Codex (Innbundet)

Serie: Bjørn Beltø 8

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 478
Forlag: Capitana
Språk: Bokmål
Serie: Bjørn Beltø
Serienummer: 8
ISBN/EAN: 9788293671022
Kategori: Nordisk krim
Omtale Codex

Hvem var Jesus?

Bjørn Beltø har for vane å rote seg borti Jesus. Nå  finner han tornekronen og en tekst som kan forandre religionen for alltid.

Et team arkeologer åpner en grav i Roma. I den nesten 2000 år gamle sarkofagen finner de restene av den mystiske Pave Lucas. Han er begravet sammen med den mytiske Codex Christi, en tekstsamling som gir helt ny innsikt i Jesu liv. I hendene har skjelettet av paven også en tornekrone. Professor Bjørn Beltø og kollegene William Windthorpe og Felix Blunt har funnet tornekronen som Pontius Pilatus satte på Jesus før han ble korsfestet. Når ivrige representanter for Vatikanet blander seg inn i utgravingen, og truer med at verken kodeksen eller tornekronen skal få bli undersøkt av Bjørn Beltøs arbeidsgiver SIS, tar trioen grep. De lurer med seg alt på flyet til London. To dager senere blir William påkjørt og drept, mens Felix blir funnet død etter en hjerneblødning.

Spenningskrutt fra Tom Egeland

Vår professorhelt Bjørn Beltø blir både nervøs, redd, nysgjerrig og etter hvert kidnappet, men han klarer ikke holde seg unna. Han må fortsette jobben med å avdekke hva som står i kodeksen, selv om det kan forandre kristendommen og verden for alltid. Var Jesus den fromme gudssønnen vi leser om i Bibelen, eller var han en radikal revolusjonær? Eller kanskje han tilhørte de jødiske terroristgruppene som herjet i Roma i de dager? Det er mange som har interesse av å holde kodeksen unna offentligheten, og mange som har planer for tornekronen.

Fra CIA til Opus Dei

Som vanlig når Beltø er på jobb, lurer det et fargesprakende figurgalleri i kulissene. Institusjonen Praelatura Sanctae Crucis (kjent som Opus Dei fra blant annet Dan Browns bøker) har skumle hensikter, CIA-agenten Dirk van Holt vil være med på jakten, Scotland Yards avdeling for kunst og antikviteter involveres og Beltøs sjef og tidligere elskerinne Diane gir ordrer, men viktigst denne gangen er nok den italienske skjønnheten Hannah d’Fiore. Beltø-lesere husker sikkert at han ofte blir umiddelbart stupforelsket når han treffer smarte kvinner, så også i denne spennende religionshistorikeren og førsteamanuensisen fra Sapienza-universitetet i Roma. Etter hvert som Hannah knyttes stadig tettere til plottet, aner man også muligheten for at Beltøs skjøre hjerte kan knuses nok en gang, men det er da lov å håpe? Kanskje den briljante professoren endelig også kan lykkes i kjærlighetslivet?

Svinger og omveier 

Codex er – som vanlig fra Egelands produktive tastatur – en spennende og underholdende ferd gjennom historie, religion og mørke organisasjoner, men denne gangen må Bjørn Beltø bryne seg litt ekstra. For det er ikke bare de vanlige mystiske aktørene som er ute etter ham, Beltø skjønner også etter hvert at folk rundt ham, de han skulle kunne stole på, har sine hemmeligheter og skjulte agendaer. Slik blir Codex den Beltø-boken med flest svinger og omveier, og det bidrar ekstra til det tettskrevne plottet.


Bjørn Beltø i sitt ess

Tom Egelands begeistring for religion og historie formelig spruter ut av boksidene, og nok en gang byr han på et fascinerende portrett av kristendommens første dager. Da Beltø etter hvert ender opp i biblioteket i et kloster i Piemonte, boltrer Egeland seg på side etter side med utgreiinger om Paulus, Peter, Jakob og de forskjellige evangeliene, og lager sterk spenning av en religiøs maktkamp som foregikk for snart to tusen år siden. Da er Egeland på sitt beste, og Bjørn Beltø i sitt ess. Sammen er de spenningskrutt, forfatteren og arkeologen.

