Vinterpakket (Innbundet)

Serie: Mattias Kassian 1

Forfatter:

Rune R. Moen (Oversetter)

Vinterpakket er den første boken i en trilogi om elitesoldaten Mattias Kassian.

Mattias Kassian har allerede mistet den viktigste personen i livet sitt. Når det kriminelle nettverket Vinterpakket erklærer krig mot hans nye familie – forsvarets spesialestyrke SOG – har Kassian ingenting å tape.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Vinterpacket
Oversatt av: Moen, Rune R.
Serie: Mattias Kassian
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202789473
Omtale Vinterpakket

Rå actionthriller

Mattias Kassian har allerede mistet den viktigste personen i livet sitt. Når det kriminelle nettverket Vinterpakket erklærer krig mot hans nye familie – forsvarets spesialestyrke SOG – har Kassian ingenting å tape.

Seks år gammel blir Mattias Kassian adoptert fra krigsherjede Rwanda til trygge Sverige. Der lever han sammen med moren Matilda, og de to har det godt sammen. Men etter hvert havner Mattias i et dårlig miljø. Gjengen han har vokst opp med blir stadig tøffere, og Mattias lar seg drive med, helt til moren en dag forlanger at han slutter å kaste bort livet sitt. Hun mener han må komme seg ut og treffe nye folk og spør hva han har lyst til å gjøre. Til morens store overraskelse er det første Mattias kommer på å reise i militæret.

 

Et sted å høre til

Mattias Kassian har altså ikke gjort mye riktig i livet. Men da den svenske moren som er den viktigste personen i livet hans, dør, søker Kassian seg til Forsvarets spesialstyrke for å få en ny start.

 

Mattias har tatt en militær grunnutdannelse og jobbet i befalstjenesten. Men da de begynte å forberede ham til utenlandstjeneste i Kabul, satte mamma foten ned. Dermed sluttet Mattias i forsvaret og brukte sine oppsparte midler på en eventyrreise i Kina, der han jobbet som ekstremsportguide for turister. Men en dag får Mattias en telefon. Kreften de trodde moren hadde overvunnet har spredt seg, og nå er hun døende.

Mattias reiser hjem og tar et vanskelig farvel med moren. Så er han igjen alene i verden.

 

Ny start

Mattias Kassian er blitt 27 år og aner ikke hva han skal gjøre med livet sitt.

Det eneste han har som kan ligne en utdannelse er fra forsvaret. Tiden i militæret var faktisk første gang han følte at han var flink til noe. Utfordringene, øvelsene og de varierte oppgavene passet personligheten hans godt. Kanskje er det der han, nok en gang, kan få en ny start. Han klikker seg inn på Forsvarets hjemmeside og der finner han annonsen som skal endre livet hans mer enn han forstår: Inntaket til spesialstyrkene (SOG) er åpent.

 

Etter en rekke beinharde tester, både psykiske og fysiske, blir Mattias Kassian en del av Forsvarets spesialstyrke SOG. Livet er bra; han har fast jobb, har flyttet inn i en ny toromsleilighet, og har folk rundt seg han anser som venner. Sakte, men sikkert, legger han den vanskelige tiden etter morens død bak seg. Nå har han endelig et sted å høre til, han har fått en ny familie.

 

Ingenting å tape
Men dypt inne i de norrlandske skoger holdes seksten år gamle Joline fanget. Der er hun vitne til at det kriminelle nettverket Vinterpakket vokser seg stort og farlig, og planlegger et angrep på SOG. For hvis de kan beseire Sveriges beste soldater, vil de vise seg uslåelige.

Men Vinterpakket har ikke regnet med Mattias Kassian. Når kollegaene hans i SOG blir ofre for Vinterpakkets korstog, har Mattias Kassian ingenting igjen å tape.

Han har allerede én gang mistet det viktigste i livet sitt, og ingen kan se for seg hvor langt han er villig til å gå for at det ikke skal skje igjen.

 

Rå actionthriller

Vinterpakket er den første boken i en trilogi om elitesoldaten Mattias Kassian.

