Silkeveien (Innbundet)

Serie: Mattias Kassian 2

Forfatter:

Rune R. Moen (Oversetter)

Dette er noe så sjeldent som en intens nordisk thriller! Den svenske forfatteren Jacob Lindfors imponerer på alle områder – både med innsikt i den politisk spente situasjonen vi faktisk befinner oss i – og med evnen han har til å skildre Sentral-Asia sammen med karakterer du blir med og mer berørt av. Trenger du en thriller som får opp pulsen? Silkeveien slipper ikke taket før siste side er lest.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2024
Antall sider: 576
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sidenvagen
Oversatt av: Moen, Rune R.
Serie: Mattias Kassian
Serienummer: 2
ISBN/EAN: 9788202790196
Omtale Silkeveien

Imponerende thriller  

Dette er noe så sjeldent som en intens nordisk thriller! Den svenske forfatteren Jacob Lindfors imponerer på alle områder – både med innsikt i den politisk spente situasjonen vi faktisk befinner oss i – og med evnen han har til å skildre Sentral-Asia sammen med karakterer du blir med og mer berørt av. Trenger du en thriller som får opp pulsen? Silkeveien slipper ikke taket før siste side er lest

Anja Rålm, redaktør

Kampen mot det kriminelle nettverk Vinterpakket fortsetter i Silkeveien, selv om lederen ble fanget og drept i forrige bok.

Mattias Kassian og medsoldatene i SOG – en svensk spesialoperasjonsgruppe i forsvaret, må følge spor til Himalaya sammen med en norsk Jegertropp, deriblant Madeleine Hansen. De må ta seg inn i Afghanistan. Samtidig truer russerne med en invasjon av Sverige for å avsløre deres atomvåpenarsenal. Men ting går ikke som planlagt i Afghanistan, og etter et overfall fra en ukjent gruppe må de trekke seg tilbake, og Kassian blir etterlatt, antatt død.

Jacob Lindfors er medieforsker, men har tidligere jobbet med sikkerhetspolitiske spørsmål i svensk politikk. 

 

Som en storfilm i bokform

Selvfølgelig er filmrettighetene til Jacob Lindfors sine thrillere allerede er solgt! Dette er som en internasjonal storfilm som vi lesere allerede nå kan oppleve med vår egen fantasi når vi følger Mattias Kassians strabaser i Himalaya.

 

Hovedpersonen Mattias Kassian er adoptert fra Rwanda og oppvokst med moren Matilda under enkle forhold i Västerås i Sverige. Med gode verdier i bunn valgte han seg en militærkarriere for til slutt å ende opp i spesialstyrkene – SOG. Dette er den fremste elitestyrken i Sverige – og sammen med sine venner og kolleger slår de bena under et stort internasjonalt kriminelt nettverk ved navn Vinterpakket.

Internasjonale forgreininger
Lederen for organisasjonen Vinterpakket ble drept i forrige bok – da var det en «vanlig» kriminell organisasjon som holdt til i nord-Sverige. Men det viser seg at organisasjonen har gjenoppstått under ny ledelse som en langt farligere organisasjon med store internasjonale forgreininger.

Unge Joline
Seksten år gamle Joline Elvén ble reddet fra Vinterpakkets klør i forrige bok, nå skal hun spille en stor rolle i kampen mot internasjonal terror og et politisk spill på høyt nivå. 

Med hjelp fra Norge
Sverige har havnet i en svært anspent sikkerhetspolitisk situasjon, ikke minst er truslene fra Russland akutte. Dette er krevende for SOG – og elitestyrken er dessverre svekket etter de dramatiske kampene mot Vinterpakket. De får derfor støtte fra de nordiske nabolandene, ikke minst fra den norske Jegertroppen - verdens første spesialstyrke med bare kvinnelige soldater.

Russiske leiesoldater
Selv om lederen for Vinterpakket er drept er altså ikke faren over. Det er fremdeles noen som styrer og finansierer virksomheten. De fikk også støtte av russiske leiesoldater i Sverige under ledelse av en Luca Alekseijev som ble drept av unge Joline Elvén. Og i datasporene etter Alekseijev finner et kriminelt nettverk og samarbeid på steder som  Afghanistan, Pakistan, Kashmirområdet og India; i og rundt Himalaya-fjellene. Sannsynligvis har fienden sin base på ett av disse stedene.

Trolig drept
Tross den anspente politiske situasjonen i Sverige, med truslene fra Russland, drar en liten gruppe med Mattias Kassian i spissen, for å oppsøke disse stedene i hemmelighet. Men det går galt nesten umiddelbart. De starter i Kabul som nylig er overtatt av Taliban, men de blir oppdaget og angrepet. I all hast flykter de, men bilen de sitter i treffer en granatkaster. Uten anelse om hvem som er drept eller hvem som lever, tar elitestyrken seg tilbake til Sverige. Men Mattias Kassian har mirakuløst overlevd, og bestemmer seg for selv å prøve å ta seg frem til stedene der terrornettverket holder til. Og de stedene ligger langs den gamle silkeveien …

Et truet Sverige
Samtidig med Mattias Kassians fravær skjer det mye i Sverige; det gjøres forsøk på å få fart på Vinterpakket igjen, og det virker stadig mer åpenbart at Russland snart vil angripe Norrbotten …

Av redaksjonen

Til toppen

Andre utgaver

Silkeveien
Bokmål Ebok 2024
Silkeveien
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Jacob Lindfors:

Intervju

Fem fakta om Silkeveien og Jacob Lindfors

 

 

  •          Jacob Lindfors er kjent for å bygge mange ulike, levende og svært interessante karakterer. Han er en mester i å unngå overdrevent maskulint perspektiv som ellers er vanlig innenfor thrillersjangeren. Det er mye våpen og vold, men Lindfors går ikke i fellen av å bli for spesifikk: Her er det menneskene og den gode fortellingen som står i sentrum i et usedvanlig stilsikkert og godt språk.

