Den fremmede (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Fra drøm til katastrofe!
Advokat Adam Price lever ut den amerikanske drømmen. Sammen med sin kone Corrine og to herlige gutter er familieidyllen komplett i New Jersey. En kveld han venter på noen kolleger, kommer en fremmed bort og forteller at Corrine bærer på en hemmelighet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Stranger
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202490737
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Den fremmede

Farlig tillit

Hva gjør du når en fremmed kommer bort til deg og forteller noe om din nærmeste som kan ødelegge deg og din familie for alltid?

Den fremmede ødela ikke livet til Adam Price sånn med det samme.

Allerede fra første setning skjønner du at dette blir en uforutsigbar reise. Den fremmede er et mareritt, der du og hovedpersonen Adam Price blir viklet inn i noe som først virker ubegripelig. Når Coben så spinner historien rundt en kjerne av troverdig logikk, er det bare å gi seg fullstendig over og nyte dramatikken.

Fra drøm til katastrofe
Advokat Adam Price lever et misunnelsesverdig liv i New Jersey. Med sin kjærlige kone Corinne og to sportsglade gutter er familieidyllen komplett. En kveld hvor Adam tar en pils med de andre fedrene på guttens baseballag, kommer en fremmed bort og forteller ham at Corinne bærer på en hemmelighet. Det som den mystiske mannen forteller høres vanvittig ut, men når Adam konfronterer Corinne, benekter hun det ikke. Hun sier hun kan forklare og ber Adam gi henne litt tid – før hun plutselig forsvinner sporløst. Adam starter sin egen etterforskning og forstår at han er involvert i noe langt mer alvorlig enn han først trodde.

Grufulle familiesannheter
Adam er ikke den eneste som blir oppsøkt av Den fremmede. Du får møte flere ofre, som alle får blottstilt grufulle familiesannheter uten at du skjønner hvorfor eller hvordan det er mulig. Men alt har en forklaring, og midt i marerittet står Adam Price, som på tross av det han vet, gjør hva som helst for å finne Corinne. I tillegg til å være en nervepirrende thriller er Den fremmede også historien om ekte kjærlighet mellom mann og kone – og hva den kan tåle.

Krim av prima klasse
Harlan Coben tar deg med til miljøer du helst ikke vil vite om. Lar deg møte personer du absolutt ikke vil komme ut for. Hvem er denne fremmede, som deler sine uhyggelige hemmeligheter? Hvorfor gjør han det? Og hvordan?

Kunne det skjedd deg?

Harlan Coben innfrir som vanlig, han er en sann mester til å lage thrillere på tilsynelatende enkle premisser. Belag deg på å forlate virkeligheten noen dager. I Den fremmede nagler han deg fast til boken fra første til siste setning.

Til toppen

Dette helstøpte marerittet av en bok er blant Cobens mest slagkraftige.
KIRKUS, Starred Review

Andre utgaver

Den fremmede
Bokmål Ebok 2016
Den fremmede
Bokmål Nedlastbar lydbok 2016
Den fremmede
Bokmål Heftet 2016

Flere bøker av Harlan Coben:

Anmeldelser Den fremmede

Dette helstøpte marerittet av en bok er blant Cobens mest slagkraftige.
KIRKUS, Starred Review

Til toppen

Intervju

De beste fortellingene starter i virkeligheten

«I Den fremmede har jeg ikke funnet på at det finnes nettsider som hjelper kvinner med å late som de er gravide. Nettsidene finnes. Og misbrukes.»

Harlan Coben vet ikke hva han skulle gjort hvis han ikke hadde vært forfatter. Han har ingen andre ferdigheter, ifølge ham selv. Er både rotete, glemsom og distré. Derfor skriver han, det er en slags desperasjon i livet, han vet ikke om han kunne hatt en ”normal” jobb. Å skrive er alt han kan, sier han. Men gjett om han kan!

Hva ville skje hvis …
– Nesten alle mine ideer kommer fra noe som hender i min hverdag. Jeg ser en situasjon, og tenker: Hva ville skjedd dersom … og så begynner fantasien å spinne. IDen fremmede har jeg ikke funnet på at det finnes nettsider som hjelper kvinner med å late som de er gravide. Nettsidene finnes. Og misbrukes. Fantasien tok meg et steg videre, og jeg tenkte: Hva hvis en mann gifter seg med en såkalt gravid kvinne, og senere finner ut at hun bare simulerte graviditeten?