Den svenske forfatteren Jacob Lindfors har selv bakgrunn fra militæret og har siden jobbet med sikkerhetspolitiske spørsmål og som etterretningsanalytiker. Filmrettighetene til hans debutthriller er allerede solgt. Vinterpakket er en rå actionthriller, og Mattias Kassian er en annerledes og fascinerende hovedperson. Lindfors starter spenningen fra første side, og den tar ikke slutt før den nervepirrende historien er ferdig.

 

Av Sarah Natasha Melbye

 

Til toppen

Andre utgaver

Vinterpakket
Bokmål Ebok 2023
Vinterpakket
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Vinterpakket
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Jacob Lindfors:

Intervju

En ikonisk karakter

Jacob Lindfors studerte statsvitenskap og freds- og konfliktstudier for å lære seg mer om verden. Så fikk han jobb hos regjeringspartiet Moderaterna og jobbet med sikkerhetspolitiske spørsmål i den svenske riksdagen. Men at det egentlig var forfatter han skulle bli, var det aldri noen tvil om.

- Som barn lagde jeg mine egne brett- og kortspill, lagde tegneserier og skrev små historier. Og i lunsjpausene og hver dag på vei hjem fra skolen, lagde jeg små historier inni hodet mitt. Noen av historiene varte i flere år. Jeg tror det var det første ordentlige tegnet på at jeg skulle blir forfatter. Jeg var ikke interessert i noen andre fag på skolen.

For Jacob Lindfors ville bare skrive. Og det har han gjort. Han har skrevet i lunsjen på en kafé nær jobben, hjemme på kvelden etter at sønnen er lagt og oppvasken tatt, på flyplasser og på hotell under jobbreiser. I 2021 ga all skrivingen resultater, og Lindfors debuterte endelig som forfatter. Nå er debutthrilleren Vinterpakket ute på norsk. Der møter vi elitesoldaten Mattias Kassian, som må bekjempe et kriminelt nettverk for å redde sine kollegaer og seg selv.

Kassian ble skapt da forfatteren fikk sin første sønn.

- Vi hadde fått en baby som sov null timer pr natt, så de første månedene fikk jeg ikke skrevet i det hele tatt. Men en dag satt jeg meg bare ned med en kladdebok og en penn og begynte å skrive om en svensk kvinne som reiste til Kigali i Rwanda for å adoptere en mystisk gutt som var blitt foreldreløs etter massakren der. Jeg antar at alle mine tanker på det tidspunktet handlet om barn og foreldreskap.

Dermed var Mattias Kassian født. Med ham har Lindfors har skapt en annerledes hovedperson, som føles ekte. Det gjorde han også for forfatteren.

- Man vet at man har funnet det rette når det føles som om man skriver om noen som burde eksistere allerede. Jeg har hørt at det er det samme innen musikk. Da Paul McCartney skrev Yesterday gikk han til sin kjærestes mamma, som også var musiker, og sa: ”Jeg skrev nettopp denne melodien, men tror ikke det var jeg som kom på den. Jeg må ha hørt den et sted.”

Jeg fikk den samme følelsen da jeg skapte Mattias Kassian. En afrosvensk mann i en svensk soldatuniform med masse is og snø rundt seg. Jeg syntes han føltes som en ikonisk karakter som alltid hadde eksistert.

Lindfors forteller at han ser Kassian som en atlas som bærer hele verden på sine skuldre.

- Vår verden står ovenfor alvorlige og komplekse utfordringer, og Kassian kaster seg mot dem med hodet først. Det er også viktig å forstå at Kassian ville ha grått seg til døde om han ikke hadde mennesker å redde. Og han har bare en håndfull personer igjen i livet sitt, færre for hver dag som går. Kassian er først et levende menneske, så soldat. Hans menneskelige opplevelse er den følelsesmessige kjernen i bøkene mine. Og jeg syntes hans unike perspektiv på Sverige og på livet gjorde ham til den mest interessante karakteren til å konfrontere Vinterpakket.

Å skrive om militæret og spesialstyrker, mener Lindfors har flere fordeler.

