Nostradamus' testamente (Innbundet)

spenningsroman

Serie: Bjørn Beltø 4

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 599
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
Serie: Bjørn Beltø
Serienummer: 4
ISBN/EAN: 9788203350016
Omtale Nostradamus' testamente

En lesefest av de sjeldne

Spåmannen Nostradamus etterlot seg et mystisk testamente på 1500-tallet, der han gav oss koden til den aller største hemmeligheten av alle. Hva er egentlig Gud? Etterforsker Bjørn Beltø har fem dager på seg på å løse koden.

Tom Egeland er en mester til å holde oss på pinebenken. Og en forteller av rang. Gang på gang gir han oss eventyrlige fortellinger basert på historiske hendelser og religiøse myter. Denne gang tar han oss til Firenze, den kulturelle skattekisten som hadde sin storhetstid i den perioden som danner bakteppet til Nostradamus’ testamente. Og apropos skattekiste, Egelands nye roman handler om å finne Paktens Ark, som vil forandre vårt syn på Gud. Vi er med på en heseblesende jakt på det som også kalles Bibliotecha Diaboli – Djevelens bibliotek. Nostradamus gav oss koden i sitt testament, og koden må finnes og knekkes i løpet av fem dager. Som om ikke dette er nok, blir heltenerd Bjørn Beltø stup forelsket i kvinnen som er gift med mannen han må befri.

Koder, tro og kjærlighet
Først en innledende side om Nostradamus’ kvaler i 1549. Så en professor i USA, som i 1995 er i ferd med å finne ut at Gud kanskje var noe helt annet enn vi har trodd. Og så en kongress i Firenze i 2012, der professor Lorenzo Moretti holder et foredrag om koder og skjulte budskap. Spesielt én kode, som befinner seg i et brev fra spåmann Nostradamus til Cosimo den store – en av Mediciene som styrte i Firenze. Før Moretti skal fortelle om det han kaller den virkelig store hemmeligheten, blir han kidnappet på svært dramatisk vis fra forelesningssalen, der Bjørn Beltø er deltaker. På raden foran han sitter Angelica som han har falt pladask for. Skjønnheten, latteren, det lekne blikket, den udefinerbare sårbarheten bak hennes medfødte verdensvanthet. Når en lubben, godlynt arkeolog som kjører en rosa prikkete 2CV forelsker seg i en slik kvinne er det mye som tyder på ulykkelig kjærlighet. Og attpåtil er hun kona til den kidnappede professoren.
Bjørn har det jo ofte med å forelske seg i feil kvinne …

Ulidelig spennende
– Hva er tid, funderer Bjørn, albinoen som paradoksalt nok ikke liker å stikke seg ut. Et relevant spørsmål for en roman som strekker seg over 2500 år, og er bundet sømløst og ledig sammen. På veien møter Bjørn en nådeløs munkeorden, amerikansk etterretningstjeneste, selveste paven og en professorhustru med svarte belte i taekwondo, som gjør alt hun kan for å befri mann og sønn, som er tatt som gisler. I den heseblesende jakten oppsøker Bjørn og Angelica personer som kan hjelpe dem, men det er ikke smart, for i neste øyeblikk er personene myrdet, bestialsk og rituelt. Så vokser historie og plot av seg selv, tempoet skrus opp, kapitlene blir stadig kortere, og historien ulidelig spennende. En lesefest av de sjeldne!

Til toppen

Veldreid gåtebrygg fra Norges fremste mysterieforfatter.

Gabriel Moro, VG

Andre utgaver

Nostradamus' testamente
Bokmål Nedlastbar lydbok 2021
Nostradamus' testamente
Bokmål Heftet 2023
Nostradamus' testamente
Bokmål Ebok 2023

Flere bøker av Tom Egeland:

Utdrag

I skjæret fra kjellerhvelvets flakkende fakler lot han blikket
gli over de gamle kistene. Solide, bestandige. Tykt, hardt tre.
Stramme bånd av siselert metall. Finurlige låsmekanismer.
Han tenkte: Ufattelig. Så finnes de virkelig.
I det kjølige mørket piplet svetteperlene frem på pannen.
I snart sytti år – helt siden johannitterne hadde reddet de
tjuefire kistene unna muslimene – hadde de stått her i Vecchio-
palassets dypeste hvelv. Knapt noen visste om dem.
BareMedici-familiensmektige overhoder hadde ant hva de
inneholdt. Først Lorenzo il Magnifico. Nå hertug Cosimo
den Store.
De gikk under mange navn, disse kistene. Tempelriddernes
hemmelighet. Cæsars skatt. Men den eldste benevnelsen
– den som hadde fulgt kistene i over 1500 år, helt fra
den tiden da Cæsar hadde skjult demi et tempel i det gamle
Roma – var den mest uhyggelige.
Bibliotheca Diaboli.
Djevelens bibliotek.
Kistene rommet gudenes hemmeligheter, ble det sagt.
Profetenes håndskrevne øyenvitneskildringer. Okkulte oppskrifter.
Magiske ritualer. De dødes nedtegnelser. Astronomiske
beregninger, astrologiske spådommer. Oldtidens
visdom. Hertugen hadde mer enn antydet at De vises bok
lå skjult der inne blant skriftrullene, papyrusene, pergamentene
og kodeksene.
Nå var alt hans ansvar. Fyrsten hadde bedt ham om å
gjemme kistene. Gjemme dem så godt at de ikke ville bli
funnet før tiden igjen var moden. Før verden var rede.
Jeg vet hvor jeg vil skjule kistene, tenkte Michel de Nostradamus.

