Top Dogg (Innbundet)

Serie: Teddy & Emelie 3

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

Advokaten Emelie og gangsteren Teddy samarbeider for tredje gang når thrillermester Jens Lapidus skriver om Stockholms underverden.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Top dogg
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
Serie:
Serienummer: 3
ISBN/EAN: 9788202561970
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Top Dogg

Partydop, gangsters og hemmelige nettverk


Advokaten Emelie og gangsteren Teddy samarbeider for tredje gang når thrillermester Jens Lapidus skriver om Stockholms underverden.

Hva får du om du blander en glemt flyttekasse med partydopet ketamin, et hemmelig nettverk av overgripere, serbiske gangstere og en bekymringsfri gjeng unge svensker som studerer likestilling på dagen og fester om natten? Nok en skandinavisk toppthriller fra krimforfatter Jens Lapidus, den velkledde forsvarsadvokaten som gang på gang gir oss nye blikk på svenskenes hovedstad.

På hver sin kant

For tredje gang møter vi den fremadstormende advokaten Emelie og eks-gangster Teddy, det overraskende paret som i løpet av to bøker – VIP-rommet og Sthlm Delete – ble kolleger, venner og til slutt nesten kjærester. I åpningen av Top Dogg har det derimot skjedd mye siden den eksplosive avslutningen på Sthlm Delete. Emelie har hoppet av karriereløpet i prestisjefirmaet Leijon for å starte eget firma, mens Teddy sliter med å få fotfeste i det svenske samfunnet. Det hjelper ikke at han er serber med kidnapping og mafiavirksomhet på rullebladet. Faktisk vet ikke Emelie og Teddy helt om de er venner lenger heller, de har ikke snakket sammen på nesten et år.

Gangsterlivet og en kasse ketamin

Samtidig nærmer Teddys nevø Nikola seg svenneprøven som elektriker, en bragd for en ung gutt som var på full fart inn i gangsterlivet i forrige bok, men fortiden forsøker alltid å innhente ham. I den mer bekymringsfrie delen av Stockholm dras Roksana mellom studier, festliv og kravene fra sine iranske foreldre om å bli lege eller psykolog. Hennes karriereløp får seg en solid overraskelse da hun og kompisen Z finner en gjenglemt flyttekasse med partydopet Ketamin gjemt i kollektivet deres.  

Klarer Emelie og Teddy å ta overgriperne?

Det viser seg ganske fort at Emelie og Teddy ikke er ferdig med den grusomme overgrepssaken de jobbet med i Sthlm Delete, og de tvinges til å ta opp igjen kontakten. Hvem la egentlig til rette for at Stockholm-eliten kunne mishandle unge jenter på en herregård utenfor byen? Edderkoppene spinner fremdeles nettet sitt i Stockholms finansmiljø, og når et av ofrene tar kontakt med Emelie, må advokaten og gangsteren på jobb igjen.
 

Det beste fra skandinavisk krim


Sagaen om Emelie og Teddy kombinerer det beste fra skandinavisk krim. Lapidus har stålkontroll på storbyens underverden og innvandrermiljø, og beskriver dette med en fingerfølelse og oversikt få andre nordiske krimforfattere får til. Sjargongen, betraktningene og livsfilosofien er hentet rett fra hans advokatarbeid med disse miljøene. Samtidig hekler han sammen et thrillerplott av dimensjoner når ketaminen skal betales, overgripere jaktes og gangstervenner konfrontere hverandre, men hver eneste side koker over av de menneskelige utfordringene rollefigurene hans møter.

Medrivende krimroman

Lapidus glemmer aldri at familie, vennskap og følelser er det som driver mennesker, uansett hvor mye penger, narko eller våpen som ligger i potten, og han konsentrerer seg om disse framfor å dvele med unødvendige, voldelige detaljer. For Lapidus trenger ikke provosere, sjokkere eller skremme oss som lesere når hovedpersonene hans er levende, engasjerende mennesker. Dermed blir Top Dogg – som sine to forgjengere – nok en medrivende krimthriller fra Nordens kanskje viktigste krimforfatter ved siden av Jo Nesbø på 2000-tallet.

