Tilståelsen (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 448
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Confession
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202381141
Kategori: Krim og spenning
Omtale Tilståelsen

Ubønnhørlig kappløp

En uskyldig mann skal om fire dager få sin dødsstraff fullbyrdet, selv om liket aldri ble funnet da han ble dømt for ni år siden. Kan den skyldige redde ham fra døden? Den skyldige mannen dukker opp i siste liten, og det ser svart ut for den dømte. Et fryktelig justismord er i ferd med å begås, og dommere og politikere skal straks effektuere dødsstraffen. De må overbevises om at de har tatt feil mann - og det skal vise seg vanskelig ...

Klokken tikker

Kriminelle Travis Boyette oppsøker pastor Keith for å fortelle at han drepte highschooljenta Nicole i en by i Texas for ni år siden. Fotballspiller Donté Drumm ble dømt for drap uten at de fant liket. Drumms forsvarer, Robbie Flak, en bulldog av en advokat, har gjort alt som er mulig for å forhindre at dødsdommen effektueres, og nå er det kun dager igjen. Travis forteller pastoren at han har en hjernesvulst som gjør at han har kort tid igjen, og de oppsøker Robbie for å fortelle om tilståelsen. Imens tikker klokken ubønnhørlig mot tidspunktet for dødsdommen. Den skal fullbyrdes i en stat kjent for å effektuere suverent flest dødsdommer i USA ...

Kampen for rettferdighet

Denne thrilleren handler om rettferdighet. Skal rettferdigheten seire, og den dødsdømte slippes fri? Snakker den skyldige sant, eller er han bare ute etter medienes søkelys? Finner de liket av ungjenta som forsvant for ni år siden? Kan politikerne og dommerne trekke dødsdommen tilbake i siste sekund? Hvilket sinnssykt race Grisham har komponert! Som vanlig leverer han en historie der det er komplett umulig å forutsi hva som vil skje.

Mye på spill

Etter hvert som timen nærmer seg får vi innblikk i hva som står på spill i slike saker, både hos politikere, advokater og dommere, og raseopptøyer oppstår fordi dødsdømte Drumm er mørkhudet. Vi følger samspillet mellom pastor Keith og Travis, og vet ikke om Travis forteller sannheten eller ei. At Travis ombestemmer seg gang på gang og er alvorlig syk, gjør også saken vanskelig. Og vi følger både familien til den drepte jenta og til den siktede, mørkhudete fotballspilleren som skal henrettes.

Skarp innsikt

John Grisham har klippekort på New York Times bestselgerliste, og Tilståelsen er ikke noe unntak. Han viser nok en gang at han har et suverent grep om skrivingen, innsikt i stoffet og ikke minst hvordan han skal skape troverdige karakterer. Han tar seg tid til detaljerte forklaringer uten at hovedtråden i handlingen lider, og skaper en forventning til hva som skal skje som gjør at du bare må lese videre hele tiden. Kos deg med Tilståelsen - du blir garantert ikke skuffet!

Av Bernt Roald Nilsen

 

Om forfatteren:

John Grisham har gitt ut en bok i året de siste tjuefem årene som alle har toppet bestselger-listene verden over. Totalt er bøkene hans trykket i mer enn 275 millioner eksemplarer og er oversatt til 40 språk.

Til toppen

Andre utgaver

Tilståelsen
Bokmål Lydbok-CD 2012
Tilståelsen
Bokmål Lydbok MP3-CD 2012
Tilståelsen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2012
Tilståelsen
Bokmål Heftet 2013
Tilståelsen
Bokmål Nedlastbar lydbok 2015

Flere bøker av John Grisham:

Utdrag

Fra en av lommene i vindjakken dro Boyette frem et sammenbrettet papirark. "Har du noen gang hørt om saken til Donté Drumm?" spurte han og rakte Keith arket.
   "Nei."
   "Svart guttunge, liten by øst i Texas, dømt for drap i 1999. Sa han drepte en heiagjengleder fra high school, hvit jente, men liket dukket aldri opp."
   Keith brettet ut arket. Det var en kopi av en kort artikkel i lokalavisen i Topeka, datert søndag, som var i går. Keith leste hastig gjennom og kikket på arrestantbildet av Donté Drumm. Det var ikke noe bemerkelsesverdig ved historien, den handlet om nok en rutinemessig henrettelse i Texas av enda en domfelt som hevdet at han var uskyldig. "Henrettelsen er berammet til neste torsdag," sa Keith og så opp.
   "Jeg skal si deg noe, pastor. De knep feil fyr. Den guttungen hadde ingenting med drapet på den jenta å gjøre."
   "Og hvordan vet du det?"
   "Det finnes ikke bevis. Ikke ett eneste lite bevis. Purken bestemte seg for at han hadde gjort det, banket en tilståelse ut av ham, og nå har de tenkt å drepe ham. Det er galt, pastor. Fullstendig galt."
   "Hvordan vet du så mye om dette?"
   Boyette lente seg tettere inntil, som om han kanskje ville hviske noen ord han aldri før hadde ytret. Keith kjente pulsen stige for hvert sekund. Men det kom ikke et ord. I enda noen lange sekunder stirret de to mennene på hverandre.
   "Det står at liket aldri ble funnet," sa Keith. Få ham til å snakke.
   "Stemmer. De kokte opp en usannsynlig historie om at han bortførte jenta, voldtok henne, kvalte henne og slengte liket ut fra en bro og ned i Red River. Fullstendig oppspinn."
   "Du vet altså hvor liket er?"
   Boyette rettet seg opp og la armene i kors over brystet. Han begynte å nikke. Trekningen meldte seg. Og enda en. De kom raskere når det ble lagt press på ham.
   "Drepte du henne, Travis?" spurte Keith, lamslått over sitt eget spørsmål. For ikke engang fem minutter siden hadde han sittet og lagd seg en mental liste over hvem av menighetens medlemmer han måtte besøke på sykehuset. Han hadde vært opptatt av hvordan han skulle få Travis til å avslutte sitt besøk. Nå gikk praten rundt et drap og et bortgjemt lik.
   "Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre," sa Boyette idet en ny bølge av smerte skylte inn over ham med full styrke. Han bøyde seg tvekroket som om han måtte kaste opp og presset håndflatene hardt mot hodet. "Jeg holder på å dø, skjønner du? Jeg er borte om noen måneder. Hvorfor må den guttungen også dø? Han har ikke gjort noe." Øynene var fuktige, ansiktet forvridd av smerte.

Til toppen