Funnet (Innbundet)

Forfatter:

Line Gustad Fitzgerald (Oversetter)

Den styggeste sannhet er bedre enn den skjøønneste løgn.

Wilde har vokst opp uten å vite noe om familien eller sin egen identitet. Tre tiår har gått, men fortsatt vet ingen noe som helst om hvor han kom fra. Ikke før nå.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Match
Oversatt av: Fitzgerald, Line Gustad
ISBN/EAN: 9788202783808
Omtale Funnet

Den styggeste sannhet er bedre enn den skjønneste løgn

Wilde har vokst opp uten å vite noe om familien eller sin egen identitet. Tre tiår har gått, men fortsatt vet ingen noe som helst om hvor han kom fra. Ikke før nå.

Nå får han et DNA-treff i en slektsforskningsdatabase. Alder, kjønn og matchprosentil forteller at denne personen er Wildes far. Men personen Wilde møter, vet ikke engang at Wilde eksisterer. Han fortsetter likevel letingen eller flere familiemedlemmer. Snart blir Wilde fanget i et farlig nettsamfunn, der folk i lignende situasjoner som Wilde, blir drept.

Funnet er en solid historie med svært overraskende vendinger – for hva skjer når du mikser DNA-søk, nettmobbing og en fortid som ulmer under overflaten? Jo en uforutsigbar Cobensk krim du bare kan glede deg til å forsvinne inn i.

Gled deg til en ny thriller av beste Harlan Coben kvalitet!

 

 

En farlig match

Wilde ble funnet i skogen da han var barn, uten at noen ante hvor han kom fra eller hvor lenge han hadde levd alene der. I mediene ble han omtalt som vår tids Mowgli, men Wildes opphav ble aldri identifisert eller funnet, og hans fortid har vært en spennende gåte å følge.

Nå er Wilde en voksen mann og bestemmer seg for å sende inn sitt DNA til en nettside som søker etter forfedrene dine. Og han får en match.

Store konsekvenser
Men konsekvensene av DNA funnet er langt mer kompliserte enn det han kunne forestilt seg. Ikke bare får han match på en av foreldrene sine, men han matcher også med en annen person. Dette fører ham på en farefull ferd der de få menneskene Wilde bryr seg aller mest om blir satt i fare…

Motvillig
Wilde gir altså etter for nysgjerrigheten, selv om han aldri tidligere har søkt på bakgrunnen sin, sender han likevel inn DNAet sitt til nettstedet. Han regner med at det ikke vil gjøre noen forskjell uansett.  Dette viser seg å være en handling som får uante konsekvenser og bringer uventede overraskelser inn i livet hans.  Han får ikke bare en match, men to treff på familie. En er motvillig til å avsløre identiteten sin, men viser seg å være fetteren hans. Og han befinner seg i en usedvanlig urovekkende situasjon. Den andre matchen er rett og slett faren hans, og han bor i Henderson, Nevada, eier en byggevirksomhet. Men han har aldri visste om Wildes eksistens. Wilde er produkt av en one night stand i Europa.

Dype følelser
I hele sitt liv har Wilde vært ensom. Først som barn – alene og sårbar overlevde han mot alle odds i skogen. Så, etter at han ble funnet – alltid som et slags utskudd i samfunnet – raringen som ikke stoler på noen, som ikke klarer å investere i gode menneskelige relasjoner på grunn av sin traumatiske start på livet. Men, likevel det er noen han bryr seg om og er glad i.  Barndomsvennen Laila og sønnen hennes, 17 år gamle Matthew. Og nå en fetter og en far i tillegg. Og følelsene for Laila stikker dypere enn det Wilde liker å innrømme.

Men DNA-funnet skal vise seg å bli alt annet enn gjenforeningslykke for Wilde.

Nettroll og fakenews
For det finnes en høyst hemmelig og årvåken gruppe, Boomerang: Dedikert til å levere nøye orkestrert «rettferdighet» til de verste nettrollene. Men de det ender med å bli konfrontert med både drap og en seriemorder. Og Wilde blir ufrivillig dratt inn i en hengemyr av en etterforskning både i hvem han egentlig er, hvem familien han er, som inkluderer å se inn i den amoralske, men lukrative verdenen av seerstyrt reality-tv og fordreide fakenews…

 

Av redaksjonen

 

 

 

 

 

Til toppen

Andre utgaver

Funnet
Bokmål Ebok 2023
Funnet
Bokmål Nedlastbar lydbok 2023
Funnet
Bokmål Heftet 2024

Flere bøker av Harlan Coben:

Utdrag

Han visste ikke, og han var ikke sikker på om han brydde seg om det. Han hadde egentlig aldri lett etter sin virkelige identitet, for han så ikke vitsen. Det ville ikke forandre de fem første årene, og selv om han forsto at han var «unormal», var han ikke ulykkelig heller. Eller kanskje han var det og bare lurte seg selv. Et liv i skogen gjør en ikke mindre disponert for det selvbedraget som resten av menneskeheten maner fram.

For mye ettertanke i dag. Det var på grunn av Matthew, så klart. Og Laila.

Spesielt Laila.

Med klarrøde bokstaver sto det: ÅPNE DEN NYE MELDINGEN HER! Wilde trykket på lenken, og meldingen dukket opp:

Til: WW

Fra: PB

Din fars profil er ikke i slekt med meg, så vi må være i slekt på morssiden. Jeg håper det går greit for deg å treffe faren din. Fortell hvordan det går. Siden min forrige melding til deg har livet mitt tatt en skummel vending. Når du finner ut hvem jeg er, kommer du sikkert til å hate meg like intenst som alle andre gjør. Jeg ble advart om at det ville skje. Flyr du for høyt, faller du som Ikaros. Det er det de sier. Jo høyere man flyr, desto hardere treffer man bakken. Og jeg var høyt oppe, uten den minste bekymring i livet, så du kan forestille deg fallet.
Beklager hvis dette virker usammenhengende. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Det er så mange løgner om meg der ute. Ikke tro dem, er du snill. Jeg har ikke mer å gå på. Jeg skjønner ikke hvordan jeg skal overleve. Så kom meldingen din som en livbøye kastet ut til en druknende mann. Tror du på skjebnen? Det har jeg aldri gjort. Jeg har ingen familie jeg kan stole på. Alt jeg visste om meg selv og barndommen min, viste seg å være løgn. Vi er tremenninger. Jeg vet at det ikke betyr noe, men kanskje det gjør det likevel. Kanskje det betyr alt. Kanskje det var meningen at du skulle svare meg akkurat nå. Jeg har aldri følt meg så fortapt og alene før. Jeg sitter fast. Jeg kan ikke slippe unna. Jeg vil bare sove. Jeg vil bare ha fred. Jeg vil at alt skal forsvinne. Du tror vel at jeg er gal som skriver til deg, til en fremmed, på denne måten. Kanskje jeg er det. Først løy de for meg. Nå lyger de om meg. De er nådeløse. Jeg kan ikke kjempe imot lenger. Jeg prøver, men det gjør bare vondt verre. Kan du ringe meg? Vær så snill? Mobilnummeret mitt står nederst. Ikke gi det videre til noen, er du snill. Vær så snill. Du skjønner det når vi snakker sammen.

Til toppen