Seks år (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Six Years
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202422509
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Seks år

Skjult bak kjærlighet

"Jeg satt på bakerste kirkebenk og så at den eneste kvinnen jeg noen gang kom til å elske, giftet seg med en annen mann." Seks år har gått siden Jake Fisher så Natalie, sitt livs kjærlighet, gifte seg en med annen mann. I seks år har han forsøkt å fortrenge sitt knuste hjerte ved å vie seg fullt og helt til karrieren som collegeprofessor. I seks år har han holdt sitt løfte om å holde seg unna Natalie, og samtidig vært hjemsøkt av tanken på hennes liv med sin nye ektemann, Todd. Men etter seks år ser Jake i avisen at Todd er død, problemet er at enken i begravelsen slett ikke er Natalie...

Hemmeligheter og løgner

Etter seks år har han fremdeles følelser for henne, og da Jake kommer over Todds nekrolog, klarer han ikke å holde seg unna begravelsen. Der får han et glimt av Todds kone … det er bare det at hun ikke er Natalie. Og uansett hvem den sørgende enken er, har hun faktisk vært gift med Todd i mer enn et tiår.

Alt Jake trodde han visste om den beste tiden av sitt liv, snus opp ned. Etter hvert som Jake leter etter sannheten, begynner hans perfekte bilde av Natalie å rakne, og han skal komme til å sette sitt eget liv i fare.

Hekta på sekundet
Allerede i første setning får du Coben-følelsen. Det perfekte anslaget, som gjør at du i løpet av noen få sekunder er hekta. Den følelsen sitter i deg til alt er over.
Coben trekker deg inn i sitt univers umiddelbart. Det er bare å bøye seg i støvet. Han leverer nok en hjemmeseier med sin uavhengige thriller Seks år. Enhver lansering av en ny Coben-bok er verdt å feire, og hans 25. roman, som herjer på bestselgerlistene i USA, er intet unntak.

Knust hjerte
Seks år har gått siden Jake Fisher satt i kirken og så Natalie, sitt livs kjærlighet, gifte seg med en annen mann. I like mange år har Jake holdt løftet han ga henne: å la henne være i fred. Men selv om han har klart å vie seg til karrieren som lærer på college er hjertet hans like knust. Når han tilfeldigvis kommer over dødsannonsen til Natalies ektemann, Todd, går han i begravelsen, og får et glimt av Todds kone. Det er ikke Natalie, og det viser seg at enken har vært gift med Todd i mer enn ti år ...

På skyggesiden
Så starter Jakes leting etter sannheten. Letingen etter Natalie. Han finner ikke de vennene de hadde for seks år siden, og dem han finner husker henne ikke. Men han gir seg ikke, og fortsetter letingen alene. Det bringer ham inn i miljøer han ikke hadde drømt om at Natalie kunne ha en tilknytning til. Miljøer på skyggesiden av samfunnet. Miljøer han ikke visste fantes. Han utsetter seg selv for de mest dramatiske hendelser i jakten på sannheten, blir gang på gang advart mot å fortsette, men kraften i tapt kjærlighet og dens hemmeligheter er uimotståelig.

Thrillermagi
Som vanlig utsetter Coben deg for den ene vrien og vendepunktet etter det andre. Få, om noen, kan det faget bedre enn Coben. I det ene øyeblikket har du oversikt, i det neste hakeslepp. Og når kapitlet avsluttes, har du alltid en cliffhanger å klamre deg til uten å vite hvor du skal. Thrillermagi handler ikke bare om å strø ut nøkler, men også om å nøste alle avleggerne elegant opp og gjenopprette balansen. Også her har Harlan Coben full kontroll, og det er bare én av flere grunner til at Seks år er en pageturner av et mesterverk.

Til toppen

Andre utgaver

Seks år
Bokmål Ebok 2014
Seks år
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Seks år
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Harlan Coben:

Intervju

Cobensk thrillergaranti

Da Seks år ble lansert i USA i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Rett inn på topp på New York Times bestselgerliste. Nå skal den romantiske thrilleren filmatiseres.

Harlan Coben har skrevet 25 romaner på 23 år. De siste fem romanene hans har gått rett inn på førsteplass på listen til New York Times. Men bare én av de 25 er filmatisert. Det var en fransk versjon av Tell No One, og filmen ble en braksuksess.