- Politiet kan ofte bare etterforske forbrytelser i sitt distrikt, en operatør kan reise på hemmelige oppdrag over hele verden. Og mange krimforfattere må hvert år komme opp med en skurk, som en seriemorder, en gjengkriminell eller en kidnapper. Jeg trenger bare å plassere mine karakterer midt i noen av verdens pågående konflikter, eller la dem bekjempe reelle trusler mot Norden. Det finnes alltid konflikter som er skremmende å skrive om.

Selv om Lindfors skriver om grusomme ting, mener han at det han skriver, i det store og hele, er fortellinger om håp.

- Jeg skriver så mye og skrekk og sorg at jeg må kompensere gjennom å også skildre alt det vakre med vår verden. Jeg legger mye arbeid i å skrive vakre omgivelser, og også varme, menneskelige og intime relasjoner mellom karakterene mine.  Jeg tror det er poenget med

mine bøker. Å få oppleve en kamp mot det grusomme, samtidig som vi får nyte det vakre. Det er mulig å påvirke utviklingen, og det er mulig å stå imot.

Vinterpakket er første bok i en serie om Mattias Kassian, og Lindfors røper at han i de kommende bøkene sender hovedpersonen på oppdrag i Ukraina, Afghanistan, Himalaya, Putins presidentpalass, Moskva, Den Arabiske halvøy, Afrika og til og med til Røros og Trondheim. Og Lindfors synes det er fantastisk at han får fortsette å skrive om viktige tema og karakterer han har blitt så glad i. 

- Jeg ville ikke blitt overrasket om det går tjue år og jeg har fortalt en og samme historie om en manns lange og voldsomme liv. Og skulle det være sånn at vi da har en lysere tid foran oss, ville det nok føles som om folk som Mattias Kassian har hatt noe med det å gjøre.

 

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Utdrag

«Etter ukene i felt følger en periode med psykiske og medisinske tester for dem som går videre. De som blir godkjent der, får tilbud om en plass på avdelingens grunnkurs. Vi regner med at rundt nitti prosent av dere som står her, kommer til å falle fra.»

            Ingen av oss ble forbauset. Jeg lurte på i hvilket trinn jeg kom til å ryke ut. Ukene i felt burde jeg kunne takle. Jeg hadde vært en av de beste i kompaniet da jeg jobbet som yrkessoldat, og årene i Kina hadde ikke gjort meg noe blautere. Men jeg ville ikke at noen skulle prøve å knekke meg fysisk, siden jeg ikke ante hvordan jeg kom til å reagere. Jeg var knekt allerede.

            Blikket mitt vandret bort til det andre befalet og instruktørene, som sto på linje bak utdanningsoffiseren. Både menn og kvinner. De sto urørlige og betraktet oss med blikk det ikke var mulig å lese.

            Først da fikk jeg øye på ham. Og jeg skvatt så voldsomt at jeg nesten gikk ut av rekka jeg sto på.

            Han het Niclas Felixson, men alle kalte ham «Riot», det kallesignalet man brukte når man skulle anrope ham på sambandet. Nå sto han med hendene bak ryggen, side om side med kollegene sine, men høyere enn alle, og hørte på utdanningsoffiseren. Skjegget hadde han fortsatt, men det var mer trimmet enn jeg husket det. Det lange surferhåret så ut til å være satt opp i en hard knute under offisersluen. Han hadde på seg regnfrakk akkurat som oss, men beina var kledd i uniformsbukser med fargene til SOG og spraglete kamuflasjemønster. Han sto med beina langt fra hverandre og med blankpussede feltstøvler på beina.

            Niclas Riot Felixson var med i SOG. Han var til og med befal og antakelig en av instruktørene som var ansvarlig for uttaket. Han ga ikke uttrykk for at han så meg nå, men han visste selvfølgelig at jeg sto der, for jeg var også høyere enn alle andre og stakk meg ut i mengden.

            Jeg hadde ingen anelse om at han var med i spesialenheten. Hvordan hadde den useriøse og ville gamle kollegaen min fra Livgardet, som hadde vært så lei av den militære karrieren, blitt operatør her? Jeg fikk det ikke til å gå opp. Det var noe som ikke stemte.

            Samtidig var ikke dette noen tilfeldighet. Tvert imot. Det var derfor jeg var der. Riot hadde fått meg inn.

Til toppen

Bøker i serien