennesker på østkanten også, men det var viktig for denne historien at det lå gamle penger og holdninger i bunn. Den friheten det gir, til å gjøre som man vil og ikke bry seg om resten av samfunnet, gjerne gjennom generasjoner, det gir meg gode muligheter til å gi personene spennende karaktertrekk som jeg kan spille på i en historie som dette.

Her er makabre mord, mørke ganger og halvparterte lik, hvor kommer den mørke uhyggen fra?
- Det hjelper jo mye med en setting som disse tunellene. Og jeg er flasket opp på skrekkfilmer, jeg har sett altfor mange. Jeg har analysert og studert dem, jeg har faktisk også laget en lavbudsjett skrekkfilm selv en gang (22 i 2003), så jeg kjenner sjangeren godt. Akkurat i denne boka så kunne jeg bruke noen av effektene. Men jeg holdt meg veldig tilbake, for det må ikke bli parodisk, det er jo en krimbok dette her, da må det være realistisk. Men er det mørkt og trangt og uoversiktlig og mange ukjente forbindelser så har man allerede spredd en så stor uhygge over plotet at da kommer det litt av seg selv også. Leserne får jo vurdere om effektene er for mange, men jeg prøver å holde meg på et edruelig nivå. Denne historien har jo mange ekle elementer; siden mange av dem er basert på ting i virkeligheten, er det greit å bruke litt sterke virkemidler.

Den 4. boken om Elli, kjenner du henne nå?
- Ja, jeg blir bedre kjent med henne hver gang. Det er spennende. Leserne liker henne, de spør hvordan det går med henne, og hvordan det går med bikkja. Nå begynner de også å spørre hvordan det blir med Brage, veterinæren. Med Ellis tokulturelle bakgrunn fra Thailand og Norge så er hun veldig spennende å skrive om, hun er full av motsetninger. Hun vokser jo, hun også. Og så må jeg ha litt hjelp fra kvinnelige testlesere for å se at jeg treffer riktig.

Hvorfor tror du folk liker Elli så godt?
- Det leserne sier er at hun er en tøff kvinnehelt, men fortsatt av ekte kjøtt og blod. Ofte er kvinner ofre i denne sjangeren. Er de hovedpersoner så har de ofte sosiale skavanker som er tatt veldig langt ut, enten det er Saga Norén eller Sara Lund. Elli ligger vel mer i midten av samfunnet. Samtidig så er hun tøff på en troverdig måte. Det ligger i hennes kulturelle bakgrunn, hun har en litt annen etikk og logikk. Hun er veldig pragmatisk, som de er i Asia, hun er jo en slags sekulær og tvilende buddhist, hun tviler som alle andre. Og at hun er god i kampsport, det gjør henne til en spennende og tøff dame.

Eystein Hanssen er intervjuet av Guttorm Andreassen for Krimklubben

Til toppen

Utdrag

En trang korridor, mest som en tunell med vegger av stein og betong, strakte seg innover i en slak bue.
«Dette må være forbindelsen til KNA-hotellet,» sa Elli spent.
Nereng lente seg fram på siden av henne. «Du først?»
Elli tok et forsiktig steg inn, kjente at gulvet var stabilt og tørt. Bak seg hørte hun Zenith pipe sin misnøye over at hun gikk innover. Hun gikk åtte - ti meter innover uten å se enden. Hun stoppet, lyttet. Var det noe som beveget seg der inne?
«Hallo?» ropte hun.
Stillhet.
Så antydningen av bevegelse, noe som skrapte langs tunellveggen.
«Alt ok?» spurte Nereng bak henne.
Elli signaliserte med en finger mot leppene at han skulle være stille.
Zenith knurret bak Nereng.
Elli snudde seg. «Nei!» sa hun myndig.
Samtidig hørte hun nok en lyd foran seg i mørket. Ikke til å ta feil av; det knurret der også.
Zenith bjeffet. Kraftig, dypt, slik han gjorde når det var alvor. Hun rakk knapt å snu seg før han bykset bjeffende innover og presset seg forbi.
«Helvete,» sa Nereng og kastet seg etter.
De løp noen sekunder før et margskrik av et hyl gjallet gjennom mørket. Zenith sloss med noen. Eller noe. Øyeblikket etter nådde hun fram og så Zenith stå på to oppetter nok en ståldør, samtidig som han freste iltert. Blodig langs leppene, smattende som om han hadde fått noe mellom tennene. I lyset fra lommelykten så hun et par bittmerker, på bringen og nakken. Hun forsøkte å roe ham, konstaterte at skadene ikke var alvorlige. I kjeften satt tjafser av grå hår. På gulvet lå det mer av de samme hårene. Hun plukket opp en tust.
«Ok,» sa hun andpusten. Hun fikk Zenith ned på fire, men han slapp ikke blikket fra døra foran dem.
Elli snudde seg mot Nereng, som sto krumbøyd bak henne.
«Ok?» peste han.
«Ja. Han må ha forsvunnet ut den veien,» sa hun og nikket mot ståldøra.
«Er det KNA-hotellet?»
«Ja," sa Elli og ba ham gi beskjed til Krimvakta og få en patrulje sendt til KNA-hotellet.

Til toppen

Om forfatter Eystein Hanssen

Eystein Hanssen (f. 1965) deler tiden sin mellom forfatterskap, filmprosjekter og PR-arbeid. Han debuterte skjønnlitterært med De ingen savner (2010). Han har vokst opp på Gjøvik, bor nå i Oslo og har tidligere jobbet som TV-produsent og fotojournalist. Hanssen har også gitt ut Giftstrøm (2011) og Triangel (2012). Forfatteren har vært nominert til Bokhandlerprisen to ganger.

Til toppen

Bøker i serien