Svindleren (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 368
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Racketeer
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202436483
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Svindleren

En krimlegende
– Jeg kjente ikke dommeren, men vet hvem som drepte ham. Det er sånn det begynner. Malcolm Bannister er advokat, men sitter selv i fengsel, tiltalt for grov svindel. Men han har ett ess i ermet når den føderale overdommeren Raymond Fawcett blir funnet død på hytta sammen med sin elskerinne.

Esset har han tenkt å bruke for alt det er verdt. Han vil ut av fengslet, der han har fungert som en lydhør trøster for alle som sitter innenfor og mener seg uskyldig dømt. Han har en plan som nesten er for intrikat og eventyrlig til å kunne gå i oppfyllelse. Og en ukuelig tro på at alt er mulig.

Alt du drømmer om
Ingen annen forfatter løsner litterære gordiske knuter som John Grisham. Nok en gang har legenden levert et mesterverk av en advokatthriller.

Du får alt du kan drømme om i Svindleren. Grisham er der han er aller best. Som en unik, underholdende forfatter. Oppskriften er så enkel at bare Grisham kan komponere den: Full fres fra start, og når du tror at det roer seg, tråkker han gassen i bånn. Sist, men ikke minst, er han ekspert på å la the little guy kjempe mot overmakten, for så å vinne den umulige kampen til slutt. På samme måte som en advokat jobber med juryen for å få frem sannheten, jobber Grisham med leserne for å få dem til å tro på personene og den utrolige historien i Svindleren. Og snakk om å lykkes fra start til mål!

Tid for hevn
Tilbake til den myrdede dommer Fawcett: Det var ingen tegn til vold, ingen kamp, bare to lik og en ekstremt stor safe, åpnet og tømt. Hva inneholdt safen? FBI vil selvsagt vite både det og hvem som var morderen, og Malcolm Bannister kan veldig gjerne tenke seg å fortelle det. Men alt har sin pris - Bannister ble ikke født i går. Han har en plan, og mye av planen er utenfor hans kontroll. Det er tid for hevn, og Grisham er krass og sarkastisk når det føderale rettsmiljøet tas på kornet. Malcolm er en smart mann, har blitt enda smartere etter fem år i fengsel, og legger en underholdende og festlig plan for sitt nye, ekstravagante liv.

Gull, drugs og Karibia
Det er en sjelden nærhet i bøkene til Grisham, en slags personlig energi som tar tak i deg og driver deg fra side til side, denne gang i full uvisshet om hva som skal skje og hvorfor Bannister gjør som han gjør. En historie spekket av overraskelser og vrier, og samtidig så smart, så morsom, og med en så presis kritikk av det amerikanske rettssystemet og de mer eller mindre pålitelige utøvere av det. Gull, drugs og karibiske strender har også sin plass, og etter dette kan jeg til og med kunsten å gjøre en double deal.

Og når avslutningen er slik bare Grisham klarer å konstruere, er Svindleren et enestående bevis på hvorfor denne skarpskodde penneknekten har solgt 300 millioner bøker på 40 ulike språk.

Til toppen

Andre utgaver

Svindleren
Bokmål Heftet 2015
Utdrag

Han slår på en bryter og sier: "Altså, du sier at du vet hvem som drepte dommer Fawcett, og du ønsker å bytte informasjon om det mot en billett ut herfra. Og når du har kommet ut, ønsker du vår beskyttelse. Er det slik ordningen grunnleggende sett er å forstå?"
   "Helt fint," sier jeg og bruker hans egne ord.
   "Hvorfor skal vi tro deg?"
   "Fordi jeg kjenner sannheten, og fordi dere ikke engang er i nærheten av den."
   "Hvordan vet du dette?"
   "Jeg bare vet det. Hadde dere hatt en troverdig mistenkt, ville dere ikke sittet her."
   "Står du i kontakt med drapsmannen?"
   "Det spørsmålet vil jeg ikke besvare."
   "Du er nødt til å gi oss et eller annet, Mr. Bannister, noe som vil gi oss en bedre følelse for denne lille ordningen din."
   "Jeg vil ikke karaktisere den som liten."
   "Da kan du kalle den akkurat det du vil. Kan du ikke forklare? Hvordan ser du for deg at denne betydelige ordningen skal komme i stand?"
   "Greit. Den må være konfidensiell og strengt hemmelig. Vi må ha en skriftlig avtale godkjent av de føderale statsadvokatene i både Northern District der jeg ble tiltalt og dømt, og i Southern District, som avsa dommen mot meg, må kontrasignere avtalen. Når enighet foreligger, oppgir jeg navnet på drapsmannen. Dere pågriper ham og etterforsker ham, og når storjuryen godkjenner drapstiltalen, blir jeg plutselig overført til et annet fengsel. Bortsett fra at min soning opphører. Jeg drar herfra som om jeg skal overføres til et nytt fengsel, men i stedet får jeg plass i ordningen deres for vitnebeskyttelse. Dommen mot meg må omgjøres, rullebladet må slettes, navnet mitt forandres, og sannsynligvis vil jeg be om en plastisk operasjon eller to for å endre på utseendet. Jeg får nye papirer, et nytt utseende, en hyggelig føderal jobb et aller annet sted, og på kjøpet får jeg den oppsatte belønningen."

Til toppen

Om forfatter John Grisham

Visste du at:
John Grisham har gitt ut en bok i året de siste tretti årene som alle har toppet bestselgerlistene verden over. Totalt er bøkene hans trykket i mer enn 300 millioner eksemplarer og er oversatt til 40 språk. Han ble født i Jonesboro, Arkansas i 1955, og studerte juss på University of Mississippi. Etter studiene praktiserte han både borgerrett og strafferett. Han ble også politisk aktiv. Han bor sammen med sin kone i Charlottesville, Virginia, på en eiendom med seks baseball-baner, og deler av året på en gård i Mississippi.

Til toppen