Myrgraven (Innbundet)

Serie: Karen Pirie 5

Forfatter:

Henning Kolstad (Oversetter)

En ung, muskuløs mann blir funnet drept, begravd i en torvmyr i det skotske høylandet. Han ligger oppå en av to motorsykler som ble begravd der i 1944 av to soldater. Kroppen hans er bemerkelsesverdig intakt, og han har på seg Nike-sko fra 1995. Syklene er også i orden, men sidelommen på den ene sykkelen er åpnet, men tom. Hva befant seg der? Det skal vise seg at det som startet som en spennende skattejakt for mange år siden, til slutt endte med en tragisk, dødelig utgang.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 416
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Broken Ground
Oversatt av: Kolstad, Henning
Serie: Karen Pirie
Serienummer: 5
ISBN/EAN: 9788202639969
Kategori: Tradisjonell krim
Omtale Myrgraven

Tre kan holde på en hemmelighet – om to av dem er døde

En ung, muskuløs mann blir funnet drept, begravd i en torvmyr i det skotske høylandet. Han ligger oppå en av to motorsykler som ble begravd der i 1944 av to soldater. Kroppen hans er bemerkelsesverdig intakt, og han har på seg Nike-sko fra 1995. Syklene er også i orden, men sidelommen på den ene sykkelen er åpnet, men tom. Hva befant seg der? Det skal vise seg at det som startet som en spennende skattejakt for mange år siden, til slutt endte med en tragisk, dødelig utgang.

Val McDermid er en av de største internasjonale krimforfatterne i dag. I denne krimromanen handler det om griskhet, drap og bedrag. Og så oppstår det litt søt musikk for etterforsker Karen Pirie ...

Fortjener svar

Politiinspektør Karen Pirie er både sarkastisk og pågående, og har en forakt for sin arbeidsgiver som ikke er til å misforstå. Karen er sta og klok, og har et moralsk kompass som kommer godt med som sjef for en avdeling som tar seg av kalde saker. Hennes ledestjerne er enkel: De etterlatte fortjener et svar. Få ting er verre enn ikke å vite hva som skjedde med et menneske som en gang stod deg nær.

Tre saker samtidig

Problemet til Karen er bare at hun må hanskes med flere kalde saker på én gang: Hun er også på jakt etter en voldtektsforbryter som sto bak flere stygge saker for 20 år siden. Som om ikke dette er nok, overhører hun en samtale mellom to venninner på en kafé i sentrum av Edinburgh: Den ene kvinnen forteller at mannen hennes har angrepet henne flere ganger, og nå vil hun hevne seg. Karen er slik av natur at hun griper inn og snakker med kvinnene. Hennes velmente råd skal få fatale, vidtrekkende følger.

På kant med sjefen

Problemene tårner seg opp etter hvert som Karen bruker høyst uvanlige metoder for å løse de ulike sakene. Hun kommer på kant med sjefen sin, Ann Markie, som nettopp har ansatt Gerry McCartney i Karens avdeling. Ikke først og fremst for å styrke Karens arbeid, men for å holde øye med henne og ha kontroll på hennes noe spesielle etterforskningsmetoder. Med andre ord får vi en herlig yrkesintrige mellom to sterke avdelingsledere, samtidig som den ene brikken etter den andre faller på plass i etterforskningen. Som om ikke dette er nok, lar Val McDermid også Karen kjenne på følelser for en annen mann for første gang etter at mannen hennes Phil ble brutalt drept for noen år siden. Problemet er bare at mannen Karen er tiltrukket av – tilsynelatende en svært sympatisk fyr – tilfeldigvis eier torvmyra der liket av mannen ble funnet sammen med motorsyklene.

Intens spenning

Val McDermids varemerke er intenst spennende krim der vi hopper frem og tilbake mellom ulike tidsperioder. Her sjonglerer hun dessuten tre ulike mysterier, og de tre sakene er vevet sømløst sammen. Krimdronningen McDermid er også en mester til å male karakterene sine utover et innholdsrikt lerret. Noen kjemper for lov og orden, andre er levende eksempler på at verden er full av bedrag og skuffelser, vold og drap. Nettopp da er det vi trenger helstøpte krimhelter som politikvinne Karen Pirie.  

Til toppen

Andre utgaver

Myrgraven
Bokmål Ebok 2019
Myrgraven
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019
Myrgraven
Bokmål Heftet 2020

Flere bøker av Val McDermid:

Utdrag

«Gjør noe, Will!» Alice skjøv ham frem, og motstrebende akte Will seg ned i hovedhullet lengst mulig unna de kavende armene til Hamish.
«Hva må jeg gjøre?» spurte Will.
«Rydd en åpning rundt meg så jeg kan komme ut.» Hamish skjulte ikke irritasjonen lenger. «Grav vekk den jævla myrjorda foran meg, så kan jeg dra meg opp.»
Will tok et forsiktig tak i spaden og begynte å grave vekk jordmassen i atskillig mindre stykker enn Hamish hadde gjort. «Å, bruk litt krefter, Will,» sa Alice. «Du må få løs Hamish.»
«Jeg gjør mitt beste,» stønnet han. «Jeg løper ikke opp og ned i fjellet med en sau under hver arm hele dagen.»
Hamish lo. «Det er sant. Ikke vær så hard mot gutten, Alice. Jeg er ikke i fare nå, jeg har funnet fotfeste. Tror ikke jeg har lenger å falle.»
Etter Alices oppfatning brukte Will urimelig lang tid på å rydde en vei ut for Hamish. I virkeligheten ble det bare en halv times sølete slit før Hamish greide å hale seg løs med en motbydelig surklelyd og et imponerende repertoar av kraftuttrykk. Utmattet satte han seg mot grøfteveggen og peste. I mellomtiden hadde Will litt etter litt flyttet seg nærmere stedet hvor Hamish hadde sittet fast.
Han hevet stemmen ivrig. «Jeg tror det er en presenning til her nede,» ropte han. «Se, Hamish, det var derfor du slet med å reise deg. Du prøvde å balansere oppå den andre Indianen.»
Hamish stablet seg på beina og gikk bort til Will. «Så sannelig.» Han stønnet. «Jeg vet ikke hva som har hendt med oversiden av kassa, men vi må grave vekk litt mer masse sånn at vi får et tau rundt sykkelen. Sleng ned den andre spaden, Alice, det skal være fort gjort nå som vi er to.»
De jobbet taust, bortsett fra stønningen og pesingen som hørte til anstrengelsene. Litt etter litt kom presenningen frem. Hamish syntes den virket løsere enn den første, men sa ingenting, for han kunne ikke være sikker.
Da halve hullet var åpnet, skvatt Will plutselig tilbake med et forskrekket utrop. «Hva faen er det der?» Han pekte dramatisk på noe det siste spadetaket hadde blottlagt, prøvde å oppfatte det som noe annet enn det han så.
Hamish stoppet opp og flyttet seg for å se bedre. Han trakk pusten brått og rygget unna synet som hadde sjokkert Will så voldsomt. «Jeg fikk rett,» sa han. «Det er en som har vært her før oss. Og han er her ennå.»

Til toppen

Om forfatter Val McDermid

Val McDermid vokste opp i Kirkcaldy på Skottlands østkyst. Hun har utgitt 30 romaner, blitt oversatt til over 40 språk, og har solgt over ti millioner eksemplarer på verdensbasis. Hun har fått en rekke prestisjefylte priser, inkludert The Gold Dagger for årets beste kriminalroman. Flere av bøkene hennes er dramatisert for TV.

Til toppen

Bøker i serien