Til toppen

Om forfatter Tom Egeland

Paranoia-makeren

Når du leser Egelands bøker, er du aldri sikker på hvem du kan stole på, hva som er fiksjon og hva som er fakta, eller hvordan den makeløse lesefesten skal ende. Det er også tilfellet i Nostradamus testamente!

Og aller minst kan du stole på spåmenn. Ta Nostradamus for eksempel. En spåmann som sies å ha produsert minst ti tusen spådommer. Akkurat passe vage til å kunne bli oppfylt en eller annen gang. Det er det som er kunsten ved å spå, men kanskje ikke ved å skrive, Egeland?

Det skjønnlitterære privilegium
– Store deler av det jeg skriver er basert på fakta. Jeg er jo opprinnelig journalist, vant til å finne fakta og gjøre mye research før jeg setter meg foran tastaturet. Og så kommer det skjønnlitterære privilegium meg til gode. Retten til å dikte videre ut i fra fakta, skape en ny virkelighet. For eksempel gi en alternativ forklaring på bibelhistorien og store myter, mitt litterære prosjekt utover det å underholde er jo å se etablerte sannheter med et annet blikk. Det tillater jeg meg til gagns i Nostradamus’ testamente. Et eksempel: Er vi skapt i Guds bilde – eller er Gud skapt i vårt bilde? Kan Gud rett og slett forklares ved hjelp av psykologi og nevrobiologi? 

Medici, Paktens Ark og en anti-helt
Han leter etter spennende historiske konsepter, og når det gjaldt Nostradamus hadde han til og begynne med kun «ukebladkunnskap». Treffsikkerheten gjorde Egeland nysgjerrig, han skaffet seg originaltekster på mellomfransk og tok utgangspunkt i noen sentrale vers, som viste at spåmannen kanskje ikke var så treffsikker likevel. Dette blandet han med fascinasjonen for Medici-familien, som regjerte i Firenze med kongelig makt i tre hundre år. Så laget han en klangbunn som handlet om å finne Paktens Ark, hva nå det måtte vise seg å være. En perfekt miks for Bjørn Beltø, den livredde antihelten som aldri gir seg når tampen brenner. Altså ingen klassisk krim, Egeland?

Spenning på flere nivåer
– Nei, det overlater jeg til dem som kan det. Jeg har valgt en annen vei, der jeg utfordrer sjangeren, trekker den i flere retninger, og prøver å lage spenning på flere nivåer. Denne boken er dels en thriller der helt og skurk farer høk over høk, dels en jakt på historiske hemmeligheter vi ikke er sikre på hva er, dels en tilnærming til teologiske sannheter vi tar for gitt, ispedd en dose kjærlighet du ikke akkurat levner den store sjansen. Bjørn Beltø har lett for å forelske seg i feil kvinne, og denne gang er det Angelica, den uoppnåelige, verdensvante, som trekker han med i et drama på liv og død for å redde sin sønn og sin elskede mann. Han lar seg overtale, og når Beltø først er med er han den mest innbitte av dem alle.

Typisk Egelandsk
Det ligger en konflikt i forholdet mellom de to; Bjørn Beltøs intellektuelle tilnærming og Angelicas pragmatiske utålmodighet i jakten på sine nærmeste. Som i de andre bøkene til Egeland, handler Beltø-prosjektet om de store ting, leseren utfordres intellektuelt, koder og anagrammer skal knekkes, underveis kommer paranoiaen stadig på besøk, for verken anti-helten vår eller leseren er sikre på hvordan lesefesten skal ende. Den drivende uroen er typisk Egelandsk, du får følelsen av å befinne deg et sted mellom Umberto Eco og Dan Brown, verken mer eller mindre, det er unorsk og internasjonalt, krevende og spennende. Hvordan klarer Egeland selv å holde stø kurs med et så krevende prosjekt?

En vemodig lettelse
– I skriveprosessen er det som om boken min er et urverk med hundrevis av små tannhjul som skal passe inn i hverandre i tid og form. Jobben er å holde orden på tannhjulene, så kaos blir til orden – til slutt. Denne gang flyttet jeg på både kapitler og løsninger, og jeg har brutt reglene for skjønnlitterær skriving flere steder, kanskje uten at leseren oppdager det. Og så har jeg jo flere gode medlesere underveis, blant annet forlagsfolk; det gjelder å lytte til de riktige rådene og holde fast ved sin egen visjon, sier Egeland.

punktumet er en vemodig lettelse. Det er som å forlate en jobb, eller å gå opp til en svært så offentlig eksamen annet hvert år uten å vite hva resultatet blir.

Til toppen

Bøker i serien