Skal bli film
– Hollywood er som et vanskelig dyr, og som romanforfatter er det best å holde armlengdes avstand til det, har Coben uttalt i et intervju for noen år siden. Men når Paramount Pictures nå skal lage film av Seks år, gjør han et svært så sjeldent unntak. Og det er kanskje flere grunner til at dette manuset egner seg godt for film. I tillegg til å være det amerikanerne kaller «en romantisk thriller», har boken i seg actionscener som kan egne seg godt på lerretet. Hugh Jackman har allerede signert for hovedrollen.

Stabilt privatliv
Seks år handler om ditt livs kjærlighet, og det å kjempe for at kjærligheten vil finne en vei til slutt. Samtidig er kjærligheten i boken også et mysterium. Da kongen av forstadskrim ble spurt om sitt eget kjærlighetsliv på CBS i forbindelse med lanseringen, svarte han at han ikke akkurat kan skryte av et dramatisk kjærlighetsliv med sin kone Ann Armstrong-Coben, som den jødiskfødte forfatteren fra New Jersey har fire barn sammen med.

Rører leseren
Harlan Coben ligger ikke på latsiden, og har nettopp gitt ut Missing You, som er en ny selvstendig thriller á la Seks år. Sannsynligvis enda en bestselger i USA, og det betyr som regel det samme i Norge, der Coben har en hel hærskare av fans. Kanskje er det en unik kombinasjon av krim og dagligliv som er årsaken. At han alltid får oss til å gjenkjenne og bli rørt.
"Noen av bøkene mine var faktisk kjærlighetsromaner, som etter hvert ble thrillere. Det er ikke omvendt. Én ting er å få pulsen til å øke, den kunsten kan jeg. Men for å få en bok til å fungere, er det vel så viktig å treffe leseren i hjertet. Det må være noen emosjonelle drag, noe som utfordrer det følelsemessige. Hvis boken min ikke rører deg, har jeg ikke gjort jobben min,» sier han selv.

Til toppen

Utdrag

"Hvorfor kom du?"
   "Jeg måtte fortelle deg at jeg elsker deg," sa jeg. "Jeg trengte å si at jeg alltid kommer til å elske deg."
   "Det er forbi, Jake. du må gå videre. Du kommer til å klare deg fint."
   Jeg så ingenting.
   "Jake?"
   "Hva er det?"
   Hun la hodet litt på skakke. Hun visste hva den bevegelsen gjorde med meg. "Lov meg at du vil la oss være i fred."
   Jeg bare sto der.
   "Lov meg at du ikke vil følge etter oss, ringe eller sende e-post."
   Smerten i brystet vokste. Den ble til noe skarpt og tungt.
   Hun slapp meg ikke med øynene.
   "Ja vel," sa jeg. "Jeg lover det."
   Uten et ord mer gikk Natalie sin vei, tilbake til framsiden av kapellet og mannen hun nettopp hadde giftet seg med. Jeg ble stående et øyeblikk, prøvde å få igjen pusten. Jeg prøvde å bli sint, prøvde å ta det lettvint, prøvde å riste det av meg og si at det var hun som tapte på dette. Jeg prøvde alt dette, og jeg prøvde til ogmed å oppføre meg voksent, men jeg visste likevel at alt sammen bare var en utsettelsesteknikk slik at jeg ikke skulle behøve å se i øynene at jeg ville lide av hjertesorg til evig tid.
   Jeg oppholdt meg bak kapellet helt til jeg regnet med at alle hadde gått. Da gikk jeg rundt til den andre siden. Presten med det glattbarberte hodet sto utenfor på trappen. Det samme gjorde Julie, søsteren til Natalie. Hun la en hånd på armen min. "Går det bra med deg?"
   "Helt fint," svarte jeg.
   Presten smilte til meg. "Nydelig dag for et bryllup, ikke sant?"
   Jeg blunket mot sollyset. "Jeg går ut fra det," sa jeg, og så gikk jeg min vei.
   Jeg var innstilt på å gjøre som Natalie ba meg om. Jeg skulle la henne være i fred. Jeg skulle tenke på henne hver dag, men aldri ringe eller ta kontakt eller søke henne opp på nettet. Jeg holdt løftet mitt.
   I seks år.

Til toppen