Vokteren (Innbundet)

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Et demokrati i fare

Som alltid befinner Jack Reacher seg i midten av et scenario der han må rette opp urettferdigheten. Som en helt fra sidelinjen – en vår tids Robin Hood – beskytter han mannen i gata mot kriminelle overgrep og utnytting.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Sentinel
Oversatt av: Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788202698959
Kategori: Hardkokt krim
Omtale Vokteren

Jack Reacher – vår tids Robin Hood

Jack Reacher går av bussen i en søvnig liten by utenfor Nashville. Planen er å ta en kaffe før han reiser videre.

Men det skjer ikke.

Den lille byen er blitt stengt ned av et cyberangrep. Og sentralt i det hele står Rusty Rutherford – enten han vil det eller ikke. Rusty er en gjennomsnittlig flink IT-ansatt, men han vet mer enn han selv er klar over.


Rusty er ufrivillig blitt syndebukken for dataangrepet – og har forsøkt med både backup og infiltrering, men hele byen er offline. Den eneste løsningen er å betale løsesummen som cyberangriperne krever. Og det er mange millioner …


Reacher innser at han kanskje må holde seg i nærheten og finne ut hva i huleste det er som skjer … og rydde opp som bare han kan.

Et demokrati i fare

Som alltid befinner Jack Reacher seg i midten av et scenario der han må rette opp urettferdigheten. Som en helt fra sidelinjen – en vår tids Robin Hood – beskytter han mannen i gata mot kriminelle overgrep og utnytting.

Reacher er på vei ut av Nashville da han får haik av ung mann sørover til en liten søvnig by i Tennessee. Byen virker stille og rolig, men lite vet Reacher om hva som venter ham. Ganske raskt går han på Rusty Rutherford, persona non grata i byen etter at et cyperangrep har lagt byens datasystemer dødt.

Kriminelle hackere

Som kommunens IT ansvarlige er Rusty hele byens syndebukk på tross av sine forsøk på å ta backup av systemene. Hackere krever store summer for å løse opp systemene, og nå venter byens innbyggere bare på forsikringsagenten som skal finne løsningen som kreves for å få orden på det hele. Tilfeldigvis viser det seg at forsikringsagenten er den unge mannen Racher fikk haik med til byen.  

Instinktiv reaksjon

Mens Reacher tar seg en runde i den lille søvnige byen legger han merke til at Rutherford er i ferd med å bli angrepet av en veltrent og erfaren gjeng. Instinktivt reagerer Reacher, og det er få som har noe å stille opp mot hans tause rettferdighetssans og smarte styrke fra sin tid i militæret.
Mens skurkene sikter seg inn på Rusty Rutherford i Nashville, så har Reacher dem allerede i sikte …

Russisk spion
Etter Jack Reachers hjelp nekter Rusty å gi slipp på ham, og han forteller Reacher om alle problemene han er i. Etter hvert viser det seg at Rustys backup av datasystemene er årsaken til angrepet, og at Rusty er i stor fare. Jack Reacher bestemmer seg for å ordne opp. All informasjonen som hackerne er ute etter ligger i en server som Rusty har tilgang på– og på serveren ligger det også informasjon om et navn. Navnet på en russisk spion som har forsøkt å infiltrere en av Amerikas mest avanserte nye digitale systemer; Vaktposten.  Vaktpostens oppgave er å beskytte integriteten til USAs digitale valgsystem – og i de gale hender kan Vaktposten gi fatale konsekvenser. 

Det amerikanske demokratiet

Den veltrente og erfarne gjengen som angrep Rusty vil ha hans backupsystem. Og Russerne vil ha Rusty. I veien står Jack Reacher. Denne gangen skal altså Reachers utrettelige kamp for den vanlige mannen i gata få følger for hele det amerikanske demokratiet. Det er godt det er få som kan håndtere trøbbel så enestående som Reacher – og det bare med en tannbørste i lommen.

Vokteren er Lee Childs 25. bok med Jack Reacher i hovedrollen – og det er en god grunn til at det på verdensbasis selges en bok av Lee Child hvert femte sekund! Det er bare å lene seg tilbake i godstolen å la seg underholde!