 

  •          Liker du James Bond eller Lee Child? Hovedkarakteren Mattias Kassian evner er kanskje noe urealistiske i forhold til virkeligheten. Men, når hele verden eksistens er truet, da er man takknemlig for at noen kan fikse opp. Som en James Bond - eller kanskje i en krysning med Jack Reacher? Her er det både militær styrke og eventyrlig action i realistiske og spenningsfylte rammer!

 

  •          Når en forfatter som Jacob Lindfors debuterer med så stor og internasjonal suksess er det ofte man ser både skrivesperre og prestasjonsangst i den vanskelige «andreboka». Det er ikke tilfelle her. Lindfors tar spranget fra bra til strålende! Eller som Mariestads-Tidningen sier;  "Kapittel for kapittel skrus spenningen opp, og til slutt var jeg helt hekta."

 

  •          Jacob Lindfors er medieforsker, men har tidligere jobbet med sikkerhetspolitiske spørsmål i svensk politikk. Han har tatt militærtjenesten og studert de rette tingene på universitetet. Han har jobbet med politikk, men oppdaget at det ikke var helt hans greie. Den eneste som oppdaget dette var en kollega som sa: Du er jo smart – du bryr deg bare ikke»
    Nei – Lindfors brydde seg ikke så mye – for han hadde sin egen verden, han hadde begynt å skrive på bøkene om Mattias Kassian på kveldene.

 

  •          Helten Mattias Kassian: Han er født i Rwanda og bevitnet det grusomme folkemordet mellom Hutuer og Tutsier i 1994. Han ble adoptert til Sverige og vokste opp i fredelige sosialdemokratiske Västerås i Sverige. Så valgte han en militær karriere, i den svenske elitestyrken SOG. Han viser seg uvanlig talentfull med en styrke og intelligens som kommer svært godt med i kampen mot internasjonal terrorisme og politisk terror. 

 

Av redaksjonen

Til toppen

Utdrag

Udrag

 

«Den 6. april 1994», fortsatte jeg, «skjøt noen ned flyet til statsministeren slik at han og hans nærmeste tjenestemenn og regjeringsmedlemmer døde. Han var jo hutu. Så det var dråpen. Dagen etter ble Kigali – det er hovedstaden i Rwanda – forvandlet til en folkemordsfest. Jaktsesongen på tutsier var i gang. I begynnelsen var det bare i Kigali, og det var hutupoliti og hutumilitser som holdt på. Men hvis man lukket øynene i to, tre sekunder og deretter åpnet dem igjen, så hadde det plutselig spredt seg til hele landet.»
Daniel Samuelsson svelget.
Jeg lente meg nærmere ham. «Jeg våknet av skrikene. Det var midt på natten. Gata mi var forvandlet til et slaktehus. Jeg husker noen småting. Hundene bjeffet og var redde. Pappa skrek og slo i dørene. Mamma prøvde å stoppe ham, men jeg tror han nesten ledet an i kaoset, lokalt. Først drepte de alle i gata vår, for vi hadde mange etniske tutsier der. Familiene til vennene mine. Så kikket jeg ut gjennom vinduet. Hele landsbyen var våken. Fakler og macheter og pistolskudd. Stemmen på FM-radioen i stua brølte til oss at vi skulle drepe. Det er det jeg husker.»
Jeg nikket megetsigende. «De satte opp sperringer på landeveien slik at ingen kunne flykte. Sjekket pass og dokumenter for å finne ut av folks etnisitet. Åtte hundre tusen døde. Åtte hundre tusen!» Daniel Samuelsson slikket seg rundt leppene, men så åpnet han munnen og mumlet et eller annet. «De sterke overlever.»
«Hva sa du?» spurte jeg.
«Hvis staten er svak, hvis regjeringen ikke kan beskytte folk, må de sterke ta over. Det er sånn det alltid har fun …»
Jeg grep tak i kragen hans og løftet ham som en dukke. Bar ham bort til vaktpostene vi hadde tatt livet av og slengte ham ned i den blodige snøen. «Er du sterk nå!? Er du sterk nå, din lille fuckings horunge!?»
Jeg tok et jerngrep rundt ansiktet hans og tvang ham til å se på meg. «Hvorfor skjedde Tallhärad? Hvorfor gjorde dere det dere gjorde i Kiruna? Hvem rekrutterte dere? Hvem sto bak Lillebror? Hvem betalte dere? Hvem sendte Lillebror til Kiruna?»
Men denne mannen hadde ingen svar. Han var en skitten propp i Sveriges forkalkede blodkar. Rekruttert over nett, satt til å jobbe på nederste nivå i et maskineri han ikke forsto. Han ville aldri kunne gi meg Lillebrors planer eller føre meg til den skyggeaktøren som sto bak alt sammen. Emil Persson var den eneste personen som hadde sittet med svarene. Og jeg hadde skutt og drept ham utenfor portene til gruva i Kiruna.

Til toppen

Bøker i serien