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Jens Lapidus er fremdeles best i klassen
Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

Andre utgaver

Top dogg
Bokmål Ebok 2017
Top Dogg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017
Top Dogg
Bokmål Heftet 2018

Flere bøker av Jens Lapidus:

Anmeldelser Top Dogg

Jens Lapidus er fremdeles best i klassen når det gjelder å skildre sorgen og sinnet til folk som ingen lenger trodde hadde noe å tape. Men langsomt men sikkert tar han nå også plass på en annen trone innen nordisk krim: Ingen kan lenger hamle opp med Lapidus når det gjelder å skildre svensk dummedum de luxe. Når enfold og merkefeber virkelig spinner om kapp med aksjekurser, kokain og snublesex, går det unna så spruten står. Enkelte av dialogene i denne boka egner seg for ondsinnet høylesing i nødutganger og bomberom. Den egentlige intelligensiaen i dette universet går rundt i joggebukse og hettegenser og pønsker ut faenskap på serbisk-svensk.

Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet

Til toppen

Utdrag

En stund senere kom tre karer ned trappa. Chamon var fortsatt inne på kontoret med Yusuf og Isak. Nikola lurte på hva de gjorde der inne. Disse karene hadde ingen bager eller ryggsekker med seg, så de var antagelig ikke her for å trene. De hadde hettene trukket opp over hodet og stiff stil i steget.

En av dem åpnet kjeften. ”Ey, horunger, hvor er de?”

Guttene på gulvet stoppet opp. De var fightere – ikke akkurat vant til å bli tiltalt på den måten. Da så Nikola det: De tre karene gikk med armene hengende ned. Alle tre hadde våpen i hendene.

Guttene på matta skjønte ingenting. ”Hvem mener dere?”

Men karene var ikke interessert i å prate mer. De gikk rett mot døra til det lille kontoret – rommet der Chamon, Yusuf og Isak hadde møte.

Nikola ropte så høyt han kunne. ”Hva er det dere driver med?”

Døra ble åpnet, Chamon stakk hodet ut – sperret opp øynene. Han så karene. Fem meter unna.

Det var for sent.

Chamon tok et skritt fram. Karene stoppet.

Chamon helt uredd: ”Tjukken, hvem er dere? Og hva tror dere at dere gjør?”

Nikola så nå at kompisen hans også hadde noe i hånden. Det var en Glock.

Guttene på matta hadde reist seg, bare så på. Svetten glinset i ansiktene deres. Noen rygget unna. De var kanskje tøffe i oktogonen – men nå torde de nada. Akkurat som Nikola.

Chamon løftet pistolen. Nikola visste ikke at han pleide å være bevæpnet.

Den forreste av karene skar en grimase. Han hadde fortsatt pistolen sin langs beinet. Antagelig overrasket over at Chamon hadde fått opp gønneren sin så fort.

Chamon skulte. Dette kunne umulig ende bra. Den forreste karen rygget ikke: Øynene hans var mørke som et fucking søppelrom uten belysning.

Chamon tok et skritt til. Nikola så at en av de andre karene rykket til.

Feil move av Chamon.

Nikola ropte: ”Pass deg.”

Men det var Chamon som trakk av. Skuddet smalt som en atombombe i salen.

Fyren som hadde prøvd å løfte våpenet sitt, slengte seg til side.

Nikola kastet seg fram, prøvde å slå den forreste karen i magen. Det var som å treffe et tre – han måtte ha sikkerhetsvest under hettegenseren. Guttene på matta begynte å løpe nå. Hvor var Yusuf? Hvor var Isak? Satt de bare og gjemte seg på kontoret?

Det smalt som faen – Chamon fyrte av Glocken igjen.

Men den forreste karen hadde også fått opp våpenet sitt nå.

Chamon skrek ikke. Han sa ingenting. Han bare falt, inn på kontoret.

Som i sakte film. Som i en actionfilm klasse C. Alle andre hylte som ville småaper.

Nå kom Yusuf og Isak stormende ut. Yusuf viftet med en pistol. Brølte til inntrengerne at de skulle stikke, at de skulle dø, at han skulle knulle mødrene deres.

Karene rygget opp trappa.

Nikola bøyde seg fram, så det nå: Chamon lå på gulvet.

Kjeven hans. Den var ikke der lenger.

Den nederste delen av ansiktet til kameraten hans var skutt bort.

Nikola satte seg på huk.

Alle skrek i bakgrunnen.

Han torde ikke løfte Chamon. Han bare tok hånden hans.

Prøvde å holde blikket hans fast.

Kom igjen, ikke forlat meg nå, kompis.

Jeg skulle gjerne gjort noe annet en gang.

Chamons egne ord.

Jeg skulle gjerne gjort noe annet en gang.

Ikke dø fra meg.

Vær så snill.

Til toppen

Bøker i serien