Kriser i normale liv
Coben skriver om vanlige mennesker som befinner seg i ekstraordinære situasjoner fordi livet har forandret seg i løpet av noen dramatiske minutter. Han får leseren til å identifisere seg med karakterene, det blir helt umulig å forlate dem. Den fremmede er et klassisk eksempel. Leseren får følelsen av å være i Adams sko, og forstår hva han tenker og føler.

Motiverende trussel
– Jeg elsker å sitte foran tastaturet. For meg er livet som forfatter det optimale, og jeg ser ingen ulemper ved det. Det eneste må eventuelt være reisingen når det lanseres. Så er det også sånn at det å skrive ikke blir enklere med årene, du lever alltid med usikkerheten, tanken om å ikke klare det du nettopp har levert enda en gang. Den stemmen prøver alltid å gjøre meg bekymret når jobben med en roman er over, men livet har lært meg at dette er en normal del av livet som forfatter. Coben er ydmyk på tross av den enorme salgssuksessen, og noe av det han setter mest pris på er å leve et normalt liv med sin kone og fire barn i New Jersey.

Få historien til å gripe
– Familien er det viktigste, og derfor handler også bøkene mine om historier og hendelser som har med familie og foreldre å gjøre. Det dreier seg om å få pulsen til å øke, men vel så viktig er det å treffe midt i hjertet. Når leseren bryr seg om hva som skjer med karakterene, har jeg gjort jobben som forfatter, sier Coben.

Uforutsigbare intriger
Master of the Hook kaller amerikanerne ham. Han innrømmer da også at det dreier seg om å få leseren hektet. Men ikke bare. Når han begynner vet han hva han skal starte med og hvordan det skal slutte – men ikke så mye om det i midten. – Jeg sammenlikner ofte skrivingen med en tur fra der jeg bor, New Jersey, til California. Jeg kunne tatt Route 80 direkte, men det er mulig å dra via Suez-kanalen og stoppe i Tokio. Uansett lander jeg til slutt i California, avslutter forfatteren som med dette har sett den åttende av sine romaner fyke inn på bestselgerlisten til New York Times.

Til toppen

Utdrag

Den fremmede ødela ikke livet til Adam Price sånn med det samme.

Det var det Adam Price kom til å si til seg selv senere, men det var løgn. På en måte visste Adam det med én gang, helt fra den første setningen ble uttalt, at det livet han hadde kjent hittil som fornøyd gift tobarnsfar i et forstadsmiljø, var borte for alltid. Det var tilsynelatende en enkel setning, men det lå en undertone der, noe betydningsfullt, til og med omsorgsfullt, som fikk Adam til å skjønne at ingenting ville bli som før.
”Du var ikke nødt til å bli hos henne,” sa den fremmede.
[...]
Alan sto ved den seige bardisken. Det hang et dartbrett bak ham. Neonskilt reklamerte for Miller Lite, men Adam holdt en flaske med Budweiser i hånden. Han snudde seg mot mannen som nettopp hadde stilt seg ved siden av ham, og selv om Adam allerede visste svaret, spurte han mannen: ”Snakker du til meg?”
Fyren var yngre enn de fleste av fedrene der, tynnere, nesten mager, med store, gjennomtrengende blå øyne. Armene var hvite og tynne med en antydning til tatovering nedenfor et av de korte ermene. Han gikk med baseballue. Han var ikke nettopp noen hipster, men det var noe nerdete ved ham, som hos en eller annen som driver en teknisk avdeling og aldri er ute i sola.
De gjennomtrengende blå øynene holdt blikket til Adam fast med en oppriktighet som fikk ham til å ville snu seg vekk. ”Hun fortalte deg at hun var gravid, ikke sant?”
Adam kjente at han grep hardere om flasken.
”Det var derfor du ble værende. Corinne fortalte deg at hun var gravid.”
Det var akkurat da at Adam følte at en slags bryter ble slått på inne i brystet, som om noen hadde startet det røde, digitale tidsinnstilte uret på en eller annen filmbombe, og at nedtellingen var begynt. Tikk, tikk, tikk, tikk.
”Kjenner jeg deg?” spurte Adam.
”Hun fortalte deg at hun var gravid,” fortsatte den fremmede. ”Corinne, mener jeg. Hun fortalte deg at hun var gravid, og så mistet hun barnet.”
[...]
”Du følte deg forpliktet til å bli, har jeg ikke rett?” spurte mannen
”Jeg vet ikke hvem faen –”
”Hun løy, Adam.” Den yngre mannen snakket med en slik overbevisning, ikke bare som om han visste det helt sikkert, men som om han til syvende og sist oppriktig brydde seg om Adam. ”Corinne diktet opp alt sammen. Hun var ikke gravid.”

 

Til toppen