Under radaren (Innbundet)

Serie: Jack Reacher 21

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Hvem skal betale en mystisk amerikaner 100 millioner dollar, og hvorfor vet en saudiarabisk terrorist om det? Jack Reacher får oppgaven med å finne ut hvem og hvorfor.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Night School
Oversatt av: Hanssen, Kurt
Serie: Jack Reacher
Serienummer: 21
ISBN/EAN: 9788202553050
Kategori: Thriller
Omtale Under radaren

Hardtslående hevner

Hvem skal betale en mystisk amerikaner 100 millioner dollar, og hvorfor vet en saudiarabisk terrorist om det? Jack Reacher får oppgaven med å finne ut hvem og hvorfor.

I Under radaren er vi tilbake på midten av 90-tallet, og presenteres for Lee Child-helten Jack Reachers rolle i et storslagent internasjonalt terroristdrama. Reacher er på dette tidspunktet fremdeles i hæren og kommer rett fra en blodig suksess på et krigsherjet Balkan, men har fått en overraskende beskjed om å dra på kveldsskole. Kveldsskolen viser seg å være skalkeskjul for et samarbeid mellom hæren, CIA og FBI, og før vi har snudd veldig mange sider i Under radaren spaner Jack Reacher etter pent kledde, tilsynelatende integrerte terrorister i Hamburg.


Terroristblod og knuste egoer

En jihadistcelle i den tyske havnebyen har fått mystisk besøk. En saudiarabisk kurér bruker cellens leilighet som skalkeskjul mens han venter på å møte sine kontakter. Det saudien ikke vet, er at blant beboerne er også en undercover CIA-agent som har overhørt ham hviske den uforståelige, men likevel meget interessante setningen «amerikaneren vil ha hundre millioner dollar».

Jack Reacher har minimalt med informasjon, for han vet ikke hvem som skal levere hundre millioner dollar, og enda mindre vet han hva betalingen er for. Sammen med to nye kolleger fra «kveldsskolen» går han dypt i Hamburgs underverden av jihadister og overløpere, og etterlater seg sitt sedvanlige kaos av terroristblod og knuste egoer. Verden må reddes, og Jack Reacher bruker sin finjusterte miks av intelligens, instinkt og fysiske makt for å stoppe terroristene.


Etter den kalde krigen, før 9/11

Lee Child har presentert Reachers fortid før, blant annet til 70-tallets New York i den flotte novellen "High Heat", og det føles helt riktig å sende ham tilbake til 90-tallet i Under radaren. Reachers svart/hvitt-syn på verden kler en pre-911 verden hvor den kalde krigen var erstattet av et kaos agenter som Reacher kunne forholde seg til, og Lee Child bruker settingen til å spinne et umiddelbart fengende spenningseventyr. Lee Child ser ut til å trives i en litterær verden hvor etterpåklokskapen gjør at Jack Reacher kan fremstå enda smartere, hardere og mer effektiv enn på lenge, tilbake til tiden de første bøkene om ham ble skrevet. Jack Reacher er definitivt en mann for de store 90-tallsanledninger, og med Under radaren har vi fått nok en grunn til å bli begeistret for denne moderne, amerikanske rettferdighetssøkeren.


Hvem er Jack Reacher?

For lesere som ikke kjenner Jack Reacher og hans univers, er han hovedpersonen i den velformulerte briten Lee Childs ikoniske thrillerserie fra et moderne western-landskap. Som Sylvester Stallones John Rambo er Reacher en eks-militær omstreifer uten fast bopel, bankkort, bil og noen tradisjonell jobb. Det vil si: Reacher beskytter de gode og straffer de onde i en syk og lovløs verden. Han lever et liv fjernt fra de sosialdemokratiske idealene vi finner hos Henning Mankells Kurt Wallander og Broens Sarah Lund, men det finnes faktisk en norsk romanhelt som har likhetstrekk med Reacher. Ikke bare er Morgan Kane en høyreist kar (1,92 cm mot Reachers 1,96 cm, om enn betydelig slankere) som liker seg best alene – han deler også Reachers verdensbilde. Det handler om hevn og rettferdighet. «Og så begynte menn å dø», skrev Kjell Halbing et sted. Det samme kunne Lee Child skrevet når Jack Reacher møter verdens banditter, terrorister og overgripere.

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Andre utgaver

Under radaren
Bokmål Ebok 2018
Under radaren
Bokmål Heftet 2018
Under radaren
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018

Flere bøker av Lee Child:

Intervju

Terrorister og konspirasjoner

– Vi hadde ingen anelse hva vi holdt på med. Lee Child er fascinert av etterretningsverdnen før 9/11.

Med Under radaren har Lee Child skrevet sin 21. roman om den hardtslående eks-soldaten og hevneren Jack Reacher. Leserne, som kjenner nåtidenes Reacher som en eks-militær omstreifer – og kanskje gjennom Tom Cruises portrett av ham i to Reacher-filmer, sendes denne gangen tilbake til 1996 og tiden da han fremdeles var i militæret. Lee Child sier tidsreisen er et direkte svar på et ønske fra mange av hans fans.
- Lesere sier alltid til meg at de er interessert i å oppleve Reacher under hans militære karriere, og for meg som forfatter er det gøy å skrive forløpere. Det gir meg sjansen til å vise ham som en yngre mann, muligens mer naiv og optimistisk og energisk. Jeg var spesielt i interessert i midten av 1990-tallet, da sikkerhetstruslene vi nå er vant til så vidt var begynt å bli synlige, og ingen visste hvem som var involvert, eller hvor eller hvorfor, forteller Child i anledning utgivelsen av Under radaren.