Til toppen

«Frisk, perfekt plot, actionfylt … Må leses.» REAL BOOK SPY

Andre utgaver

Vokteren
Bokmål Ebok 2021
Vokteren
Bokmål Heftet 2021
Vokteren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021

Flere bøker av Lee Child:

Anmeldelser Vokteren

«Reacher, gamle venn … Solid og actionfylt som alltid. Og absolutt ingen grunn til bekymring – Lee har på ingen måte sluppet taket på helten sin selv om lillebroren er medforfatter.» CRIMEFICTIONLOVER

«Masse action, etterforskning, humor … Jack Reacher fortsetter der han slapp og dykker dypere etter sannheten. PUBLISHERS WEEKLY

Til toppen

Utdrag

Snu deg, tenkte Reacher. Ignorer treningsrottene. Legg heller merke til fyren som følger etter deg.
Rutherford snudde seg ikke. Han gikk videre.
Avstanden var nå nede i tolv meter. Ytterligere seks meter mellom Reacher og fyren på vestsiden.
Det var opplagt hva som kom til å skje. Reacher kunne se det for seg like tydelig som om det hadde blitt skrevet på himmelen med hvit røyk. Bilen kom til å rulle litt lenger framover, så bakdøren var på høyde med fortauet. Fyren på østsiden ville åpne den. Fyren på vestsiden ville dytte Rutherford inn og hoppe etter ham. Kvinnen ville sette seg inn på den andre siden. Fyren fra østsiden ville sette seg i passasjersetet. Og så ville de kjøre sin vei. Hele operasjonen ville ta mindre enn fem sekunder hvis de håndterte den riktig. Og den ville være lydløs. Ikke noe rot, ikke noe tull. Ingen kom til å se noe som helst.
Avstanden var seks meter. Tre meter mellom Reacher og fyren på vestsiden. Avgjørelsens time.
Nå var det fire mot én. Kanskje fem eller seks mot én, hvis de hadde en mobil forsterkning. Ikke odds som bekymret Reacher. Men Reacher var ikke målet deres.
Bilen rullet fram som på kommando. Rutherford stoppet, tenkte ikke over det. Bare en utålmodig bilfører som tok snarveien gjennom et smug. Han drakk en slurk kaffe og ventet på at bilen skulle kjøre videre. Men den ble stående. Fyren på østsiden åpnet bakdøren og holdt den åpen. Den andre satte opp farten. Han strakte ut beina. Venstrehånden koppet seg oppå Rutherfords hode. Høyrehånden grep tak i Rutherfords albue. Han begynte å styre ham mot baksetet. Men han var for sent ute. Det eneste han rakk å dytte, var tomme luften.
Avstanden var null meter. Reacher var oppe ved fyren på vestsiden, på hans venstre side. Han grep Rutherford i kragen. Stakk høyrearmen som en stålsperring foran brystet til fyren fra vestsiden. Snurret rundt med klokken på høyre fot. Skjøv Rutherford bakover og til siden. Og holdt ham der, utenfor de andres rekkevidde.
«La oss gjøre dette på en sivilisert måte,» sa Reacher. «Enten viser du legitimasjon, eller så setter du deg inn i bilen og kjører din vei.»
«Slipp ham,» sa fyren fra vestsiden.
«Hvis du har en gyldig grunn til å anholde ham, må du også ha en slags offentlig legitimasjon. Hvis du har det, vil jeg se den. Hvis du ikke har det, kjører du din vei. Dette er din siste sjanse.»
«Hvem i helvete er du?»

 

Til toppen

Om forfatter Lee Child

Lee Child er født i England, og bor nå i New York.

Han er en av verdens mestselgende og mest prisvinnende forfattere, og har mottatt en rekke priser og utmerkelser, blant annet den høythengende Diamond Dagger-prisen.

Hvert femte sekund blir en av hans bøker kjøpt et sted i verden, og hans nye thrillere går rett inn på bestselgerlistene til New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly, Washington Post, Los Angeles Times og Sunday Times.

Spenningsromanene om Jack Reacher utgis på 45 språk og i 100 land. Lee Child har skrevet 24 romaner om Jack Reacher.

 

Til toppen