Av Asbjørn Slettemark

Til toppen

Andre utgaver

Codex
Bokmål Ebok 2018
Codex
Bokmål Nedlastbar lydbok 2018
Codex
Bokmål Heftet 2019

Flere bøker av Tom Egeland:

Utdrag

Codex var romernes navn for

en bok eller lovsamling.

I vår tid betyr kodeks en gammel,

håndskrevet samling av tekster.

 

 Windthorpe ledet meg gjennom en port i et gittergjerde dekket av oransje presenning. Overraskende nok ble jeg nødt til å legitimere meg for å slippe inn på det avsperrede anleggsområdet. Vakten var en olm fyr som passet på inngangen lik en ivrig Sankt Peter. Kaapo Zino sto det på det sorte navneskiltet som var festet til skjortebrystet hans med en sikkerhetsnål. Cappuccino, tenkte jeg.

«Du er ikke den eneste kontrolløren her,» sukket William Windthorpe da cappuccino, med en nidkjærhet som grenset opp mot uhøflig vrangvilje, hadde forsikret seg om at jeg var 16

Windthorpe ledet meg gjennom en port i et gittergjerde dekket av oransje presenning. Overraskende nok ble jeg nødt til å legitimere meg for å slippe inn på det avsperrede anleggsområdet. Vakten var en olm fyr som passet på inngangen lik en ivrig Sankt Peter. Kaapo Zino sto det på det sorte navneskiltet som var festet til skjortebrystet hans med en sikkerhetsnål. Cappuccino, tenkte jeg.

«Du er ikke den eneste kontrolløren her,» sukket William Windthorpe da cappuccino, med en nidkjærhet som grenset opp mot uhøflig vrangvilje, hadde forsikret seg om at jeg var

den jeg utga meg for å være. «Italiensk byråkrati! Romas arkeologiske myndigheter insisterte på å være representert med sine egne observatører og kontrollører i tillegg til deg. Tre mann! Vriompeisen du nettopp møtte, er vaktstyrkens leder.» Han sukket igjen, dypt og inderlig. «Du skulle bare visst hvilken papirmølle vi måtte gjennom før vi fikk pensle bort så mye som et sandkorn.» Han pliret mot meg med varme, brune øyne. «En utsending fra Vatikanet har faktisk velsignet ruinene og utgravningen!»

Vi knegget i unison overbærenhet.

«Men,» tilføyde han plutselig. «De har sine grunner.»

«Gravrøvere?» humret jeg.

«Det er ikke helt sant at vi ikke vet hva vi leter etter.» Han senket stemmen. «Vatikanet har nok sine mistanker.»

«Om?»

«Du vil ikke tro meg.»

«Hvorfor ikke?»

«Du vil forstå mer når jeg forklarer hvorfor vi graver nettopp her.» Melodramatisk hvisket han: «Bare en håndfull mennesker vet at chifferet ikke bare er funnet, men også løst.»

«Chifferet?» spurte jeg uforstående.

Et chiffer er en kodet tekst der bokstaver og tall er byttet om i henhold til et hemmelig matematisk mønster. Men verken Diane i SIS eller mine overordnede på Universitetet i Oslo hadde sagt et ord om noe chiffer.

«To tusen år gammelt, Beltø.»

«Har dere funnet et to tusen år gammelt chiffer?»

«Det kom til rette i 2010, men ble først dechiffrert for seks år siden.»

«Og chifferet viste veien hit?»

«Ja. Hit. Til Ostia-basilikaen.»

«Så hva er det dere håper å finne?»

«Kristenhetens mest verdifulle relikvie.»

«Som er?»

William Windthorpe møtte blikket mitt og senket stemmen. «Vi håper å finne Jesu tornekrone.»

Til toppen

Bøker i serien