Savner deg (Innbundet)

Forfatter:

Sissel Busk (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Missing You
Oversatt av: Busk, Sissel
ISBN/EAN: 9788202451271
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Savner deg

Skrekkens symfoni
Savner deg
er som en skrekkens symfoni. Den starter rolig, der Harlan Coben presenterer gåtefulle scener, og veksler mellom hendelser i fortiden og hendelser i nåtiden. I noen scener jages personer av fortiden, mens i andre er det nåtidens skrekkscenario som innhenter. Det virker nesten umulig at disse hendelsene kan høre til samme historie. For tannhjulene griper jo ikke, puslebrikkene passer jo ikke?

Så øker rytmen. Mester Coben svinger taktstokken, du leser raskere og raskere, det er umulig å stanse: På elegant vis synkroniseres handlingen, og midt i symfonien står solisten, NYPD-detektiv Kat Donovan med fortidens dunkle bagasje i armene.

Falske profiler
Kat er snart førti og singel, bor og jobber på øvre Manhattan, og får en dag en invitasjon fra sin venninne om å date på YouAreJustMyType.com. Hun har liten tro på teknologiens kraft når det gjelder å finne den rette, men å sjekke denne nettsiden kan vel ikke skade?

Tilfeldigvis matcher hun profilen til Jeff, kjæresten som forlot henne for 18 år siden og som hun ikke har sett senere. Samtidig får hun besøk av en ung mann, Brandon Phelps, som trygler henne om å undersøke forsvinningen til sin mor, Dana. Det siste han har hørt fra henne er at hun har møtt den samme Jeff på nettet og dratt på ferie med ham. Kat nøster opp trådene og finner ut at Jeff har skiftet identitet …

Sannheten i fortiden
Og det er mer. Mye mer. Mens Kat undersøker mannen hun en gang elsket, får hun vite at mannen som drepte hennes far har kreft og er døende. Hun oppsøker ham, og får vite at det var en annen som drepte faren, og at sjefen hennes vet hvem. 
Folk trenger svar for å kunne finne en slags mening i tilværelsen. Kat er intet unntak, og jo mer hun pusher sannheten, desto mer forstår hun at hun bør la det være. Men hun rister av seg fornuften og går videre, hun trenger rett og slett å få vite sannheten om sin egen far. 

Kats umulige verden
Når takten i romanen øker, får Kat det travelt. Hvem kan hun stole på? Jeff, som stakk av og som gjør det igjen nå når hun har tatt kontakt? Den ustabile ungdommen Brandon Phelps? Sjefen hennes, som ikke forteller sannheten om faren? Og hvem er kalde og beregnende Titus som utfører den perfekte forbrytelsen? Og hva har en bortgjemt amish-bondegård med flere menneskegraver med vår tids nettkriminalitet å gjøre?
På mesterlig vis pisker dirigent Coben opp tempoet og fletter sammen kapitlene de siste hundre sidene. Det er synkronisering på millimeteren, cliffhanger på cliffhanger, du mister nattesøvn, glemmer å gå av bussen, og tro for all del ikke at du har alle svarene før siste side er lest.

Fremtidens nettkrim
Du savner ingenting i Savner deg. Du lurer litt i starten, hva er dette, men får fort følelsen av at Coben stoler på at du følger med i timen. Gjør du det, er du sikret en leseropplevelse av de sjeldne. Dette er pulsen til New York City. Dette er fremtidens nettkrim på sitt mest grufulle kombinert med fortidens familiegåter. Alt perfekt orkestrert av mester Coben. Nok en gang er han sikret førsteplass på bestselgerlista til New York Times. Trenger jeg si noe mer?

Til toppen

Andre utgaver

Savner deg
Bokmål Ebok 2021
Savner deg
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Savner deg
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Harlan Coben:

Anmeldelser Savner deg

«Savner deg er enda en vinner i Cobens stabel av vinnere.»
Huffington Post

«Nok en gang bruker Coben et aktuelt tema, denne gangen internettdating, til å skape en thriller det er umulig å legge fra seg.»
Publisher Weekly, starred review 

«Coben er rett og slett en av de beste gjennom alle tider ... Plukk opp hvilken som helst av thrillerne hans og du får en medrivende og overraskende historie med et stort, bankende hjerte i sentrum.»
Gillian Flynn 
 
«Enda en gang har Coben på ekspertvis konstruert og så desarmert en bombe av et plot.»
Booklist
 
«Coben trekker de forskjellige handlingstrådene sammen med mesterlig autoritet.»
Financial Times

Til toppen

Intervju

Eventyrlig suksess

Coben har rasket med seg det meste som finnes av priser og har tronet på bestselgerlistene over store deler av verden. Bøkene hans blir utgitt på mer enn 22 språk.

Han har hatt eventyrlig suksess som forfatter, men fortsatt gnager uroen ham: Vil han klare å skrive en historie som er like god som den forrige?
-Jeg bekymrer meg hver eneste gang. Når jeg er ferdig med en bok, hører jeg en stemme inne i meg si: ”Vel, det var det. Nå kan du like godt legge opp, for det der klarer du aldri en gang til.” Erfaring har lært meg at den lille stemmen tar feil. Men jeg hører den fortsatt, og selv om jeg vet at den tar helt feil, gjør den meg sprø.

Elsker uflaks
Hemmeligheter og familiebånd er temaer i flere av Harlan Cobens bøker. Hvorfor?
-For å si det helt enkelt, det er kjempespennende temaer. Jeg er fascinert av familiebånd som kan kvele eller trøste. Jeg elsker fryktelig uflaks og umulig redning. Dette er rett og slett mitt domene. Det slutter aldri å forundre meg hvor sterkt lesere identifiserer seg med historier og hendelser som har med familie og foreldre å gjøre. Men ved nærmere ettertanke er det vel ikke så merkelig. Det er jo det viktigste i livet for de fleste av oss.

Inspirert av mamma
På spørsmål om hvem som var hans første litterære inspirator, er Coben ikke i tvil.
-Det var moren min. Vi gikk ofte sammen til den gamle Barnes & Noble-bokhandelen på Manhattan, og der kunne vi være hele dagen. På den tiden hadde vi ikke mye penger, og vi handlet så å si aldri leker, men vi fikk alltid de bøkene vi hadde lyst på. Jeg har alltid vært nærmest altetende når det gjelder bøker, og har fortsatt stor glede av å lese.

Fritid?
Han blir litt mer tvilende når vi spør om hva han gjør i fritiden.
-Fritid – hva er det? Enten skriver jeg eller så leser jeg, eller så er jeg sammen med de fire barna mine som er fra ni år og nedover. Alle som selv har barn, skjønner nok at jeg ikke har fritidsproblemer.


Treffe i hjertet
Harlan Coben ligger ikke på latsiden, han har gitt ut 25 romaner på 23 år, den siste, Savner deg, rager nok en gang på New York Times bestselgerliste. Det betyr sannsynligvis også at det er en bestselger i Norger for her har Coben en hel hærskare av fans. Kanskje er det en unik kombinasjon av krim og dagligliv som er årsaken. At han alltid får oss til å gjenkjenne noe og bli rørt.
-Noen av bøkene mine var faktisk kjærlighetsromaner, som etter hvert ble thrillere. Det er ikke omvendt. Én ting er å få pulsen til å øke, den kunsten kan jeg. Men for å få en bok til å fungere, er det vel så viktig å treffe leseren i hjertet. Det må være noen emosjonelle drag, noe som utfordrer det følelsemessige. Hvis boken min ikke rører deg, har jeg ikke gjort jobben min, sier han selv.

Til toppen