En vanskelig verden før 9/11

Lee Child er åpenbart opptatt av denne tiden i internasjonal etterretning før Osama bin Laden og al-Qaida angrep World Trade Center 11. september 2001. Når Child ser tilbake på 90-tallet, mener han det var tydelig at verdens myndigheter ikke visste hva som foregikk, men at de likevel skjønte at noe farlig var i gjære blant potensielle terrorister.
– For tyve år siden var alle slike trusler flunkende nye, og vi hadde ingen anelse om hva vi holdt på med. Men jeg tror sikkerhetsfolk var smarte nok til å skjønne at de ikke visste, så det var en slags panikkpolitikk hvor man løp rundt og bare prøvde å ta seg av ting som skjedde, uten at man så noen sammenhengende struktur bak det. Så jeg ville tilbake til da Reacher var i hæren, og han var involvert i en av disse operasjonene hvor de nasjonale sikkerhetsfolkene var ganske åpne om det og sa «vi vet ikke hva som foregår, vi løper bare rundt med håret i full fyr». Reacher måtte bli involvert i det, han måtte dra til Tyskland, til Hamburg, hvor denne mystiske beskjeden om 100 millioner dollar var overhørt.

Reacher sa ingenting – en signatursetning

I en mørk underverden hvor det er vanskelig å få øye på terrorister og dødelige konspirasjoner, passer Reacher perfekt inn med sin stoiske, null-tullprat -tilnærming til sakene han skal løse. Lee Child har brukt 21 bøker på å finslipe Jack Reacher-figuren, men for hans lesere er det én setning som oppsummerer helten: «Reacher said nothing» – «Reacher sa ingenting». I et intervju forteller han om hvordan den etter hvert så kjente setningen har blitt en favoritt hos ham selv og leserne.
– Det er Reachers stemme, og jeg liker å tenke på ham som en heller uartikulert mann – en mann som ikke sier så mye. Så denne frasen vokste seg organisk frem, og etter hvert begynte jeg å bruke den bevisst fordi det er Reachers stemme, det er noe folk forventer. «Reacher said nothing» er en virkelig verdifull frase for meg, hvor den kan bryte opp en dialogsekvens, den etablerer rytmen på siden, og det bidrar til å understreke at han er en stille mann som ikke sier noe med mindre det er verdt å si det. 

 

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Utdrag

Ut av den andre varebilen kom en kvinne. Hun hadde en dokumentmappe i den ene hånden og en papirbunke i den andre. Hun hadde på seg en pen, svart kjole. Knekort. Den var av den typen som kunne gjøre dobbel nytte – på dagtid med et perlekjede, i stille kontorer høyt over bakken, og om kvelden med diamanter, på et cocktailparty eller en mottakelse. Hun var eldre enn Reacher, kanskje ti år eller mer. Midt i førtiårene. Men hun holdt seg godt. Var på hugget. Hun hadde blondt hår, middels langt, med en naturlig frisyre som uten tvil var gredd med fingrene. Hun var høyere enn gjennomsnittet, men ikke bredere.

Ut av den første varebilen kom en mann som Reacher kjente igjen med en gang. Ansiktet hans var i avisen en gang i uken, og oftere enn det på tv, for i tillegg til at han fikk mediedekning i sin egen jobb, var han også med på mange arkivfotografier og -opptak fra regjeringskonferanser og intense diskusjoner på Det ovale kontor, med oppbrettede skjorteermer. Han var Alfred Ratcliffe, nasjonal sikkerhetsrådgiver. Presidentens favoritt når man skulle ta hånd om saker som kanskje ville få et uheldig utfall. Problemløseren. Hans høyre hånd. Ifølge ryktene var han nesten sytti år gammel, men han så ikke sånn ut. Han var en veteran fra Utenriksdepartementet. Gjennom historien hadde han havnet i unåde og blitt tatt til nåde igjen når vindene skiftet og han ikke gjorde det, men han hadde vært med så lenge at karakterstyrken hans til slutt sørget for at han fikk den beste jobben av alle.

Kvinnen gikk bort til ham, og så fortsatte de sammen, med de fire dressene rundt seg, bort til lobbydøren. Reacher hørte den åpne seg, deretter hørte han føtter mot det harde gulvteppet, og så kom alle inn i klasserommet. To dresser stilte seg bakerst, to gikk foran mot tavlen. Ratcliffe og kvinnen fulgte etter dem og snudde seg da de ikke kom lenger. De sto vendt mot rommet, akkurat som lærere når timen begynner.

Ratcliffe så på White og deretter på Waterman og deretter på Reacher, helt bakerst.

Han sa: «Dette er ikke en skole.»

Til toppen

Bøker i serien