Paradis City (Innbundet)

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

Sveriges populære innenriksminister bestemmer seg for å holde tale i et område der andre politikere ikke tør ferdes. Sikkerheten er god. Men så går alt galt.

Vi befinner oss i Sverige i en nær framtid der ekte tatoveringer er byttet ut med falske, Victoria er monark, og å fly til månen for å feire bursdag er fullt mulig, om du bare har penger nok. Landet er sterkt polarisert, og for å beskytte de privilegerte, er det bygget sju meter høye murer rundt såkalte særområder. Innenfor murene hersker gjenger, papirløse, kriminalitet og kaos. Et av de største særområdene er Järva, også kalt Paradis City.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Paradis City
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
ISBN/EAN: 9788202724108
Kategori: Nordisk krim og Hardkokt krim
Omtale Paradis City

Sveriges populære innenriksminister bestemmer seg for å holde tale i et område der andre politikere ikke tør ferdes. Sikkerheten er god. Men så går alt galt.

Vi befinner oss i Sverige i en nær framtid der ekte tatoveringer er byttet ut med falske, Victoria er monark, og å fly til månen for å feire bursdag er fullt mulig, om du bare har penger nok. Landet er sterkt polarisert, og for å beskytte de privilegerte, er det bygget sju meter høye murer rundt såkalte særområder. Innenfor murene hersker gjenger, papirløse, kriminalitet og kaos. Et av de største særområdene er Järva, også kalt Paradis City.

Annerledes politiker

Innenriksminister Eva Basarto Henriksson er politikeren som tør der andre tier. Hun er populær, og anses som statsministerkandidat ved neste valg. Nå gjør hun noe ingen andre våger: hun holder tale i særområdet Järva, et svært farlig sted for en svensk politiker.

Men alle forholdsregler er tatt, alle forberedelser er gjort. Og responsen fra tilhørerne er god.

Innenfor murene

Men plutselig blir folkemengden urolig og det faller et skudd. I kaoset som følger blir Eva Basarto Henriksson bortført av tre maskerte menn. Politiet står uten spor, og er i tidsnød for å finne ut hva som har skjedd med innenriksministeren. Men alle veier inn til Järva er sperret. Politiet som var der inne er hentet ut. Nå trenger de en som slipper inn uten at det stilles spørsmål. En som hører til innenfor murene, og kanskje kan redde ministeren.

Merket

Som mange av de småkriminelle innbyggere i Paradis City er 26 år gamle Emir Lund betegnet som en såkalt SGI – et særskilt gjengrelatert individ. Og for SGI-merkede gjelder en firetrinnsstraff. Den fjerde gangen du begår en forbrytelse i et særområde, får du automatisk livstid i fengsel. Emir er allerede dømt tre ganger. Han ønsker virkelig å gjøre noe annet enn å true og rane folk, men han kan ikke slutte nå.

Raske penger

Den kroniske nyresvikten krever at han får renset blodet minst to ganger i uken. Som SGI-er må han betale for den dyre behandlingen selv. Livet til Emir handler derfor om tre ting: fikse cash, fikse cash, og å overleve. Denne gang skal han og kompisen Isak rane til seg noen penger i en pokersjappe. Bare inn og ut, raskt og effektivt.

Politiaksjon

Men så snart de er inne, forstår Emir at dette ikke blir så enkelt som han har planlagt. For der, ved det grønne bordet fullt av sjetonger og kort, sitter sikkerhetssjefen til det muslimske brorskap. Han er en voldslegende, et ikon i området, en du ikke vil møte med en pistol i hånda. Emir vurderer hvordan han skal komme seg unna. Så hører han et voldsomt smell bak seg. Sekunder senere blir rommet stormet av bevæpnet politi.

Med livet som innsats

Etter det mislykkede ransforsøket, står Emir Lund foran livstid i fengsel. Men nå får han et helt spesielt tilbud: dra tilbake til Paradis City som politiets infiltratør og finn den kidnappede innenriksministeren. Gevinsten er å slippe fengselsstraffen, og å få dekket den livsviktige dialysen. Men er det verdt det?

