Mr Én (Innbundet)

Serie: Teddy & Emelie 4

Forfatter:

Inge Ulrik Gundersen (Oversetter)

En ny spennningsroman i Top DOGG-serien!

Et maktskifte på toppen i Stockholms gangstermiljø er nær, og det er flere som ønsker å bli den nye Mr. Én. Men en sånn posisjon kommer ikke uten offer. 

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mr Ett
Oversatt av: Gundersen, Inge Ulrik
Serie: Teddy & Emelie
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788202740337
Omtale Mr Én

Når alle kan ofres

 

Et maktskifte på toppen i Stockholms gangstermiljø er nær, og det er flere som ønsker å bli den nye Mr. Én. Men en sånn posisjon kommer ikke uten offer.  

Førstebetjent Gabriel Dolk er enkemann og sliter med å holde styr på sin 16 år gamle datter Alma. Hun skulker skolen og følger ikke med når hun først er der. Skolen er bekymret, og ber Gabriel følge ekstra godt med.  Men Gabriels jobb i Aksjonsgruppe Åtte, den særskilte aksjonsgruppen i region Stockholms satsing mot gjengkriminalitet, tar både mye tid og mye fokus.

Målet helliger midlet

I arbeidet sitt som førstebetjent har Gabriel fått litt for tette bånd til Kelim «Storebror» Celali, en gangster i det øvre sjiktet av Stockholms sørlige forsteder. Og selv om Gabriel sliter noe med sitt moralske kompass, forsvarer han det ovenfor seg selv.

Riktignok bruker han utradisjonelle og ikke helt lovlige metoder, men alt han gjør er tross alt et ledd i å bekjempe kriminaliteten, og det på en mer effektiv måte. Tankene som treffer ham om svik av sine egne, blir raskt byttet ut med forhåpningen om et gangsterfritt Stockholm.

 

Isak
Men en uro er i ferd med å bygge seg opp i det kriminelle miljøet. Kelim Celali er blant dem som venter i kulissene på at den respekterte og fryktede gangsterkongen Isak Nimrod – han de kaller Mr. Én – skal trekke seg tilbake slik at posisjonen hans blir ledig. Og maktskiftet er nær. Isak er lei av å være kriminell. Han vil selge unna eiendommer og starte et nytt liv på riktig side av loven. Men like før de siste signaturene er på plass og handelen er i boks, blir Isaks tenåringssønn skutt og forsvinner. Dermed må Isak sette planene på hold. Nå må han ut i gatene igjen for å finne sønnen sin, og ikke minst finne ut hvem som skøyt ham.

Teddy
Etter å ha sonet åtte år for en kidnapping, prøvde Teddy alt for å leve et godt liv med advokatkjæresten Emilie og sønnen Lucas. Men ingen ville ansette en med hans rulleblad, og han ble stadig trukket tilbake mot sitt gamle liv. Det endte med seperasjon. Emilie ville ikke la Lucas vokse opp med en far som kom til å bli satt inn igjen. Nå sitter Teddy på et fly til Mallorca. Det som skal skje der, kan endre alt. Gjøre Lucas stolt. Men det kan også være slutten. Ikke bare for Teddy, men også for de han elsker høyest av alt.

Livsfarlig
Behovet for makt og penger er så sterk at alle kan ofres i kampen om posisjonen som Mr. Én. Spørsmålet er hvem det blir til slutt, og hvem som hjelper ham på veien.  For det er flere enn Gabriel Dolk som bærer på hemmeligheter. Han vet ikke hvem eller hvorfor, men han vet at vedkommende kan ødelegge karrieren hans. Og når han finner ut at datteren Alma er sammen med sønnen til en av de mest beryktede kriminelle i Stockholm, er Gabriel rolle i maktkampen i byen ikke bare sterk og komplisert. Den er også livsfarlig.

Nådeløse karakterskildringer
Jens Lapidus jobber som forsvarsadvokat i et av Sveriges ledende advokatbyråer, og det var gjennom den jobben han fikk et ønske om å vise hva som får noen mennesker til å se kriminelle handlinger som eneste utvei. Han debuterte i 2006 med krimromanen Cash, en av 2000-tallets mest solgte og omtalte bøker i Sverige. Mr. Én er en frittstående fortsettelse på hans Top Dog-serie, bestående av bøkene Vip-rommet, Sthlm delete og Top Dogg. Lapidus er kjent for sin sterke og realistiske skildring av et miljø han kjenner godt. Det gjør han også denne gang. I et Stockholm der gjengkriminaliteten er på sitt verste og penger og status rår, skildrer han menneskene ekte og nådeløst. Dette er en actionfylt kriminalrom som er rå, mørk og sår på samme tid. Mr. Én er allerede av flere omtalt som den beste romanen fra Lapidus på lenge.

Av Sarah Natasha Melbye

 

 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Mr Én
Bokmål Ebok 2023
Mr Én
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023

Flere bøker av Jens Lapidus:

Utdrag

Teddy tok ikke blikket fra Glockens svarte øye. Avstanden var kort, Kerim Celali ville ikke nøle.
Det kunne være over nå. Kanskje det burde være over.
Teddy fikk skylde seg selv – god jul, idiot.
«Jeg så den filmen om Elizabeth Holmes. Du vet, alt var sant.» Kerim holdt pistolen på en avslappet måte, med albuen støttet mot siden, løpet på skrå, nesten som om han holdt på å miste våpenet. Men Teddy lot seg ikke lure. Kerim var en sånn piggfisk som den han hadde sett på Skansen akvarium da han var åtte. Den var stille og rolig, så ut som om den svevde i vannet. Før du skjønte hva som skjedde, hadde den stukket deg, og giften var dødelig.

«Elizabeth hvem?» I en annen situasjon ville Teddy blitt overrasket over at Kerim snakket om dokumentarer, men nå ga han faen i alt – det eneste han ville, var å utsette slutten.
Snøen var kornet, himmelen var mørk. Lyset på dette stedet kom fra vinduene til leilighetene og den svake belysningen i grana som borettslaget hadde satt opp. Tussmørket gjorde at Kerim så enda roligere ut.
Bossen lo. «Drit i det. Bror, jeg kommer ikke bare til å jappe deg og danse på graven din. Jeg kommer til å gå etter familien din også, alle du kjenner.»
«Familien min?» Teddy snakket langsomt, prøvde å bevare et snev av verdighet. «Jeg har ingen familie.»
«Sønnen din.»
«Fortell om den filmen i stedet.»
Tatoveringene til Kerim Celali hoppet på halsen da han lo.
«De snakket om hvordan folk kan lyve. De gjorde tester med terninger, og en sånn løgndetektor. Vet du hva som skjedde?»
«Aner ikke.»
«De så at folk kunne lyve så lett som bare det når de trodde de løy for en god sak, skjønner du?»
«Nei.»
Kerim sluttet å smile. «Folk har ingen problemer med å lyve så lenge de tror de er gode.»
Teddy grøsset, men ikke på grunn av kulden. Bossen hadde aldri snakket så seriøst før, dessuten hadde han rett. Det var ikke særlig vanskelig å lyve, i hvert fall ikke for Teddy, hadde aldri vært det.
Kerim strakte ut armen, hevet Glocken.
Teddy løy til og med for seg selv. Han innbilte seg at han skulle forholde seg rolig, at han ikke var redd, at han kunne få Kerim til å vente, men det var BS på skyhøyt nivå. Han burde pisse og drite på seg samtidig, gråte og kaste seg på kne i snøen. Kerim Celali mente alvor, det hadde han bevist før.

Til toppen

Bøker i serien