Fremtidsdystopi

Forsvarsadvokaten Jens Lapidus debuterte som forfatter i 2006 med Cash, en av 2000-tallets mest solgte og omtalte bøker i Sverige. Han har siden skrevet flere bøker, både for voksne og barn. Med Paradis City har han skrevet en tempofylt, rå og intenst spennende fremtidsdystopi. Språket er røft og treffende, og Jens Lapidus viser igjen hvorfor han er forfatterfavoritt på begge sider av «murene».

Av Sarah Natasha Melbye

Til toppen

Andre utgaver

Paradis City
Bokmål Ebok 2021
Paradis City
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Paradis City
Bokmål Heftet 2022

Flere bøker av Jens Lapidus:

Utdrag

Alt skjedde for fort, noen dro i ministeren, Fredrika strakte seg for å holde henne igjen, men armen til Basarto Henriksson ble vridd i feil retning. Hun ville bli nødt til å slippe snart, ellers ville ministeren få skulderen ut av ledd. Folk kom mellom dem, folk ropte, folk dro i dem. Et hav, en enorm amøbe av kropper. Fredrika mistet taket: Basarto Henriksson ble presset bort.

Det var for sent – et lite øyeblikk var det som om ministeren svevde oppå folkemengden, en stagedive, en stjerne som lå oppå fansen. Så falt hun.

Fredrika dyttet noen ned, slo noen i ansiktet, så kastet hun seg etter.

«Hun ble dratt ned fra scenen!» ropte hun.

Gruppesjefen brølte ordrer: den skadde kollegaen, Niemi, måtte hjelpes, Basarto Henriksson måtte hentes.

En eneste stor kropp av mennesker. En fiendtlig organisme.

Fredrika presset seg fram. Kollegaene med skarpsskyttergeværer var plassert for å beskytte ministeren mens hun holdt talen, men ikke for en slik situasjon, midt i folkehavet. Fredrika rev opp sin P226. Hun så ministeren noen meter unna, men det var ikke mulig å bruke pistolen nå. Politiets forskrifter og allmenne råd, FAP, som de ble kalt, var strenge. Bruk av skytevåpen er i prinsippet kun ment for situasjoner der slik vold må benyttes som siste utvei.

Hun senket Sig Saueren. Kollegaene ertet henne av og til og kalte henne FAP-Fia, men hun visste at en god politibetjent følger reglene.

Gruppesjefen ropte i øret: «Fredrika, gi virkningsild Skyt for å komme fram!»

Det så ut som om Basarto Henriksson ble båret fram av en bølge. Bort fra Fredrika, meter for meter.

Det var for mye folk. Det var for trangt.

«Skyt!» ropte gruppesjefen igjen.

«Det går ikke, det er for mange i skuddlinjen,» peste Fredrika.

Ingen kollegaer var på plass. Ingen vanlige politifolk heller. Da så hun ministeren igjen, ni, ti, tolv meter lenger framme. Det var ikke en tilfeldig bevegelse, tre halvmaskerte menn dro i henne, bar henne bort. Folk rundt hadde visst fortsatt ikke skjønt hva som skjedde. Men Fredrika forsto. Dette måtte være planlagt.

«Hun blir bortført av tre menn!» ropte hun i radioen.

Til toppen

Om forfatter Jens Lapidus

Jens Lapidus (f. 1974) har jobbet som forsvarsadvokat i et av Sveriges ledende advokatbyråer. Da tre av hans klienter, tre unge menn tiltalt for ran, klatret opp på bordene i retten og beskylte dommeren og samfunnet for ikke å forstå deres situasjon, bestemte Jens Lapidus seg for å begynne å skrive. Han ville skrive fra de kriminelles vinkel. Han ville vise hva det er som får mennesker til å se på kriminelle handlinger som eneste utvei. Dette har preget hele hans forfatterskap.

Til toppen